Havacılık hisselerinde görünüm nasıl?

Havacılık hisselerinde görünüm nasıl?

2022 yılının ilk çeyreğinde yolcu doluluk oranında artışlar yaşansa da yolcu sayısı 2019’un aynı dönemine kıyasla yüzde 30 civarında altında kalmayı sürdürüyor.

A+A-

Pandemi ile oldukça zorlu bir dönem geçiren havacılık sektöründe, bu dönemde Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, petrol fiyatlarındaki oynaklık ve enflasyonist ortam öne çıkıyor.

Bu gelişmelere rağmen 2022 yılının ilk çeyreğinde yolcu doluluk oranında artışlar yaşansa da yolcu sayısı 2019’un aynı dönemine kıyasla yüzde 30 civarında altında kalmayı sürdürüyor. Dış hatlar cephesinde yolcu sayılarında toparlanma iç hatlara göre daha iyi bir performans ortaya koyuyor. Sektörde sadece yolcu sayıları değil aynı zamanda kargo tarafındaki katkı ve maliyet kontrolü de şirketlerin finansallarını destekliyor

Türk Hava Yolları 2022 yılının ilk üç ayında 12 milyon 650 bin yolcu misafir ederken, bunun 5,1 milyonu yurt içi, 7,6 milyonu ise yurt dışından geldi. 2022 yılının ilk üç ayı 2019 yılının aynı dönemiyla kıyaslandığında yolcu sayısı yurt içinde yüzde 31, yurt dışında ise yüzde 20 aşağıda kaldı.

Pegasus ise yılın ilk üç ayında 4 milyon 850 bin yolcu ağırladı. Yurt içeriside 2,2 milyon yurt içi, 2,7 milyon yurt dışı ziyaretçi ağırlayan firmanın toplam yolcu sayısı ilk üç ayda 2019’a göre yüzde 30 daha az yolcuya işaret etti. Yurt dışı yolcu sayısından pandemi öncesine göre sadece yüzde 9 uzak kalan firma, yurt içerisindeki yolcu sayısı yüzde 45 uzak kaldı.

TAV Havalimanları ise 2022 yılının ilk üç ayında yaklaşık 10 milyon yolcu ile 2019 yılının aynı dönemine göre yüzde 27 daha düşük yolcu ağırladı. Şirket ilk üç ayda yurt içerisinde 5,7 milyon yolcu misafir ederken, 2019’a göre yüzde 31 daha düşük performans sergiledi.

Pandemi öncesi yolcu sayılarına üç şirket de uzak kalmaya devam etse de, 2021 yılına göre her biri yolcu sayılarında ciddi oranda artış performansı göstermeyi başardı.

2022 yılında havacılık sektöründeki en önemli belirsizliklerden biri Rusya’nın Ukrayna’yı işgali oldu.

2000 yılında toplam turist içerisindeki Rusya ve Ukrayna vatandaşlarının payı yüzde 8 iken, 2021’de bu rakam yüzde 27’ye ulaştı.

Salgın öncesinde 8,5 milyon Rus ve Ukraynalı turist ülkemizi ziyaret ederken, 2021 yılında bu rakam 6,7 milyon kişi oldu. İşgal sonrasında iki ülke vatandaşlarının alım gücündeki azalma, savaş belirsizliği ve önceliklerin değişmesi sektör açısından bir risk unsuru olabilir. Fakat Avrupa Birliği ve ABD’nin Rusya’ya yaptırımları sonrasında Türk firmalarının bu süreçten olumlu etkilenebileceği bir ortamda yaşanabilir.

Rus havayolu firmalarının uçuşlarının olmadığı ve ülkeye giriş-çıkışlarda yaptırım uygulayan şirketlerin operasyonlarını sağlayamadığı ortamda Türk şirketleri avantaj sağlayabileceği düşünülüyor. Ayrıca kargo operasyonları olan Türk Hava Yolları’nın savaşın verdiği tedarik zincirindeki aksamalardan yararlanabilir.

İlgili Haberler