Japonya'da enflasyon Eylül'de de yükselişini sürdürdü

Japonya'da enflasyon Eylül'de de yükselişini sürdürdü

Japonya enflasyonu, vergi etkileri hariç 1991'den beri ilk kez yüzde 3'e ulaştı

A+A-

Japonya'nın enflasyonu, 2014'te vergi zammı kaynaklı artış hariç Eylül ayında otuz yılı aşkın bir süredir ilk kez yüzde 3'e ulaştı. Bu ivme devam eden merkez bankası teşviği ihtiyacına ilişkin şüpheleri artırıyor.

Taze gıda hariç, ancak enerji fiyatları dahil edilerek hesaplanan çekirdek enflasyon Ağustos ayında yüzde 2,8 seviyesindeydi ve analistlerin tahminleri doğrultusunda Eylül ayında yüzde 3,0 seviyesine yükselmesi bekleniyordu.

Hem taze gıda hem de enerji fiyatları dışarda bırakılarak hesaplanan çekirdek enflasyon ise Eylül'de geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1,8 arttı. Bu, Mart 2015'ten bu yana görülen en hızlı fiyat artışı olarak kayıtlara geçti.

Enflasyon, fiyatların satış vergisindeki bir artıştan etkilendiği 2014'teki bir sıçrama dışında 1991'den bu yana en yüksek seviyedeydi.

Fiyat artışı, küresel fonların BOJ politikasına karşı bahislerini bir kez daha artırdığı görülüyor. On yıllık takas oranları, en azından bazı yatırımcıların merkez bankasının ekonomiyi canlandırmaya yardımcı olmak için 10 yıllık getirileri sınırlandırma politikalarına teslim olmaya zorlanacağına dair bahse girdiğine işaret eden bir seviyede.

İlgili Haberler