Haftaya Yen yükselişle dolar düşüşle başladı

Haftaya Yen yükselişle dolar düşüşle başladı

Yen, Ueda'nın açıklamalarıyla yükseldi; dolar ABD enflasyon verisi öncesinde düştü.

A+A-

Yen, Japonya Merkez Bankası (BOJ) Başkanı Kazuo Ueda'nın yorumlarının Japonya'nın yakında negatif faizlerden uzak yeni bir dönemin habercisi olabileceği umutlarını artırmasıyla Pazartesi günü yükselirken, dolar bu haftaki önemli ABD enflasyon verisi öncesinde geriledi.

Japon para birimi, Ueda'nın %2 enflasyon hedefine ulaşıldığında merkez bankasının negatif faiz politikasına son verebileceği yönündeki hafta sonu yorumlarıyla haftanın ilk işlem gününde Asya piyasalarında yaklaşık %1 güçlenerek dolar başına 146,37 ile seansın en yüksek seviyesine ulaştı.

Ueda, Yomiuri gazetesine verdiği bir röportajda BOJ'un negatif faizleri sona erdirip erdiremeyeceğini belirlemek için yıl sonuna kadar yeterli veriye sahip olabileceğini söyledi.

Yen, ABD Merkez Bankası'nın geçen yıl agresif faiz artırım döngüsüne başlaması ve BOJ'un güvercin bir duruş sergilemesinden bu yana ABD ile artan faiz oranı farklarının bir sonucu olarak dolar karşısında büyük bir baskı altında kaldı.

Yen geçen ay dolar başına 145 seviyesini aştığından beri yatırımcılar, Japonya'nın para birimini desteklemek için herhangi bir müdahalede bulunacağına dair işaretlere karşı tetikte bekliyorlardı. Bu seviye, bir yıl önce yetkililerin 1998'den bu yana ilk yen alım müdahalesine yol açmıştı.

Diğer taraftan, dolar genel olarak düşerek geçen hafta Euro ve İngiliz Sterlini karşısında ulaştığı üç ayın en yüksek seviyelerinden uzaklaştı.

İlgili Haberler