Hamas, Bitcoin ile bağış toplamayı durdurdu

Hamas, Bitcoin ile bağış toplamayı durdurdu

Hamas, bağışçıların deşifre olması durumunda zor durumda kalacağı düşüncesiyle Bitcoin ile bağış toplamayı durdurdu

A+A-

Hamas'ın silahlı kolu olan İzzeddin el-Kassam Tugayları, bugün yaptığı açıklamada, yıllardır kullandığı kripto para birimi Bitcoin ile yapılan bağışları kabul etmeyi durdurduğunu duyurdu. Grup, bağışçıların güvenliği ve zarar görmelerini önlemek amacıyla bu kararı aldığını belirtti.

Son dönemde, Hamas'a Bitcoin aracılığıyla fon sağlamaya çalışan kişi ve gruplara yönelik engelleme girişimlerinin arttığına dikkat çeken örgüt, Kassam ve direnişe tüm mevcut yöntemlerle bağış yapılmasına devam edilmesi çağrısını yineledi.

İsrail ordusu yetkilileri, Hamas açıklaması hakkında yorum yapmayı reddetti.

Kripto paraların, kara para aklamadan terör finansmanına kadar yasadışı kullanımına yönelik endişeler, dünya çapında politika yapıcılar ve düzenleyiciler tarafından yıllardır dile getiriliyor. Bitcoin ve diğer kripto paraların, yüksek düzeyde anonimlik sunması suçlular için çekiciliğini artırıyor.

Ancak, blockchain sisteminde kripto paraların hareketini izleyen teknolojideki gelişmeler, yetkililerin kripto transferlerinin arkasındaki kişileri tespit etmelerini kolaylaştırdı. Bu nedenle çoğu büyük kripto para borsası şimdi müşterilerine kimlik kontrolü de uyguluyor.

Yıllardır kripto paraları bağış toplama yöntemi olarak benimseyen Hamas, Bitcoin bağışları için sofistike taktikler geliştirmişti.

Örgüt, finansal kaynaklarının nereden geldiğini açıklamamakla birlikte, Müslüman dünyasındaki bireyler tarafından yapılan bağışları önemli bir kaynak olarak gösteriyor. Ayrıca İran'ın da her zaman grubun önemli finansal ve askeri bir destekçisi olduğu belirtiliyor.

ABD, İngiltere ve Avrupa Birliği tarafından terör örgütü olarak kabul edilen Hamas'a, örneğin ABD'de, para veya eğitim sağlamak yasadışı. İlgili fonları kontrol eden finansal şirketler, söz konusu ülkelerin yasala düzenlemeleri gereği bu fonları yetkililere bildirmekle yükümlü.

2020 yılında, ABD, Hamas'ın askeri kanadı, El-Kaide ve IŞİD'in kripto paralar aracılığıyla fon toplama girişimlerini bozarak yaklaşık 2 milyon dolar değerinde kripto parayı ele geçirmişti.

Gazze ekonomisti Muhammed Ebu Jayyab, Reuters'a yaptığı açıklamada, Hamas'ın aldığı bu kararın, İsrail'in bağışçıların kimliklerini ifşa edebileceği veya cüzdanlarına ulaşabileceği endişesinden kaynaklandığını ve bu nedenle bağışçıları korumaya çalıştığını belirtti.

Ayrıca, "Hamas, eski geleneksel yöntemlere dönmeyi tercih etmiş olabilir veya belki daha gelişmiş yöntemler keşfetmiş olabilir." dedi. 

Bu haber toplam 1314 defa okunmuştur
İlgili Haberler