İlker Aycı THY'nin normalleşme planlarını açıkladı

İlker Aycı THY'nin normalleşme planlarını açıkladı

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, şirketin normalleşme planları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Aycı, "Uçakta sosyal mesafe kuralına boş koltukla da uyulamaz" dedi.

A+A-

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, şirketin normalleşme planları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Aycı, "Uçakta sosyal mesafe kuralına boş koltukla da uyulamaz" dedi.

Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı İlker Aycı, şirketin normalleşme planları hakkında önemli açıklamalarda bulundu. HaberTürk yazarı Nagehan Alçı'ya konuşan Aycı, "Uçakta sosyal mesafe kuralına boş koltukla da uyulamaz" dedi.

İşte Nagehan Alçı'nın bugünkü köşesinden paylaştığı İlker Aycı'nın o açıklamaları:

THY’de yeni dönemde neler değişecek?

Dünkü haberlerde THY’nin iç hat seferlerini bu ay sonu başlatacağı, dış hatlarda da Haziran’da 19 ülkeye, 22 noktaya haftalık 75 uçak kaldıracağı vardı.

Bu haberler üzerine birçok okurumdan mektup aldım. Herkes aynı şeyleri merak ediyor: Uçuşlar başlayınca eski sistem devam mı edecek? Uçaklardaki koltuk sayıları azaltılacak mı? Fiyatlar patlayacak mı?

THY Yönetim Kurulu ve İcra Kurulu Başkanı İlker Aycı’yı aradım ve merak edilen her şeyi sordum.

HİÇBİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLMAYACAK…

Söylediklerini aşağıda anlatacağım ancak şöyle özetleyerek başlayayım: Maalesef hiçbir şey eskisi gibi olmayacak sevgili okurlar…

Havalimanları bana hep özgürlük duygusu vermiş, uçaklar dünyayı keşfetme isteğimi tetiklemiştir.

Uzun bir süre bu çağrışımlar geçmişin güzel birer hatıraları olarak kalacaklar. Covid salgını bambaşka bir algı ve işleyişi getiriyor.

İlker Aycı THY’nin, Sağlık Bakanlığı, Bilim Kurulu, Ulaştırma Bakanlığı ve Havacılık Dairesi başta olmak üzere birçok bakanlık ve kurum ile koordinasyon içinde bir çalışma yaptığını ve şayet salgın beklendiği gibi kontrol altına alınırsa iç hatlarda 28-29 Mayıs, dış hatların belli destinasyonlarında ise 1-5 Haziran arası uçuşların başlayabileceğini söyledi.

HENÜZ KESİN TARİH YOK

Özellikle belirteyim: Henüz kesinleşmiş bir tarih yok. Devlet otoriteleri onay vermeden de olamaz. Onay için rakamlar ve süreç izlenecek.

Ancak bahsedilen tarihler için iç hatlar ve dış hatlarda 10-15 kadar noktaya bilet satışları başlamış.

Peki yeni dönemde neler değişecek?

Önlemler nasıl olacak?

Aycı’dan öğrendiğim, bu sürecin uluslararası boyutta bir işbirliği ve senkronizasyon ile yürütüldüğü.

HAVALİMANI GİRİŞLERİNDE TEST VE ULUSLARARASI SAĞLIK PASAPORTU

Birkaç seçenek üzerinde duruluyormuş:

Havalimanlarına girişte Covid testi uygulaması gündeme gelebilir.

Hastalığı geçirmiş olanlara bir belge verilmesi ve bu virüsü taşımadığına dair bir sağlık karnesi oluşturulması da gündemde.

Bu karne uluslararası uçuşlarda pasaport gibi yanımızda taşımamız gereken bir belge olacak.

Yurtdışı uçuşların açılması karşılıklı ilerlemesi gereken bir süreç. Uçulacak ülkenin de size hava sahasını açması, bilgi ve riskleri paylaşması gerekiyor. Bunun için ortak çalışmalar sürüyormuş.

ABD UÇUŞLARI BAŞLAYACAK MI?

İlk etapta açılacak yerleri şöyle sıraladı İlker Bey:

İskandinav ülkeleri, Avusturya, Almanya, Güney Kore, Japonya.

“ABD’ye uçacak mısınız?” diye sorunca da “California, Washington DC gibi noktalara uçabiliriz ancak New York en riskli yerlerden biri, New York uçuşunu açamayız, tabii esas kazançlı olan hat New York, orada da öyle bir problem var” dedi.

ORTA KOLTUK BOŞ BIRAKILACAK MI?

Gelelim iç hatlara…

Şayet planlandığı gibi gider, resmi otoritelerden izin de çıkarsa 28-29 Mayıs gibi ilk uçuşlar olur…

Ancak bu uçuşlar hangi koşullarda yapılacak? Mesela boş koltuk bırakılacak mı?

Aycı, orta koltuğun boş bırakılması uygulamasına sıcak bakmadıklarını söyledi.

Şunları ekledi: Orta koltuk boş da bırakılsa arada 1,5 metre olmuyor Nagehan Hanım, uçakta sosyal mesafe kuralına boş koltukla da uyulamaz. Üstelik orta koltuğun boş kalması demek uçağın ancak yüzde 66’sının satılabilmesi demek. Bunun maliyeti ile baş etmek mümkün değil. Zaten dünyada da buna sıcak bakan havayolu yok denecek kadar az. Böyle bir ek maliyeti yolculara yükleyemeyiz.

Peki o halde nasıl önlemler düşünülüyor?

Tüm yolcular ve uçuş görevlileri için maske ve göz siperliği zorunlu olacak, görevliler için eldiven şartı da getirilecek.

İKRAMLARA ELVEDA

İç hatlarda ikramlar kaldırılıyor, zira maskeyi çıkarmak yasak, nasıl yenip içilsin?

Dış hatlarda da kısa mesafelerde ikram olmayacak.

Uzun mesafelerdeki ikramlarda ise yemekler hijyen kurallarına göre paketli bir şekilde hazırlanıp, virüs kontrollerinden geçirilerek dağıtılacak.

Kısacası yepyeni ve çok can sıkıcı bir düzene geçilmek zorunda sevgili okurlar…

Tabii havacılıkla ilgili detayları ve bu değişimlerin sonuçlarını konunun uzmanı sevgili Güntay Şimşek değerlendirip yorumlayacaktır ancak ben şu kadarını söyleyeyim: Uçak yolculuğu klostrofobik ve fevkalade zevksiz bir hale geliyor. Üstelik çok daha yüksek bir fiyata…

FİYATLAR NE OLACAK?

İlker Aycı’ya ek maliyetlerle nasıl baş edileceğini, bilet fiyatlarına bu krizin nasıl yansıyacağını, devletin zararı sübvanse edip edemeyeceğini de sordum.

Yapılan tüm projeksiyonlarda iyi ihtimalle 3 yıl içinde 2019 rakamlarına gelineceği öngörüsünün yapıldığını söyledi Aycı.

“Devlet kredi verebilir, destekler ama sübvanse edemez” diye konuştu.

Ve ekledi: “Nagehan Hanım bu süreçte havayolları için ek temizlik ve ekipman masrafları da çıkacak. Bir de tamamen kayıp olan 2-2,5 ayı düşünün.”

“İkram masrafının azalması rahatlatmaz mı? O ne kadarlık bir kalem?” diye sorunca ise “O küçük bir kalem, totali etkilemez” cevabını aldım.

“Ancak biz fiyatları belli bir dengede tutmaya çalışacağız. Bilet fiyatlarında elbette artış olacak fakat bu maliyetlerin tümünü yolculara yükleyemeyiz, o zaman yolcu bulunmaz zaten” diye hatırlattı İlker Aycı.

“TOPARLANMA EN İYİ İHTİMALLE 2-3 YILDA OLUR”

Kısacası önümüzdeki en az 2-3 yıl bildiğimiz, alıştığımız anlamda seyahat ve uçak kavramlarını unutalım. Çok zor bir süreç bizi bekliyor.

Havayolu şirketlerinin büyük yara alacağı kesin.

THY uluslararası alanda kendini kanıtlamış, sektörünün dünya çapında en iyilerinden.

Bu avantajı kullanıp, ayakta kalmakta zorlanan başka şirketleri bünyesine katar mı? Daralan sektörde uluslararası camiadaki yerini koruyabilir mi? Bunları zaman gösterecek…

YORUM YAZ

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar; inançlara saldırı içeren ve doğru imla kuralları ile yazılmamış,ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.