İngiltere ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü

İngiltere ekonomisi beklentilerin üzerinde büyüdü

İngiltere ekonomisi Kasım ayında beklentilerin aksine yüzde 0,1 büyüdü.

A+A-

İngiltere ekonomisi Kasım ayında yüzde 0,1 büyüdü. Oysa beklentiler aksi yöndeydi ve ekonomistler Kasım ayında ekonominin yüzde 0,2 küçülmesini bekliyordu.

Büyümenin sürükleyicisi, yüzde 0,2’lik artışla servis sektöründen geldi.

Bunun arkasında, Dünya Kupası sırasında publarda artan harcamalar ve pizza gibi yemek siparişleri olduğu düşünülüyor.

Buna rağmen ekonomi 3 aylık süreçte yüzde 0,3 küçülmüş oldu.

İngiliz Ticaret Odaları Birliği (BCC) “Eşi benzeri görülmemiş enerji fiyatları, Avrupa Birliği’yle yeni ticaret engelleri ve Covid kapanmalarının kalıcı etkileri, küçük işletmeler için yakın tarihin en zorlu koşullarını yarattı” dedi.

En çok gerileyen sektör imalat oldu.

BCC İngiltere ekonomisinin 2023 sonuna kadar küçülmesini bekliyor. Birlik, uzun vadeli büyüme için özellikle Avrupa Birliği ile ticaret engellerinin kaldırılması ve kamusal altyapıya yatırım yapılması gerektiğini açıkladı.

Maliye Bakanı Jeremy Hunt, bu yıl enflasyonu yarıya indirmeyi hedeflediklerini, enflasyonun yüksek faizler nedeniyle “gizli bir vergi” gibi etki gösterdiğini belirtti.

Enflasyonu düşürmenin ekonomik büyümeye imkan tanıyacağını söyleyen Hunt bu süreçte her haneye bu yıl ve önümüzdeki yıl 3 bin 500 sterlin destek vereceklerini de ekledi.

Ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin ekonomi sözcüsü Rachel Reeves, 13 yıllık Muhafazakar Parti iktidarının ekonomiye zarar verdiğini söyledi.

İlgili Haberler