Petrol fiyatları Powell'ın yapacağı konuşma öncesi yükseliyor

Petrol fiyatları Powell'ın yapacağı konuşma öncesi yükseliyor

Petrol, şahin Fed konuşması beklentilerinin Çin talebi endişelerine ağır basmasıyla yükseliyor.

A+A-

Petrol fiyatları Çarşamba günü erken saatlerde toparlandı ve öğleden sonra şahin Fed konuşması beklentileri ve olası ABD ham petrol stok çekilişlerinin Çin talebi endişelerine ağır basmasıyla iki seans üst üste kayıptan sonra toparlandı.

Brent vadeli işlemleri 35 sent artışla varil başına 76,25 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate (WTI) ham petrol vadeli işlemleri 34 sent artışla 0307 GMT itibariyle 71,53 dolara tırmandı.

ANZ Research, merkez bankasının Federal Açık Piyasa Komitesi'ne atıfta bulunduğu notta, "Fed Başkanı Powell'ın Kongre'ye, FOMC'nin önümüzdeki aylarda daha yüksek faiz oranları ve yakın vadede daha dirençli enflasyona yönelik medyan projeksiyonunu yansıtan şahin bir yarı yıllık ifade vermesini bekliyoruz" dedi.

ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell'ın Çarşamba günü kongrede vereceği ifadenin dünyanın en büyük ekonomisinde gelecekteki faiz hareketlerine ilişkin ipuçları vermesi bekleniyor.

İki Fed politika yapıcısı ve Salı günü Fed'in Washington merkezli yönetim kurulunda onlara katılmak üzere aday gösterilen bir ekonomist, odak noktalarının çok yüksek enflasyonu düşürmek olduğunu, böylece ABD ekonomisinin sürdürülebilir büyümeye geri dönebileceğini ve bunun da petrol talebini destekleyebileceğini söyledi.

ABD ham petrol stoklarındaki olası bir düşüş de fiyatları destekledi ve Reuters'in beş analist arasında yaptığı ankete göre ham petrol stoklarının 16 Haziran'a kadarki haftada ortalama 400.000 varil düştüğü tahmin ediliyor.

Amerikan Petrol Enstitüsü endüstri grubunun resmi ABD petrol envanteri verileri Çarşamba günü daha sonra, Enerji Bilgi İdaresi ise Perşembe günü açıklanacak ve her iki rapor da Pazartesi günkü Juneteenth resmi tatilinin ardından bir gün ertelenecek.

Dünyanın en büyük petrol ithalatçısı olan Çin'de talebin toparlanmasına ilişkin endişeler, ekonomisi zorlandıkça fiyat artışlarını sınırladı.

Rystad Energy araştırma direktörü Claudio Galimberti "Fiyatların henüz (istikrarlı bir şekilde) yükselmediğini düşünmemin tek nedeni Çin'den gelen verilerin hala belirsiz olması. Yine de, teşvikler artık devreye girdi ve benim iddiam ekonomiyi canlandırmada etkili olacağı ve bununla birlikte talepte güçlü bir ikinci yarı büyümesi yaşayacağımız yönünde" şeklinde konuştu.

Galimberti, "Fed (toplantısına) gelince, bu da belirsiz ancak %4 olarak gelen son enflasyon verisi ile güvercin olmak için alanları var" diye ekledi.

Büyümeyi desteklemek isteyen Çin, Salı günü gösterge kredi faiz oranlarını (LPR) 10 ay sonra ilk kez düşürdü ve beş yıllık LPR'de beklenenden daha küçük 10 baz puanlık bir indirim yaptı.

Faiz indirimi, Çin'in perakende ve fabrika sektörlerinin bu yılın başlarındaki ivmeyi sürdürmekte zorlandığını gösteren son ekonomik verilerin ardından geldi.

Etiketler : , , ,
İlgili Haberler