Asya aşırı sıcaklarla kavruluyor yenilenebilir enerji yetersiz kalıyor

Asya aşırı sıcaklarla kavruluyor yenilenebilir enerji yetersiz kalıyor

Çin ve Uzak Doğu ülkelerinde yaşanan aşırı sıcaklıklar sonrası enerjiye olan talep daha da artarken yenilenebilir enerji de zorlu bir sınav veriyor. Ancak doğası gereği yenilenebilir enerji ülkelerin ihtiyacını karşılamak için yetersiz kalıyor.

A+A-

Asya'daki rekor sıcaklıklar, artan yenilenebilir enerji filosunu teste tabi tutarak, güvenilirliği sağlamak ve yeşil enerjinin benimsenmesindeki yavaşlamayı önlemek için yedek tedarik, iletim sistemi yükseltmeleri ve tarife reformlarına duyulan ihtiyacı vurguluyor.

Bölgenin bazı kesimlerinde sıcaklıklar Nisan ayı sonlarında normalden daha önce 40 santigrat dereceyi (104 Fahrenheit) aşarak yaygın altyapı hasarına ve elektrik kesintilerine neden oldu.

Rystad danışmanlık şirketine göre, yenilenebilir enerji kaynaklarının elektrik üretiminin yarısından fazlasını oluşturduğu Çin'de yetkililer, talebi ve erken sıcaklardan kaynaklanan ani tüketim artışlarını karşılamak için yedek kömür ve gaz santrallerini hazır tuttu.

Bir federal enerji bakanlığı yetkilisi, Hindistan'ın en çok güneş enerjisi üreten eyaleti Rajasthan'ın, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı arttıkça ortaya çıkabilecek teknik zorluklarla ilgili "erken uyarılar" aldığını söyledi.

Şebekenin güvenilirliğinin artırılması pahalı iyileştirmeler gerektirecek. Danışmanlık şirketi Wood Mackenzie'nin bu ayki tahminlerine göre, sadece iletim ve dağıtım şebekesi iyileştirmelerinin Asya-Pasifik bölgesinde önümüzdeki on yıl içinde en az 2 trilyon dolara mal olması bekleniyor.

Hindistan kömür yakıtlı enerji santrallerinin ömrünü uzatıyor ve Çin, artan elektrik talebini karşılamak için yeterli yedek arzı sağlamak amacıyla yenilerini inşa ediyor; bu da düzenlemelerin ve politika reformlarının yokluğunda emisyonları potansiyel olarak artırıyor.

Engie'nin sürdürülebilirlik bölümü Engie Impact'in APAC Genel Müdürü Malavika Bambawale konuyla ilgili "Sıcak hava dalgaları aşağıya doğru bir kısır döngünün başlangıcıdır. İklim değişikliği yaratıyorsunuz, sonra daha fazla enerji talebine neden oluyorsunuz ve bu da daha fazla iklim değişikliği yaratıyor" diyor.

Temiz Enerji ve Hava Araştırmaları Merkezi'nin baş analisti Lauri Myllyvirta, Asya'nın büyük bölümünde kömür veya gaz bazlı enerji santrallerinin günde sadece birkaç pik saat çalıştırılmasını teşvik edecek tarife yapılarının bulunmamasının, şebeke operatörlerini fosil yakıt santrallerini mümkün olduğunca çok çalıştırmaya itebileceğini söyledi.

Güneş ve rüzgardan elde edilen enerjiyi tahmin etmek ve kontrol etmek daha zor çünkü yerel hava koşullarına göre bu üretim değişiklik gösterebilir ve hidro ve gazın aksine ani talep artışlarına veya düşüşlerine yanıt olarak artırılamaz veya azaltılamaz.

"Esnek termal üretimi teşvik eden uygun tarife yapıları getirilmezse, yenilenebilir enerjinin daha yavaş benimsenmesine neden olabilir" diyen Myllyvirta sözlerine şöyle devam etti: "Şebeke düzenleyicilerinin, güneş enerjisinin nasıl davrandığını göz önünde bulundurarak voltaj ve frekansı düzenleyebilecek bir şebeke inşa etmeleri gerekiyor. Bu elbette zorlu bir görev."

Çin ve Hindistan esnek üretimi teşvik etmenin yollarını inceliyor, ancak henüz kapsamlı bir politika uygulanmadı.

Uluslararası Yenilenebilir Enerji Ajansı'na göre, Asya'daki yeşil enerji kapasitesi 2022 yılında %12 artarak en hızlı büyüme oranına ulaştı.

Wood Mackenzie, Asya'nın enerji karışımında hidroelektrik de dahil olmak üzere yenilenebilir enerji kaynaklarının payının 2011'deki seviyesinden iki katına çıkarak bu yıl %28'e ulaşacağını öngörüyor. Bu büyümenin büyük bir kısmı, 2011'de %1 olan toplamın %14'ünü oluşturacak olan rüzgar ve güneş enerjisinden geliyor.

Ancak Hindistan'ın güneşle kavrulan Rajasthan eyaletindeki yetkililer, güneş enerjisi çıktısının tutarsız doğası nedeniyle voltaj dalgalanmalarını kontrol etmenin giderek zorlaştığını görüyor.

"Şebekede bir arıza olduğunda, yenilenebilir enerji kaynakları bağlı kalmalı ve şebekeyi desteklemeli ve yakındaki üretim kaynakları bu arızayı beslemek için bir miktar güç sağlamalıdır" diyen Hintli yetkili "Bu yenilenebilir tesislerin birçoğu aslında bu tür gereklilikleri yerine getiremiyor" şeklinde konuştu.

Hindistan, son dönemde artan talebi karşılamak için yerli kömür üretimini artırdı ve stokları pandemiden bu yana en yüksek seviyelere çıkardı ve ithal kömürle çalışan elektrik santrallerini üretimi en üst düzeye çıkarmaya zorlayan acil durum yetkisini uzattı.

Bu haber toplam 650 defa okunmuştur
İlgili Haberler