Japonya'da enflasyon beklentilerin oldukça üzerinde kaldı

Japonya'da enflasyon beklentilerin oldukça üzerinde kaldı

Japonya'da enflasyon BOJ hedefinin üzerinde seyrediyor, temel gösterge 42 yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

A+A-

Japonya'nın çekirdek tüketici enflasyonu Mayıs ayında tahminleri aştı. Analistler, artışın gıda ve günlük ihtiyaç maddelerindeki istikrarlı fiyat artışlarından kaynaklandığını ve hanehalklarının karşı karşıya kaldığı hayat pahalılığının tüketim üzerinde bir baskıya işaret ettiğini belirtiyor.

Cuma günü açıklanan verilere göre, taze gıdayı hariç tutan ancak enerji kalemlerini içeren ülke çapındaki çekirdek tüketici fiyat endeksi (TÜFE) Mayıs ayında bir önceki yıla göre %3,2 artarak Nisan ayındaki %3,4 seviyesinden yavaşladı ancak %3,1'lik piyasa tahminlerini aştı.

Çekirdek tüketici enflasyonu 14 aydır Merkez Bankası'nın %2'lik hedefinin üzerinde seyrediyor ve son dönemde maliyet kaynaklı enflasyonun geçici olacağı görüşüne şüphe düşürüyor.

Mizuho Securities piyasa ekonomisti Ryosuke Katagi "Artan maliyetlerin geçişkenliği sürdükçe, çekirdek tüketici enflasyonu yaz aylarında zirve yapacaktır" dedi ve ekledi: "Ancak şirketler maliyetleri beklenenden daha uzun süre yansıtmaya devam edebilir. Enflasyon üzerindeki riskler yukarı yönlüdür."

Japonya Merkez Bankası (BOJ) tarafından iç talep kaynaklı fiyat eğilimlerinin önemli bir barometresi olarak yakından izlenen, taze gıda ve yakıtın etkilerini arındıran "çekirdek-çekirdek" endeks Mayıs ayında %4,3 artarak Nisan ayındaki %4,1'lik artıştan hızlandı ve Haziran 1981'den bu yana en büyük artışa işaret etti.

Enerji maliyetleri devlet sübvansiyonlarının etkisiyle Mayıs ayında yıllık bazda %8,2 düşerken, gıda enflasyonu kızarmış tavuktan hamburgere ve çikolataya kadar çeşitli ürünlerin fiyatlarındaki artış nedeniyle Nisan ayındaki %9,0 seviyesinden geçen ay %9,2'ye yükseldi.

Verilere göre otel oda ücretleri de Mayıs ayında, Nisan ayındaki %8,1'lik artıştan daha hızlı bir şekilde %9,2 artarak, güçlü turizm talebinin işletmecilerin daha yüksek ücretler talep etmesine olanak sağladığının bir işareti oldu.

Mayıs ayında hizmet fiyatları yıllık bazda %1,7 artarak mal fiyatlarındaki %4,7'lik artıştan daha yavaş seyrederken ancak Nisan ayına kıyasla sabit kalarak ücret artışlarının hizmet enflasyonuna yansımaya başlayabileceğinin bir işareti oldu.

Reuters anketine katılan analistler, Japonya'nın başkenti Tokyo'da ülke genelindeki eğilimlerin öncü göstergesi olarak görülen çekirdek TÜFE'nin Mayıs ayındaki %3,2'lik artışın ardından Haziran ayında yıllık bazda %3,3 artmasını bekliyor.

Analistler, verilerin BOJ'un Temmuz ayındaki bir sonraki çeyrek gözden geçirmesinde fiyat tahminlerini yukarı yönlü revize etme ihtimalini artırdığını, ancak ultra düşük faiz oranlarının sona ermesinin olası olmadığını söylüyor.

Moody's Analytics kıdemli ekonomisti Stefan Angrick, "Fiyat baskıları genişlese de, enflasyon yine de büyük ölçüde arz kaynaklı olmaya devam ediyor. Pandemi öncesine kıyasla hala daha küçük olan ekonomide, politika değişikliklerine daha çok var." dedi.

Bazı piyasa oyuncuları BOJ'un tahvil piyasasında yarattığı bozulmalar gibi yan etkilerini gidermek için Temmuz ayında getiri kontrol politikasını değiştirmesini bekliyor.

BOJ Başkanı Kazuo Ueda, enflasyon sürdürülebilir bir şekilde %2 civarında olana ve buna ücret artışları eşlik edene kadar gevşek politikanın sürdürülmesi gerektiğini vurguladı. Ueda ayrıca çekirdek tüketici enflasyonunun Eylül ya da Ekim ayına kadar %2'nin altına gerileyeceğini söyledi, ancak fiyat artışlarının devam etmesi bu görüşü biraz şüpheye düşürdü.

BOJ, Nisan ayında yaptığı son tahminlerde çekirdek tüketici enflasyonunun Mart 2024'te sona erecek olan mevcut mali yılda %1,8'e ulaşmasını bekliyordu. Bu oran, Reuters'in Mayıs ayında yaptığı bir ankette öngörülen %2,6'lık artıştan çok daha düşük.

İlgili Haberler