Petrol ABD'nin temerrüde düşme riskinin azalmasıyla toparlandı

Petrol ABD'nin temerrüde düşme riskinin azalmasıyla toparlandı

Yatırımcıların ABD'nin borçlarını ödeyememe riskinin azalması ve ihtiyatlı bir iyimserliğe yönelmesiyle petrol fiyatları Cuma günü bir önceki günkü %1'in üzerindeki kayıplarını telafi etti.

A+A-

Petrol fiyatları haftanın son günü toparlandı. Brent vadeli kontratları 59 sent veya %0,8 artışla varil başına 76,45 dolara yükselirken, ABD Batı Teksas Intermediate ham petrolü 48 sent veya %0,7 artışla 72,34 dolara tırmandı.

IG'de piyasa stratejisti olan Yeap Jun Rong, "Bence piyasalar ABD'nin temerrüde düşme riskini fiyatlıyor, bu da daha riskli bir ortama ve Brent ham petrolünde önceki aşırı satış koşullarından bir miktar dip alımına dönüşüyor" dedi.

Bu hafta başında ABD Başkanı Joe Biden ve Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy, 31.4 trilyon dolarlık federal borç tavanını yükseltmek için bir anlaşma yapma hedeflerini yineleyerek Pazar gününe kadar görüşmeyi kabul ettiler.

Yeap, "ABD'nin borç tavanı sorununu aştıktan sonra, herhangi bir yukarı yönlü hareketin sürdürülüp sürdürülemeyeceğini belirlemek için nihayetinde temeller daha önemli olabilir" şeklinde konuştu.

Yatırımcılar, ABD'nin borç temerrüdünden kaçınmasına ilişkin iyimserlik ile küresel merkez bankalarının daha fazla faiz artırımına işaret edebilecek enflasyon verileri arasında hokkabazlık yaparken, duyarlılık karışık kalmaya devam ediyor.

İki Fed politika yapıcısına göre, ABD enflasyonu, Federal Rezerv'in faiz artırım kampanyasına ara vermesine izin verecek kadar hızlı soğumuyor.

National Australia Bank analistleri, ilave faiz artırımı potansiyelinin ABD'deki talep zayıflığına ilişkin endişeleri artırdığını söyledi.

Ancak analistler, Çin'in talebinin 2023 yılı boyunca iyileşmeye devam etmesini bekledikleri için fiyatların yukarı yönlü olduğunu ve bunun OECD talebindeki yavaşlamayı dengeleyeceğini söyledi.

Bu hafta başında açıklanan verilere göre, Çin'in Nisan ayındaki petrol rafineri üretimi bir önceki yıla kıyasla %18,9 artarak kayıtlardaki en yüksek ikinci seviyeye ulaştı.

Çinli rafineriler, toparlanan yurtiçi yakıt talebini karşılamak ve yaz seyahat sezonu öncesinde stok biriktirmek için yüksek çalışma temposunu sürdürdü.

İlgili Haberler