Climate Tech startuplarına yatırımlar patladı

Climate Tech startuplarına yatırımlar patladı

Climate Tech'e yapılan yatırım son yıllarda hızla artıyor. 2050 Net Sıfır çerçevesinde yapılan yatırımların tutarı 1 trilyon doları aştı. Ancak 2040'a kadar yılda ortalama 4 trilyon 550 milyar dolar dolar yatırım yapılması gerekiyor.

A+A-

Sera gazı emisyonlarını azaltmayı ve küresel ısınmayla mücadele etmeyi amaçlayan teknolojiler genel olarak Climate Tech (iklim teknolojisi) adlandırılmakta."2050 Net Sıfır" hedefi için ise artık sadece 30 yıl kaldı. Bu nedenle 2050 yılında net sıfır emisyon hedefini gerçekleştirmek için iklim teknolojisine odaklanma ve bu alana yapılan yatırımlar hızla artıyor.

Yenilenebilir enerji, enerji depolama, elektrikli ulaşım, hidrojen üretimi ve karbon geri dönüşümü gibi enerji dönüşümü alanlarına yapılan yatırımlar hızla artış göstermekte. Rüzgar, güneş ve biyoyakıtların yanı sıra elektrikli ulaşım sektöründe de büyüme yaşanmakta. .

Ancak, net sıfıra ulaşmak için 2040 yılında kadar yatırımları 6 kat artırmak şart. Bloomberg NEF'in raporuna göre, 2050 yılında net sıfıra ulaşmak için yılda ortalama 4 trilyon 550 milyar dolar doları yatırım yapılması gerekiyor. Bu da 2022'de yapılan yatırım miktarının üç katından fazla bir rakamı ifade ediyor.

Şu anda 140'tan fazla ülke ve bölge "2050 Net Sıfır"ı duyurdu. Bu hedefe ulaşmak için yenilenebilir enerji, enerji depolama, ulaşımın elektrifikasyonu, hidrojen üretimi, depolama ve taşıma, karbon geri dönüşümü dahil olmak üzere çeşitli EX (enerji dönüşümü) alanlarına yatırım hızla artıyor. 2022 yılında küresel enerji dönüşümü yatırımı, bir önceki yıla göre yüzde 31 artışla 1,11 trilyon dolara ulaştı ve rekor kırdı.

Startuplar kilit noktada

Climate Tech (İklim teknolojisi) startuplarına yapılan yatırımlar artış gösteriyor. 2021 yılında iklim teknolojisi şirketlerine yapılan risk sermayesi yatırımları 48,4 milyar dolara ulaştı. Yapılan tahminlere göre dünyadaki tüm risk sermayesinin yaklaşık dörtte birini climate tech startuplarına akabilir.

İklim teknolojileri alanında yatırım yapan şirketlerden biri de Japon Mitsubishi Corporation. Bu alanda yapılan yatırımların oranı son yıllarda hızla yükseliyor. Mitsubishi Corporation, enerji dönüşümüne odaklanmasının bir parçası olarak füzyon enerjisi alanında yatırım yapmakta.

Füzyon enerjisi, sürdürülebilir bir enerji kaynağı olarak umut veriyor. MC, Kyoto Fusion Engineering Co Ltd adlı bir füzyon enerjisi startupına yatırım yaptı. Bu teknolojinin karbonsuz enerji üretiminde önemli bir rol oynaması beklenmekte.

İlgili Haberler