İşlemci devine Beyaz Saray’dan Çin uyarısı

İşlemci devine Beyaz Saray’dan Çin uyarısı

Küresel çip krizini atlatabilmek için üretimi Çin’e yayma stratejisi üzerinde çalışırken Beyaz Saray’dan uyarı geldi. Intel’in farklı çözümlere yönelmesi isteniyor.

A+A-

Maliyet odaklı üretim stratejisi ile yıllarca teknoloji devlerinin üretim üssü haline gelen Çin, bu avantajını kaybetme tehlikesi ile karşı karşıya. Sebebi ise tahmin edebileceğiniz gibi ABD ambargoları. 

Aslında ABD hükümetinin Çin’e bakış açısı gündemdeki ambargolardan da önceye gidiyor. Sık sık ABD’nin bir üretim üssü haline gelmesi için devlet başkanlarının çağrısını işitiyorduk. Ambargo ise bunun ete kemiğe bürünmüş hali oldu. 

Küresel çip krizi bugün sayısız sektörü zor durumda bıraktı ve gerek ülkeler gerekse döküm firmaları buna bir çözüm arayışında. Ne var ki bu arayış Çin olmadan devam etmek zorunda zira ABD kesinlikle taviz vermiyor. 

Kaynaklar Intel’in Çin’de bir döküm tesisi kurma veya ortaklık yolu ile üretimin bir kısmını Çin’e kaydırma planlarına sert bir uyarı geldiğini ifade ediyor. Yıl sonuna kadar Intel’in elini rahatlatabilecek olan bu hamle Beyaz Saray tarafından kabul görmemiş. Sebep ise elbette ulusal güvenlik. 

Çin’in devre dışı bırakılması küresel çip krizinin etkisini aynı şekilde sürdürmesine neden olacak gibi ancak ABD bedel ödemekte kararlı. Intel de ABD veya Avrupa’da yeni tesisler ile çözüm arayışında olduğunu dile getiriyor.