Halk Yatฤฑrฤฑm, Turkcell iรงin hedef fiyatฤฑnฤฑ 91,13 TL olarak belirlerken, tavsiyesini ‘Al’ olarak korudu. Halk Yatฤฑrฤฑm’ฤฑn Turkcell’e iliลkin raporu ลรถyle:
4ร23โte TMS etkisi hariรง piyasa beklentisini aลan net kar. TMS 29 etkisi hariรง bฤฑrakฤฑldฤฑฤฤฑnda, 4ร23โte Turkcellโin net karฤฑ yฤฑllฤฑk bazda %12,5 artฤฑลla 6,74 mlr TL seviyesinde gerรงekleลti. Aรงฤฑklanan rakam, kurum beklentimizin %22, piyasa beklentisinin de %47,5 รผstรผnde gerรงekleลti.
>>>16 aracฤฑ kurum 8 hisse iรงin AL รถnerisi aรงฤฑkladฤฑ
(Kurum beklentimiz: 5,52 mlr TL, piyasa beklentisi: 4,57 mlr TL). TMS 29 etkisi dahil ลirketin 2023 net karฤฑ yฤฑllฤฑk %82 artฤฑลla 12,55 mlr TL seviyesinde gerรงekleลti. TMS 29 etkisi dahil ลirketin 2023 yฤฑlฤฑ net karฤฑnฤฑn %31 aลaฤฤฑ yรถnlรผ revizyonla 12,55 mlr TL olarak gรผncellenirken, รถnceki yฤฑla gรถre %82 artฤฑลa iลaret etti. TMS 29 etkisi hariรง ise ลirketin net karฤฑnฤฑn 2023 yฤฑlฤฑnda %64,7 artฤฑล gรถsterdiฤini gรถzlemliyoruz. Net kar gรถrรผnรผmรผnde, gรผรงlรผ operasyonel performansa ek olarak, 4,76 mlr TL tutarฤฑndaki ertelenmiล vergi geliri ve 1,96 mlr TL tutarฤฑndaki durdurulan faaliyetlerden elde edilen gelir belirleyici oldu. Ukrayna operasyonlarฤฑ, satฤฑล amaรงlฤฑ elde tutulan varlฤฑklar olarak sฤฑnฤฑflandฤฑrฤฑlmasฤฑ ve ayrฤฑ bir ana coฤrafi faaliyet alanฤฑnฤฑ temsil etmesi nedeniyle durdurulan faaliyetler olarak gรถsterilmektedir.
Bรถylece net kar marjฤฑ bu dรถnemde 4,4 puan artฤฑลla %11,7โye yรผkseldi (TMS 29 hariรง 1,2 puan dรผลรผล). Ayrฤฑca ลirketin FAVรK marjฤฑnฤฑn hem enflasyon etkisinden arฤฑndฤฑrฤฑlmฤฑล hem de arฤฑndฤฑrฤฑlmamฤฑล bazda 2023 yฤฑlฤฑnda artฤฑล ivmesini koruduฤunu izliyoruz. TMS 29 etkisi dahil FAVรK marjฤฑnda 1,8 puan, TMS 29 etkisi hariรง FAVรK marjฤฑnda ise 1,6 puan artฤฑล sรถz konusu. Borรงluluk gรถstergesi de 1,26xโdan 0,63xโa iyileลme gรถsterdi. Karlฤฑlฤฑk cephesindeki gรผรงlenmeye ek olarak, borรงluluk gรถstergesindeki dรผลรผลรผn etkisiyle Turkcellโin finansallarฤฑnฤฑn hisse performansฤฑna etkisini โpozitifโ olarak deฤerlendiriyoruz.
๏ผ Operasyonel gรถstergeler. 4ร23โte Turkcell Tรผrkiyeโnin toplam abone sayฤฑsฤฑ, yฤฑllฤฑk bazda 41,70 mnโdan 42,5 mnโa yรผkseldi. Mobil segmentte bu dรถnemde 493k net abone kazanฤฑmฤฑ kaydedildi. Faturalฤฑ abone bazฤฑnda bu dรถnemde 476k net artฤฑล elde edilirken, รถn รถdemeli abone bazฤฑ nette 708k dรผลรผล kaydetti. Bu dรผลรผลte 297k adet aktif olmayan รถn รถdemeli hattฤฑn kapatฤฑlmasฤฑ belirleyici oldu. Faturalฤฑ abonelerin payฤฑ ise bu dรถnemde yฤฑllฤฑk bazda deฤiลim gรถstermeyerek %68,1 seviyesindeki seyrini sรผrdรผrdรผ. TMS 29 etkisi hariรง bฤฑrakฤฑldฤฑฤฤฑnda, ortalama รงeyreksel enflasyonda yฤฑllฤฑk bazda gรถrรผlen %62,7โlik yรผkseliล karลฤฑsฤฑnda mobil
karma ARPUโdaki yฤฑllฤฑk artฤฑล %83 seviyesinde gerรงekleลti.
Bu รงerรงevede, enflasyonist fiyatlama politikasฤฑ, upsell performansฤฑ ve faturalฤฑ abone bazฤฑnฤฑn desteฤinde ortalama รงeyreksel TรFEโyi aลan mobil karma ARPU artฤฑลฤฑ dรถrdรผncรผ รงeyreฤe taลฤฑndฤฑ. Mobil karma ARPU 4ร23โte 153,46 TLโye yรผkseldi. ARPU artฤฑลฤฑ รงeyreksel ortalama TรFEโnin 20,32 puan รผzerinde bulunuyor. Enflasyona gรถre dรผzeltilmiล bazda ise 4ร23 dรถnemine iliลkin mobil karma ARPU %1 yukarฤฑ yรถnlรผ revizyonla 155,60 TL olarak gรผncellenirken, 4ร22 dรถnemine gรถre %15 artฤฑลa iลaret etti. Bu รงerรงevede 4ร22 dรถnemine iliลkin mobil karma ARPUโnun 83,8 TLโden 133,5 TLโye revize edildiฤini gรถzlemliyoruz (%59 yukarฤฑ yรถnlรผ revizyon).
๏ผ 4ร23โte TMS 29 hariรง beklentilere paralel satฤฑล gelirleri. TMS 29 etkisi hariรง bฤฑrakฤฑldฤฑฤฤฑnda, Turkcellโin konsolide cirosu 4ร23โte %83,05 artฤฑลla 29,37 mlr TL seviyesinde gerรงekleลti. Aรงฤฑklanan rakam kurum beklentimize ve piyasa beklentisine paralel gerรงekleลti (Kurum beklentimiz: 28,62 mlr TL, piyasa beklentisi: 29,31 mlr TL). TMS 29 dahil 2023 cirosu yฤฑllฤฑk %15 artฤฑลla 107,1 mlr TL seviyesinde gerรงekleลti. TMS 29 hariรง 2023 cirosu ise yฤฑllฤฑk %75 artฤฑลla 94,3 mlr TL seviyesine iลaret ediyor. 2022 cirosu da 53,9 mlr TLโden 93,49 mlr TLโye revize edildi (Arฤฑndฤฑrฤฑlmamฤฑล rakama gรถre %74 yukarฤฑ revizyon). Bu รงerรงevede TMS 29 etkisinin ciroda %14 artฤฑrฤฑcฤฑ etkide bulunduฤunu gรถzlemliyoruz.
4ร23โte TMS 29 hariรง beklentilerin hafif รผzerinde FAVรK gรถrรผnรผmรผ. TMS 29 etkisi hariรง bฤฑrakฤฑldฤฑฤฤฑnda 4ร23โte ลirketin FAVรKโรผ, brรผt karlฤฑlฤฑktaki artฤฑล, ara baฤlantฤฑ giderlerindeki gerileme ve enerji fiyatlarฤฑndaki dรผzenlemelerin desteฤinde, yฤฑllฤฑk bazda %86 artฤฑลla 12,40 mlr TL seviyesinde gerรงekleลti. Aรงฤฑklanan rakam kurum beklentimiz ve piyasa beklentisinin %7 รผzerinde gerรงekleลti (Kurum beklentimiz: 11,52 mlr TL, piyasa beklentisi: 11,58 mlr TL). 4ร23โte FAVรK marjฤฑ yฤฑllฤฑk bazda 0,66 puan artฤฑล kaydederek %42,24โe yรผkseldi. Yฤฑl genelinde de TMS 29 hariรง FAVรK %82 artฤฑลla 40 mlr TL seviyesinde gerรงekleลti. TMS 29 etkisi dahil 2023 yฤฑlฤฑ FAVรKโรผ ise %20 artฤฑลla 43,88 mlr TL seviyesinde gerรงekleลirken, FAVรK marjฤฑ yฤฑllฤฑk 1,8 puan artฤฑลla %41 seviyesinde gerรงekleลti. TMS 29 etkisi hariรง FAVรK marjฤฑnda ise 1,6 puan artฤฑล sรถz konusu. 2022 yฤฑlฤฑna iliลkin FAVรK rakamฤฑ da 22 mlr TLโden 36,61 mlr TLโye revize edildi.
๏ผ ลirket 2024 yฤฑlฤฑ รถngรถrรผlerini aรงฤฑkladฤฑ. Karlฤฑlฤฑkta istikrarlฤฑ gรถrรผnรผme iลaret eden 2023 yฤฑlฤฑ sonuรงlarฤฑnฤฑn ardฤฑndan ลirket yรถnetimi 2024 yฤฑlฤฑ รถngรถrรผlerini aรงฤฑkladฤฑ. Buna gรถre konsolide gelir bรผyรผmesinin yรผksek tek haneli seviyede gerรงekleลmesi รถngรถrรผlรผyor. FAVรK marjฤฑ beklentisinin %42, operasyonel yatฤฑrฤฑm harcamalarฤฑnฤฑn gelire oranฤฑnฤฑn da %23 seviyesinde gerรงekleลmesi bekleniyor.
๏ผ TCELL iรงin 91,13 TL olan hedef fiyatฤฑmฤฑzฤฑ ve โALโ tavsiyemizi sรผrdรผrรผyoruz. Turkcell Tรผrkiyeโnin gelir parametrelerini incelediฤimizde, ARPU-TรFE makasฤฑndaki olumlu gรถrรผnรผmรผn, enflasyonist fiyatlama politikasฤฑna yoฤunlaลฤฑlmasฤฑnฤฑn desteฤinde devam ederek gรผรงlรผ ciro performansฤฑnda sรผrekliliฤi saฤlayacaฤฤฑnฤฑ รถngรถrรผyoruz. Borรงluluk cephesinde, net borรง/FAVรK rasyosundaki iyileลmeyi mevcut konjรถnktรถrel gรถrรผnรผm รงerรงevesinde olumlu karลฤฑlฤฑyoruz. Net kar gรถrรผnรผmรผne iliลkin olarak ise, kรผresel ekonominin fiyat baskฤฑlarฤฑ ve finansal volatilite ile karลฤฑ karลฤฑya kaldฤฑฤฤฑ mevcut koลullarda ลirketin marjlarฤฑnฤฑn korunaklฤฑ kalmasฤฑnฤฑ olumlu olarak deฤerlendiriyoruz. Bu รงerรงevede, TCELL iรงin 91,13 TL olan hedef fiyatฤฑmฤฑzฤฑ ve โALโ tavsiyemizi sรผrdรผrรผyoruz.







