İsrail-Türkiye doğal gaz hattı Avrupa'da tartışılıyor

İsrail-Türkiye doğal gaz hattı Avrupa'da tartışılıyor

Türkiye ve İsrailli yetkililer, Türkiye-İsrail doğalgaz boru hattının Avrupa'nın Rus enerji kaynaklarına alternatiflerinden biri olarak perde arkasında tartışıldığını belirtiyorlar.

A+A-

Türkiye ve İsrailli yetkililer, Türkiye-İsrail doğal gaz boru hattının perde arkasında Avrupa'nın Rus enerji kaynaklarına alternatiflerinden biri olarak tartışıldığını, ancak herhangi bir anlaşmaya varmanın karmaşık manevralar gerektireceği bildirdi.

İlk defa yıllar önce ortaya atılan fikir, Türkiye'den İsrail'in en büyük açık deniz doğal gaz sahası olan Leviathan'a bir denizaltı boru hattı inşa etmek. Gaz Türkiye'ye ve oradan da Rusya'dan uzaklaşmak isteyen güney Avrupa komşularına akacaktı.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan geçen hafta gaz işbirliğinin ikili ilişkiler için birlikte atılabilecek en önemli adımlardan biri olduğunu ve Türkiye'nin yıllardır devam eden boru hattı fikrini canlandırmak için İsrail'e üst düzey bakanlar göndermeye hazır olduğunu söyledi.

Üst düzey bir Türk yetkili, görüşmelerin İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un bu ayın başlarında Ankara'yı ziyaret etmesinden bu yana devam ettiğini ve önerilen rota ve katılımcı kuruluşlar hakkında önümüzdeki aylarda somut kararların alınabileceğini aktardı.

Ancak endüstri yetkilileri, üretim kısıtlamaları ve jeopolitiğin planı suya düşürebileceğini belirterek daha ihtiyatlı.