IEA: Petrol arzı daha sıkı tavan fiyat uygulamasından etkilenmeyecek

IEA: Petrol arzı daha sıkı tavan fiyat uygulamasından etkilenmeyecek

IEA İcra Direktörü Fatih Birol, Uluslararası Enerji Ajansı'nın (IEA) G7 ülkelerinin Rusya'nın enerji tavan fiyatlarını aşmasına karşı hamlelerinin ham petrol ve petrol ürünleri arz durumunu değiştirmesini beklemediğini söyledi.

A+A-

G7, Avrupa Birliği ve Avustralya, Rusya'nın deniz yoluyla taşıdığı ham petrole varil başına 60 dolarlık bir fiyat sınırı getirme ve ayrıca Moskova'yı Ukrayna'yı işgalinden elde ettiği gelirden mahrum bırakmak için Rus petrol ürünleri için bir üst fiyat sınırı belirleme konusunda anlaştı.

G7, Cumartesi günü yıllık liderler toplantısı sırasında ayrıntı vermeden yaptığı açıklamada, "yayılma etkilerinden kaçınırken ve küresel enerji arzını korurken" sınırlamalardan kaçınmaya karşı koyma çabalarını artıracağını söyledi.

G7'ye enerji konusunda analiz ve girdi sağlayan IEA, zirve öncesinde Reuters'a verdiği mülakatta Birol'a göre, fiyat tavanlarının daha fazla uygulanmasının küresel petrol ve yakıt arzını etkilemeyeceğini düşünüyor.

Birol ayrıca "Piyasalardaki önemli değişiklikleri her zaman olduğu gibi analizlerimize, raporlarımıza yansıtacağız, ancak şu an için analizlerimizde bir değişiklik yapmak için bir neden görmüyorum" dedi.

Birol'a göre tavan fiyat uygulaması iki ana hedefe ulaştı: Rus petrolü akmaya devam ettiği için piyasalarda sıkışıklığı tetiklemedi ama aynı zamanda Moskova'nın gelirleri de azaldı.

Birol konuyla ilgili "Rusya enerji kartını oynadı ve başarısız oldu. Ancak petrol fiyat sınırının daha iyi işlemesi için bazı boşluklar, bazı zorluklar var" şeklinde konuştu.

G7, potansiyel pazar eksikliklerini gidermek için 'geçici' bir çözüm olduğunu ve ulusların Rus enerjisinden ayrılmaya çalıştığını söylediği gaz yatırımına desteği Cumartesi günkü bildiriye de geri getirdi.

Bu hamle, grubun 2050 yılına kadar net sıfır karbon emisyonuna ulaşma ve küresel ısınmayı 1,5 santigrat derece (2,7 Fahrenheit) ile sınırlama hedefini gerçekleştiremeyebileceği uyarısında bulunan iklim aktivistlerini alarma geçirdi.

Birol, "Bir miktar etkisi olabilir ancak ülkeler, bu alanda yavaşlama yönünde bazı etkiler olması halinde, diğer alanlarda hızlanacaklarını ve bunun 1,5 santigrat derece hedefine ulaşma kararlılıklarını değiştirmeyeceğini bir kez daha yinelediler" dedi ve ekledi:

"Temiz enerjiye geçiş gerçekleşiyor ve birçok kişinin düşündüğünden çok daha hızlı."

Kaynaklar, dil değişikliğinin bir zamanlar Rus gazının en büyük alıcılarından biri olan Almanya tarafından getirildiğini ve bildiride gaz sektörüne yapılacak yatırımlar için bir zaman çerçevesi bulunmadığını söyledi.

Birol sözlerini şöyle sürdürdü: "Burada herhangi bir zaman dilimi belirlenmiş değil ama bence asıl mesele özellikle Avrupa ülkelerinin neredeyse on yıllardır Rus gazına bağımlı olması. Şimdi her şeyi bir günden diğerine değiştirmek kolay değil. Almanya Şansölyesi Olaf Scholz, Almanya'nın bu 1.5 derece hedefine ulaşma konusunda çok istekli olduğunu tekrar tekrar açıkça ifade etti. Ve ben onun sözlerine inanıyorum."

Etiketler : , ,
İlgili Haberler