Küresel piyasalarda Tesla rüzgarı esiyor Çin yavaşlıyor

Küresel piyasalarda Tesla rüzgarı esiyor Çin yavaşlıyor

Tesla fiyat indirimine giderek satış hacmini artırırken yatırımcısının da yüzünü güldürdü. Küresel piyasaları hareketlendiren Tesla'nın aksine Çin'den gelen son veriler ekonomideki ağırlaşmayı gözler önüne seriyor.

A+A-

Wayne Cole analistleri, Reuters'a Avrupa ve küresel piyasalardaki son durumu paylaştı. Günün en büyük sorusu, yatırımcıların Tesla'nın Pazar günü yaptığı ve 445.000 civarındaki piyasa tahminlerini aşarak ikinci çeyrekte 466.000 rekor araç teslim ettiğini duyurmasını nasıl karşılayacakları ve hisseye nasıl yönelecekleri.

Üstün performans, marjlar için iyi olmayan iskontolardan kaynaklanmış olabilir, ancak analistler yine de rakamlara övgüler yağdırıyor ve hisse senedi fiyatlarını daha da yükseltiyorlar.

Gerçek dünyaya dönersek, Çin'in Caixin/S&P Global imalat anketi Haziran ayında 50,5'e yavaşlama gösterdi, ancak bu 50,2'nin korktuğu kadar kötü değildi. Çin mavi çipleri, belki de merkez bankasındaki yeni bir şefin daha güçlü teşvikler getireceği umuduyla bir miktar daha güçlü.

Çin Halk Bankası para birimini beklentilerin çok üzerinde sabitleyerek yuanın zayıflamasına yine engel oldu, ancak bu resmi sabitlemelerin piyasadaki etkisi giderek azalıyor ve offshore dealerlar Çinli bankaların yuanı desteklemek için gerçekten dolar satıp satmadığını test ediyor.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen'ın 6-9 Temmuz tarihleri arasında Çin'i ziyaret edeceği haberi, beklentiler yüksek olmasa da iki gücün aralarındaki buzları eritmeye çalıştığının bir başka işareti olarak algılandı.

Nikkei'de son dönemde görülen yüksek artışların bir kısmı, Japon endüstrisinin ABD'nin Çin'den ayrışmasından özellikle teknoloji alanında fayda sağlayacağı spekülasyonundan kaynaklanıyor. Geçen hafta Japon çip hisselerinin, Washington'un Çin'e yapay zeka ekipmanı satışını kısıtlayacağı haberleri üzerine yükselmesi dikkat çekiciydi.

Avrupa Birliği de Japonya ile yarı iletkenler konusunda işbirliğini derinleştirmek üzere harekete geçerken, ülkeler savunma, elektronik ve otomobiller için hayati önem taşıyan bir teknoloji üzerindeki kontrollerini güçlendirmeye çalışıyor.

Japonya Merkez Bankası'nın büyük firmalara yönelik son Tankan anketi, duyarlılığın artı 1'den artı 5'e yükseldiğini gösterdi ki bu da kötümserliğin yerleşik hale geldiği bir ülke için umut verici.

Hizmet endeksi artı 23 ile 2019 ortasından bu yana en yüksek seviyesine ulaşarak, belki de kısmen ülkeye gelen turist akını sayesinde iç talebin iyimser olduğunu gösterdi.

Yine de firmalar bir önceki ankette %2,8 olan enflasyonun bir yıl içinde %2,6'ya gerilemesini bekleyerek BOJ'un süper kolay teşviklerden uzaklaşma konusundaki isteksizliğini destekliyor.

Daha sonra açıklanacak olan ABD ISM imalat anketinin Haziran ayında 47.0 civarında durgun kalması bekleniyor, ancak Mayıs ayındaki şaşırtıcı yavaşlama göz önüne alındığında daha önemli olan hizmet anketi olacak. Medyan tahmin 51.0'a yükselmesi yönünde ve daha zayıf bir tahmin Cuma günü maaş bordroları için aşağı yönlü riskten bahsedilmesine yol açacak.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler