İsrail'in kara harekatı tehdidi petrol fiyatlarını ateşledi

İsrail'in kara harekatı tehdidi petrol fiyatlarını ateşledi

İsrail'in Gazze'ye kara saldırılarına başlama tehdidinde bulunmasının ardından petrol yaklaşık %6 arttı.

A+A-

Yatırımcıların İsrail'in Gazze Şeridi'nde kara harekatına hazırlanması ve Orta Doğu'daki çatışmanın genişleyebileceği ihtimalini fiyatlamasıyla petrol fiyatları Cuma günü yaklaşık %6 artarken, Brent Şubat ayından bu yana en yüksek haftalık kazancını kaydetti.

İsrail'in açıklaması, militan Filistinli grubun İsrail'in güneyinde gerçekleştirdiği ölümcül saldırıdan bir hafta sonra Hamas savaşçılarının kökünü kazımak için hava savaşından kara operasyonlarına geçişin işareti oldu.

Brent vadeli işlemleri 4,89$ ya da %5,7 artışla varil başına 90,89$'dan kapandı. ABD West Texas Intermediate (WTI) ham petrolü 4,78$ ya da %5,8 değer kazanarak varil başına 87,69$'a yükseldi.

Her iki gösterge de Nisan ayından bu yana en yüksek günlük yüzde kazançlarını kaydetti.

Brent de haftalık bazda %7,5 ile Şubat ayından bu yana en büyük artışını kaydetti. WTI ise haftalık bazda %5,9 yükseldi.

Orta Doğu'daki çatışmanın küresel petrol ve gaz arzı üzerinde çok az etkisi oldu ve İsrail büyük bir üretici değil. Ancak yatırımcılar ve piyasa gözlemcileri, çatışmanın nasıl tırmanabileceğini ve bunun dünyanın en büyük petrol üreticisi bölgesindeki yakın ülkelerden gelen arz için ne anlama gelebileceğini değerlendiriyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler