Starbucks yönetiminde Filistin-İsrail çatlağı

Starbucks yönetiminde Filistin-İsrail çatlağı

Starbucks, işçi sendikasının Filistin ile dayanışma paylaşımını kınadı

A+A-

Starbucks'ta işçi sendikasının Ortadoğu'da İsrail ile Filistin arasındaki çatışmalara ilişkin ve Filistin'i destekler paylaşımı şirketin tepkisine neden oldu.

Starbucks Workers United adlı sendika, sosyal medya platformu X'te, Hamas üyeleri tarafından kullanalın bir buldozerin geçtiğimiz hafta sonu İsrail'e yönelik saldırılar sırasında Gazze şeridindeki bir çiti yıktığı bir görüntünün üzerinde "Filistin ile Dayanışma" ifadesini paylaştı.

Sendika soyal medyada Starbucks'ın boykot edilmesi yönünde bazı çağrılardan sonra söz konusu tweet'i sildi. Ancak tepkilerin devamı da geldi.

Starbucks'tan yapılan açıklamada ise "Bu terör, nefret ve şiddet eylemlerini kesin bir dille kınıyor, Workers United ve üyeleri tarafından dile getirilen ifade ve görüşlere katılmıyoruz."Workers United'ın sözleri ve eylemleri sadece ve sadece kendilerine aittir " denildi.

Starbucks, ayrıca İsrail ve Hamas arasında yaşanan savaş hakkında çalışanlarına bir not gönderdi.

Starbucks İcra Başkanı Sara Kelly imzasıyla gönderilen notta şu bilgiler yer aldı: "Liderlik olarak, terörün, artan şiddetin ve masum insanlara karşı nefretin korkunç eylemlerinin ardından ölen, yaralanan, yerinden edilen ve etkilenenler için en derin taziyelerimizi ifade etmek istiyoruz. Starbucks, açıkça nefret, terör ve şiddet eylemlerini kınamaktadır."

Mektupta çalışanların psikolojik destek almak isterlerse buna erişimleri olduğu ve Starbucks'ın uygun hayır kurumlarına yapılan bağışları destekleyeceği belirtildi

Starbucks ve sendika arasındaki anlaşmazlıklar

Starbucks, sendikaya karşı sert bir mücadele yürütüyor, sık sık açıklamalarına katılmıyor ve iddialarına karşı çıkıyor. Ancak bu anlaşmazlıklar büyük ölçüde dünya olaylarından ziyade Starbucks operasyonlarıyla bağlantılı olmuştu.

Benzer olaylar başka kurumlarda da yaşanıyor

İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalar dünyanın farklı yerlerinde özellikle küresel ölçekli veya farklı uluslardan çalışanları olan çok sayıdaki kurum ve şirkette de yaşanıyor.

Örneğin, bu hafta başında Harvard Filistin Dayanışma Gruplarını oluşturan Harvard öğrenci grupları koalisyonu, "yaşanan tüm şiddet olaylarından tamamen İsrail rejimini sorumlu tutan" bir bildiri yayınladı.

Üniversite içinden ve dışından gelen tepkiler üzerine bazı öğrenciler ve grupları bu açıklamayla aralarına mesafe koydular ya da desteklerini geri çektiler.

İlgili Haberler