İkinci tur seçimler öncesi Türk lirası rekor düşük seviyeyi gördü

İkinci tur seçimler öncesi Türk lirası rekor düşük seviyeyi gördü

Türk lirası rekor düşük seviyeyi gördü, tahviller seçim sonrası düşüşün ardından sabit kaldı.

A+A-

Türk lirası, cumhurbaşkanlığı seçimlerinde görevdeki Tayyip Erdoğan'ın önde gitmesinin piyasaları şaşırtmasının ardından Perşembe günü dolar karşısında rekor düşük seviyeye gerilerken, ülkenin devlet tahvilleri seçim sonrası üç günlük bir bozgunun ardından istikrar kazandı.

Ülke borcunu temerrüde karşı sigortalamanın maliyeti hafifçe düştü, ancak hisse senedi piyasaları ve bankacılık hisseleri öğleden sonraki işlemlerde yeni kayıplar yaşadı.

Erdoğan'ın Pazar günkü oylamada beklenenden daha güçlü bir performans göstermesi, yirmi yılı aşkın iktidarının ve onu karakterize eden alışılmışın dışındaki ekonomi politikalarının sona ereceğine bahse giren piyasaları sarstı.

Erdoğan 28 Mayıs'ta yapılacak ikinci tur oylamada rakibi Kemal Kılıçdaroğlu ile karşılaşacak.

Lira TSİ 1904'te dolar karşısında 19,8050 ile rekor düşük seviyeye gerileyerek seçimden bu yana kayıplarını %1'in üzerine çıkardı. Para birimi, Erdoğan'ın alışılmışın dışındaki ekonomik stratejisinin bir parçası olan yüksek enflasyona rağmen bir dizi faiz indirimi nedeniyle 2021'de %44 ve 2022'de %30 değer kaybetti.

Tradeweb verilerine göre, 2045 tahvili bir sente yakın değer kazanarak 1300 GMT'de dolar başına 70 sentin biraz üzerinde işlem gördü.

Üç gün üst üste yaşanan kayıplar, uzun vadeli ihraçların birçoğunun Cuma kapanışının 10 sentten fazla altında kalmasına neden oldu ve bazıları analistlerin genel olarak sıkıntılı bölge eşiği olarak kabul ettiği 70 sentin altında işlem görüyor.

S&P Global Market Intelligence'ın verilerine göre, ülke borcunu temerrüde karşı sigortalamanın maliyetini ölçen kredi temerrüt swapları öğleden sonra 8 baz puan (bps) daralarak 684 bps'ye geriledi. Günün erken saatlerinde bu oran 696'ya ulaşırken, seçimden önce 480 baz puan civarındaydı.

Türkiye'nin ana bankacılık hisseleri endeksi Perşembe günü %3,64 daha değer kaybederek seçim öncesi kapanışına göre %20,7 gerilerken, genel hisse senetleri endeksi de günü %3,43 düşüşle kapattı.

Ayrıca, merkez bankası verileri yabancı yatırımcıların seçim öncesinde yerel hisse senetleri ve tahvillere olan ilgilerini azalttıklarını gösterdi: 12 Mayıs'a kadarki haftada tahvil varlıkları 31,3 milyon dolar, hisse senedi varlıkları ise 135,1 milyon dolar azaldı.

Merkez bankası verileri de seçimler öncesinde döviz talebinin artmasıyla net uluslararası rezervlerin 12 Mayıs'a kadarki haftada 2,33 milyar dolarla son 21 yılın en düşük seviyesine gerilediğini gösterdi.

Bankacılar, Pazar günü yapılan ve sonuçsuz kalan cumhurbaşkanlığı oylamasından sonra ve ikinci tur öncesinde getirilen yeni düzenlemelerin ardından Türk bankalarının bazı bireysel kredilere erişimi kısıtladığını ve kurumsal kredi verme kararlarını ertelediğini söyledi.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler