İhracat azaldı, Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 4 büyüdü

İhracat azaldı, Türkiye ekonomisi ilk çeyrekte yüzde 4 büyüdü

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Türkiye'yi sarsan deprem felaketinin yaşandığı ve seçimlerden önceki son çeyrek olan yılın ilk çeyreğine ilişkin dönemsel gayri safi milli hasıla sonuçlarını açıkladı.

A+A-

Türkiye ekonomisi deprem felaketinin yaşandığı yılın ilk çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 4 büyüme gösterdi.

Çeyreklik bazda büyüme ise yüzde 0,3 olarak kaydedildi.

İlk çeyrek büyümesinde özel tüketimin temel itici unsur olduğu görüldü. TÜİK verilerine göre yerleşik hane halklarının nihai tüketim harcamaları yılın birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 16,2 arttı. Devletin nihai tüketim harcamaları yüzde 5,3, gayrisafi sabit sermaye oluşumu ise yüzde 4,9 arttı.

İhracat daraldı

Mal ve hizmet ithalatı, 2023 yılının birinci çeyreğinde bir önceki yılın aynı çeyreğine göre zincirlenmiş hacim endeksi olarak yüzde 14,4 artarken ihracatı yüzde 0,3 azaldı.

Sektörel performanslara bakıldığında tarımda yılın ilk çeyreğinde yüzde 3,8'lik daralma görüldü. Bu daralma 2021'in üçüncü çeyreğinden bu yana en sert daralma olarak kaydedildi.

Beklenti yüzde 3,2 seviyesindeydi

Bloomberg HT anketine katılan ekonomistlerin beklentisi yılın ilk çeyreğinde büyümenin yüzde 3,2 olması yönündeydi. Önceki çeyreğe göre büyümenin yüzde 1,6 olması bekleniyordu.

Şubat ayında yaşanan deprem felaketinin Türkiye ekonomisine yarattığı maliyetin 104 milyar dolar olduğu belirtilmişti.

Sanayi üretim endeksi deprem sonrası bölgede gerçekleşen yıkımın ve diğer illere yaşanan göçün ardından Şubat ve Mart aylarında sırasıyla yıllık yüzde 8,2 ve yüzde 0,1 daralmıştı.