Intel'in kurucu ortağı Gordon Moore 94 yaşında öldü

Intel'in kurucu ortağı Gordon Moore 94 yaşında öldü

Intel'in kurucu ortağı, yarı iletken endüstrisinin öncülerinden olan ve "Moore Yasası" ile on yıllar boyunca bilgisayar gücünde istikrarlı bir artış öngören Gordon Moore'un Cuma günü 94 yaşında öldüğü açıklandı.

A+A-

Intel ve Moore'un aile hayırseverlik vakfı, Moore'un Hawaii'deki evinde ailesiyle birlikteyken öldüğünü açıkladı.

Intel'i 1968'de kuran Moore, sonunda dünyadaki kişisel bilgisayarların %80'inden fazlasına "Intel Inside" işlemcileri yerleştiren teknoloji aydınları üçlüsünün kolları sıvalı mühendisiydi.

Moore 1965 yılında yazdığı bir makalede, teknolojideki gelişmeler sayesinde mikroçiplerdeki transistör sayısının entegre devrelerin icadından birkaç yıl öncesine göre her yıl yaklaşık iki katına çıktığını gözlemledi.

Bu eğilimin devam edeceğine dair öngörüsü "Moore Yasası" olarak bilinmeye başlandı ve daha sonra her iki yılda bir olarak değiştirilerek Intel ve rakip yonga üreticilerinin araştırma ve geliştirme kaynaklarını agresif bir şekilde bu temel kuralın gerçekleşmesini sağlamak için hedeflemelerine yardımcı oldu.

Moore, PC devriminden yirmi yıl ve Apple'ın iPhone'u piyasaya sürmesinden 40 yıl önce yazdığı makalesinde, "Entegre devreler, ev bilgisayarları - ya da en azından merkezi bir bilgisayara bağlı terminaller - otomobiller için otomatik kontroller ve kişisel taşınabilir iletişim ekipmanları gibi harikalara yol açacak" diyordu.

Moore'un makalesinden sonra, çipler üstel bir hızla daha verimli ve daha ucuz hale gelerek yarım yüzyıl boyunca dünyadaki teknolojik ilerlemenin çoğunu yönlendirmeye yardımcı oldu ve sadece kişisel bilgisayarların değil, internetin ve Apple, Facebook ve Google gibi Silikon Vadisi devlerinin ortaya çıkmasını sağladı.

Moore 2005 yılı civarında verdiği bir röportajda, "Doğru zamanda doğru yerde olmak çok güzel," diyordu. "Yarı iletken endüstrisine emekleme döneminde girdiğim için çok şanslıydım. Tek bir silikon transistör bile yapamadığımız bir dönemden 1,7 milyar tanesini tek bir çip üzerine yerleştirdiğimiz bir döneme kadar büyüme fırsatım oldu! Olağanüstü bir yolculuktu."

İlgili Haberler