Japonya, Covid sonrası tüketici toparlanmasıyla durgunluktan çıktı

Japonya, Covid sonrası tüketici toparlanmasıyla durgunluktan çıktı

Japonya ekonomisi resesyondan çıkarak ilk çeyrekte beklenenden daha hızlı büyürken, COVID sonrası tüketimdeki toparlanma küresel rüzgarları dengeleyerek toparlanmanın süreceğine dair umutları güçlendirdi.

A+A-

Japonya durgunluktan adım adım çıkıyor. Ancak ABD, Avrupa ve Çin'de büyümenin yavaşladığına dair artan işaretler, ihracata dayalı ekonominin görünümünü gölgeliyor ve merkez bankasının devasa teşvik programını ne kadar sürede sonlandırabileceğine dair belirsizliği artırıyor.

Dai-ichi Life Research Institute baş ekonomisti Yoshiki Shinke, "COVID kısıtlamalarının kaldırılması turizm ve hizmet harcamalarını artırdıkça tüketim büyümeyi desteklemeye devam edecek" dedi ve ekledi:

"Ancak zayıf denizaşırı talep ihracat üzerinde baskı yaratacağından ekonomik toparlanma ılımlı olacaktır. Güçlü iç talep ile durgun ihracat arasında bir çekişme yaşanacak".

Çarşamba günü açıklanan hükümet verilerine göre dünyanın üçüncü büyük ekonomisi Ocak-Mart döneminde yıllık %1,6 büyüyerek %0,7'lik piyasa tahminlerini aştı ve son üç çeyreğin ilk artışını kaydetti.

Büyüme, geçen yılın son çeyreğinde %0,1'lik artıştan revize edilen %0,1'lik düşüşü takip etti. Bu düşüş iki çeyrek üst üste daralmaya işaret ederek teknik resesyon tanımına uyuyor.

Ekonominin yarısından fazlasını oluşturan özel tüketim, ülkenin pandemiden çıkışının hizmet harcamalarını artırmasıyla Ocak-Mart döneminde bir önceki çeyreğe göre %0,6 büyüdü. Bu oran %0,4'lük artış tahminlerini aştı.

Sermaye harcamaları da sürpriz yaparak %0,9 oranında artmış ve %0,4'lük düşüş tahminlerini boşa çıkardı.

Ekonomi Bakanı Shigeyuki Goto, Japonya'nın nominal gayrisafi yurtiçi hasılasının (GSYH) kısmen artan fiyatların da yardımıyla 570,1 trilyon yen (4,22 trilyon dolar) ile rekor seviyeye ulaştığını söyledi.

Ancak Goto, ortaya çıkan riskler karşısında dikkatli olunması gerektiğini söyledi.

"Küresel ekonomiyi, finansal piyasalardan ve faiz oranlarındaki artışlardan reel ekonomi üzerindeki etkileri titizlikle dikkate almalıyız" dedi.

İç talepteki güçlenme, Ocak-Mart döneminde %4,2 oranında azalarak son altı çeyreğin ilk düşüşünü kaydeden ihracattaki zayıflığı dengeledi.

Dış talep ya da net ihracat, GSYH'den 0,3 puanlık bir kesinti yaparak yavaşlayan denizaşırı büyümenin üreticiler üzerindeki baskısını vurguladı.

Daiwa Securities ekonomisti Toru Suehiro konu hakkında "Mallara olan talep küresel olarak güçlü değil, bu nedenle ihracat zayıf. Sanayi üretimi de zayıf, bu nedenle imalatçıların ileride iyi bir performans göstermesini bekleyemeyiz" şeklinde konuştu.

Analistler, Japonya'nın tüketici enflasyonunu merkez bankasının %2'lik hedefinin üzerine çıkaran artan yakıt ve gıda maliyetlerinin, ücret artışları sürdürülmediği takdirde tüketim üzerinde de baskı yaratabileceğini söylüyor.

Enflasyondan arındırılmış ücretler Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine göre %2,3 düşerek bir önceki çeyrekteki %1,8'lik düşüşten daha fazla geriledi ve artan yaşam maliyetlerinin hane halkları üzerinde yarattığı derin acının altını çizdi.

İlgili Haberler