IEA: Enerji faturaları bu kış kabaracak sübvanse gerekebilir

IEA: Enerji faturaları bu kış kabaracak sübvanse gerekebilir

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol, bu kış enerji fiyatlarının artabileceğini ve hükümetlerin yeniden devreye girerek faturaları sübvanse etmek zorunda kalabileceğini söyledi.

A+A-

Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Birol, Çin ekonomisinin hızla güçlenmesi ve sert bir kış yaşanması halinde gaz fiyatlarının artabileceğini ve bunun da tüketiciler üzerinde baskı yaratabileceğini söyledi. Birol, hükümetlerin enerji tasarrufu için baskı yapması ve yenilenebilir enerji kaynaklarını artırması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Ancak bir Birleşik Krallık hükümet sözcüsü, enerji faturalarının bu ay ortalama 430 sterlin düşeceğini söyledi. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinin ardından gaz fiyatları yükseldi ve dünya genelinde enerji faturalarını artırdı. Bunun üzerine İngiltere de dahil olmak üzere bir dizi hükümet, tüketicilere yönelik darbeyi yumuşatmak için hane halkına yönelik desteklerle devreye girdi.

IEA, veri, analiz sağlamak ve politika önerilerinde bulunmak için hükümetler ve endüstri ile birlikte çalışan bir kurum.

Avrupa enerjide stratejik hatalar yapıyor

Birol BBC'nin Today programına verdiği demeçte, birçok Avrupa hükümetinin enerji konusunda Rusya'ya aşırı bağımlılık da dahil olmak üzere "stratejik hatalar" yaptığını ve dış politikanın kısa vadeli ticari kararlarla "gözlerinin bağlandığını" söyledi.

Birol, bu kış gaz fiyatlarında yeni bir artış yaşanmasını "göz ardı edemeyiz" dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Çin ekonomisinin çok güçlü olduğu, piyasalardan çok fazla enerji satın aldığı ve sert bir kış geçirdiğimiz bir senaryoda, doğal gaz fiyatları üzerinde güçlü bir yukarı yönlü baskı görebiliriz ve bu da tüketiciler üzerinde ekstra bir yük oluşturacaktır."

Çin ekonomisi Covid kısıtlamalarının kaldırılmasının ardından toparlanmaya başlamıştı, ancak son zamanlarda ekonomisi yavaşlıyor.

Çin'de büyümede hız kaybetme riski

Derecelendirme kuruluşu S&P Global bu hafta Çin'in büyüme tahminini düşürerek "tüketiciler ve konut piyasasındaki zayıf güven nedeniyle toparlanmanın daha fazla hız kaybetme riski olduğunu" söyledi.

Goldman Sachs'ın da aralarında bulunduğu yatırım bankaları da Çin'in büyümesine ilişkin tahminlerini düşürüyor.

Bununla birlikte Birol, İngiltere de dahil olmak üzere hükümetlerin "özellikle kışa girerken enerji tasarrufu önlemlerini zorlamaya devam etmeleri" gerektiğini söyledi.

Elektrik kesintileri gündeme gelebilir

Birol ayrıca yenilenebilir teknolojileri "mümkün olan en kısa sürede gün ışığına çıkmaları" için zorlamaları ve izin almaları için gereken süreyi kısaltmaları ve "alternatif enerji seçenekleri" aramaları gerektiğini söyledi ve bu kış "oyunun bir parçası" olarak "elektrik kesintilerini göz ardı etmeyeceğini" söyledi.

Birol ayrıca "Çin ekonomisinin ne kadar güçlü bir şekilde toparlanacağını henüz bilmiyoruz" dedi.

National Grid geçen kış kısa süreli elektrik kesintilerinin mümkün olduğunu söylemişti - sonuçta buna gerek kalmadı.

Bir Birleşik Krallık hükümet sözcüsü şunları söyledi: "Kış boyunca tipik bir hanenin enerji faturasının neredeyse yarısını karşılayan fiyatlar yükseldiğinde aileleri korumak için milyarlarca dolar harcadık ve bu aydan itibaren ortalama 430 sterlin düşecek."

Birleşik Krallık'ta evsel gaz ve elektrik faturaları, enerji fiyat sınırında yapılan bir değişikliğin yürürlüğe girmesinin ardından hafta sonunda düştü ve bu kış daha küçük bir düşüş daha bekleniyor.

Bununla birlikte, tipik bir hanenin yıllık enerji faturası yaklaşık 2.000 sterlin olarak belirlendiğinden, maliyetler hala pandemi öncesi normdan çok daha yüksektir.

Geçtiğimiz hafta British Gas'ın sahibi Centrica'nın başkanı, enerji faturalarının öngörülebilir gelecekte de yüksek kalacağı uyarısında bulundu.

Petrol ve iklim krizi

Rusya'nın Ukrayna'daki savaşı yeni fosil yakıt aramalarında "altına hücuma" yol açarken, İngiltere iklim uyarılarına meydan okuyarak Kuzey Denizi petrol ve gazı için yeni bir ruhsatlandırma turu düzenledi.

Kuzey Denizi'nde yeni petrol ve doğal gaz sondajı için 100'den fazla başvuru yapıldı. Bu durum, fosil yakıt projelerinin genişletilmesi değil, kapatılması gerektiğini söyleyen uluslararası iklim bilimcilerle çelişiyor.

Küresel sıcaklık artışlarını 1.5C'nin altında tutma şansı olacaksa yeni projeler yapılamayacağını söylüyorlar. Birol, "eğer dünya iklim davası" konusunda "ciddiyse", "önümüzdeki yıllarda petrol ve gaz kullanımını önemli ölçüde azaltmak zorundayız" dedi ve "Tüketimi azaltabilirsek, mevcut petrol ve gaz sahaları azalan talebi karşılamak için yeterli olacaktır" diye ekledi.

İlgili Haberler