Japonya Merkez Bankası, faiz oranını değiştirmedi

Japonya Merkez Bankası, faiz oranını değiştirmedi

Japonya Merkez Bankası (BOJ), faiz oranında değişikliğe gitmedi.

A+A-

Japonya Merkez Bankası (BOJ), faiz oranında değişikliğe gitmedi. BOJ'un faiz toplantısının ardından yapılan açıklamada, gösterge faiz oranının yüzde -0,10 olarak kalmasına karar verildiği belirtildi. Piyasa beklentisi de faizlerin değişmeyeceği yönündeydi. En son 2016 yılı Ocak ayında faizi yüzde 0,0-0,10 aralığından bugünkü eksi seviyesine çeken banka son 48 toplantıda faiz oranında bir değişikliğe gitmedi. Japonya'da yıllık manşet tüketici fiyatları yüzde 0,2, gıda hariç tüketici fiyatları yüzde 0,1, gıda ve enerji hariç tüketici fiyatları yüzde -0,5 seviyesinde bulunuyor.

Bugün yaptığı toplantıda para politikasında değişikliğe gitmeyen BOJ, 2021 için enflasyon ve büyüme tahminlerini düşürdü. Japonya'da enflasyonun en azından 2 yıl daha yüzde 2 hedefinin altında kalmaya devam edeceğini öngören BOJ, kriz politikalarının geri çekilmesinde diğer merkez bankalarının gerisinde kalacağının da sinyalini verdi. 

Mart 2022'de sona erecek 2021 mali yılı için çekirdek enflasyon tahminini yüzde 0,6'dan yüzde 0,0 'a indiren BOJ, 2022 mali yılı için beklentisini de yüzde 0,9 olarak korudu. 

BOJ yaptığı açıklamada, "Hizmet tüketimi pandemi kaynaklı olarak baskı altında kalmaya devam edecek, ihracat ve üretim ise tedarik sıkıntıları nedeniyle geçici olarak yavaşlayacak.Ancak pandeminin etkisi yavaş yavaş kayboldukça ekonomi toparlanacak" değerlendirmesine yer verdi. 

BOJ bu toplantıda da 10 yıl vadeli Japon devlet tahvili getiri hedefini yüzde 0 civarında devam ettirme kararı aldı ve getiri kontrolüne yönelik bu karar yine 1'e karşı 8 oyla alındı. Kataoka, bu toplantıda da karar muhalefet etti.