İklim değişikliği devletlerin notunu düşürme riski taşıyor

İklim değişikliği devletlerin notunu düşürme riski taşıyor

İklim değişikliğinin mevcut ülke kredi notları üzerindeki ekonomik etkisini simüle eden bir çalışmaya göre, karbon emisyonlarının küresel ölçekte azaltılamaması, önümüzdeki on yıl içinde 59 ülke için borç ödeme maliyetlerinin artmasına yol açacak.

A+A-

Pazartesi günü Management Science dergisinde yayınlanan çalışmaya göre, bu ülkeler arasında Çin, Hindistan, Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada, "iklime göre ayarlanmış" bir derecelendirme sistemi altında kredi puanlarının iki kademe düşmesiyle daha yüksek maliyetler bekleyebilir.

Araştırmacı Patrycja Klusak, East Anglia Üniversitesi (UEA) ve Cambridge Üniversitesi tarafından yürütülen çalışma hakkında şunları söyledi: "Sonuçlarımız, yeşil yatırımların ertelenmesinin uluslar için borçlanma maliyetlerini artıracağı ve bunun da daha yüksek kurumsal borç maliyetlerine dönüşeceği fikrini destekliyor."

Artan borç maliyetleri, iklim değişikliğinin halihazırda neden olduğu genel ekonomik zararın sadece bir başka yönü olacaktır. Sigorta devi Allianz, son sıcak hava dalgalarının bu yıl küresel üretimden %0,6 puan düşüreceğini tahmin ediyor.

Derecelendirme kuruluşları ekonomilerin iklim değişikliğine karşı kırılganlığını kabul etmekle birlikte, zararın muhtemel boyutuna ilişkin belirsizlikler nedeniyle şimdiye kadar derecelendirme çalışmalarında bu riskleri ölçme konusunda temkinli davrandı.

UEA/Cambridge çalışması, yapay zeka modellerini S&P Global'in mevcut derecelendirmeleri üzerinde eğitti ve daha sonra bunu iklim ekonomik modelleri ve S&P'nin kendi doğal afet risk değerlendirmeleriyle birleştirerek çeşitli iklim senaryoları için yeni derecelendirmeler oluşturdu.

Emisyonların artmaya devam ettiği RCP 8.5 senaryosundan 59 ülkenin notu düşürüldü. Karşılaştırıldığında, COVID-19 pandemisinin kargaşası sırasında Ocak 2020 ile Şubat 2021 arasında 48 ülkenin notu düşürüldü.

Eğer gezegenimiz Paris İklim Anlaşması'nın hedefine sadık kalmayı başarır ve sıcaklıklar iki derecelik artışın altında tutulursa, simülasyona göre ülke kredi notları kısa vadede hiçbir etki görmeyecek ve sadece sınırlı uzun vadeli etkiler görecek.

Öte yandan, modele göre, yüzyılın sonuna kadar yüksek emisyonların olacağı en kötü senaryo, küresel borç servis maliyetlerinin artmasına ve cari parayla yüz milyarlarca dolara yükselmesine neden olacak.

Kredi notu düşük olan gelişmekte olan ülkeler iklim değişikliğinin fiziksel etkilerinden en çok etkilenen ülkeler olarak görülürken, kredi notu en yüksek olan ülkeler, sırf düşecek en uzak noktaya sahip oldukları için daha ciddi not düşüşleriyle karşı karşıya kalacaklar.

Bulgular, dünyanın dört bir yanındaki düzenleyicilerin iklim değişikliğinin ekonomilere ve küresel finans sistemine ne kadar zarar vereceğini daha iyi anlamaya çalıştığı bir dönemde ortaya çıktı. Avrupa Merkez Bankası'nın geçen yıl yayınladığı bir rapor, bu risklerin kredi derecelendirmelerine nasıl dahil edildiği konusunda daha fazla netlik çağrısında bulunmuştu.

S&P Global Ratings, kredi derecelendirmelerinde kullandığı çevresel, sosyal ve yönetişim (ESG) ilkelerini yayınladı ve bu ilkeler arasında iklim değişikliğinden kaynaklanan ekonomik zarar riskine ve bunun azaltılmasıyla ilgili maliyetlere atıfta bulunuluyor. UEA/Cambridge çalışması hakkında yorum yapmayı reddetti.

Fitch Ratings, değerlendirmelerinde çevresel etkilere maruz kalma gibi faktörleri bir bileşen olarak içeren "ESG Uygunluk Puanları" sistemine işaret etti.

Bir yorum talebine cevaben, "Bunlar uzun süredir devam eden ve giderek önem kazanan derecelendirme faktörleridir ve analizlerimizde ağırlık vermeye ve sık sık araştırma ve yorum yayınlamaya devam ediyoruz" dedi.

İlgili Haberler