İngiltere'de mortgage faizleri alarm vermeye başladı

İngiltere'de mortgage faizleri alarm vermeye başladı

Mevcutta %4.50 seviyesinde olan politika faiz oranlarının, 2024 yılının ortasına kadar %6'ya ulaşması bekleniyor

A+A-

İngiltere konut kredisi (mortgage) piyasası, 2026'ya kadar yıllık 15,8 milyar sterlinlik ek maliyet yaratabilecek bir faiz artışı dalgası ile karşı karşıya. Analistlerin tahminlerine göre bu durum, 7,5 milyon haneyi doğrudan etkileyebilir.

İngiliz düşünce kuruluşu Resolution Foundation'ın son analizinde, nisan ayında beklenenden daha yüksek gelen enflasyon ve maaş artışlarının devamı etmesi ile İngiltere Merkez Bankası'nın (BoE) faiz artışı döngüsünü sürdürme olasılığını güçlendirdiğini öne sürdü.

Mevcutta %4.50 seviyesinde olan politika faiz oranlarının, 2024 yılının ortasına kadar %6'ya ulaşması bekleniyor. Bu durum mortgage faiz oranlarının artmasına ve piyasada bir dizi değişikliğe yol açıyor.

Bu yılın sonunda ortalama iki yıllık sabit mortgage oranlarının %6.25'e çıkacağı ve 2027 sonuna kadar %4.50 seviyesine düşmeyeceği tahmin ediliyor. Bu artışın etkisi, İngiltere'nin şu an yaşadığı mortgage krizini derinleştirecek ve 2026'ya kadar yıllık toplam mortgage geri ödemelerine 15,8 milyar sterlin ek maliyet getirecek.

Hane başına yıllık mortgage geri ödemelerinin, 2023'ten itibaren 2,900 sterlin artacağı ve bu durumdan 7,5 milyon hanenin etkileneceği belirtiliyor.

Resolution Foundation Kıdemli Ekonomisti Simon Pittaway, faiz oranlarının daha da yükseleceği ve uzun süre yüksek kalacağı beklentilerinin, mevcut anlaşmaların piyasadan çekilmesine ve yeni yüksek faizli anlaşmaların ortaya çıkmasına yol açtığını belirtti. Pittaway, "Mortgage krizi, mortgage ödemelerini 15,8 milyar sterlin artırma yolunda ve gelecek yıl mortgage maliyetleri hane başı ortalama 2,900 sterlin yükselebilir." dedi.

Pittaway ayrıca, artışların beklenildiği kadar kötü olmayabileceğini belirtti ve "Ancak 15,8 milyar sterlinlik artışın yaklaşık %60'ı hala hane halklarına yansıtılmadı. Bu artışın yansıtılması, artan geri ödemeler, genel seçimler öncesinde milyonlarca hanenin zaten kötüleşen yaşam standartlarına bir darbe daha vuracak." uyarısında bulundu.

İlgili Haberler