Kılıçdaroğlu'nun adaylığının netleşmesiyle Türkiye'nin risk priminde gerileme

Kılıçdaroğlu'nun adaylığının netleşmesiyle Türkiye'nin risk priminde gerileme

Türkiye'de siyaset tarafında yaşanan gelişmelerin etkisiyle risk priminde görülen düşüş haftanın ikinci işlem gününde de devam etti.

A+A-

Türkiye'de siyaset cephesinde yaşanan gelişmeler piyasa göstergeleri üzerinde etkisini hissettiriyor.

Altılı Masa'da yaşanan gelişmelerin etkisiyle haftanın ilk işlem gününde düşüş gösteren risk primi, haftanın ikinci işlem gününde de geriledi.

Geçen hafta Cuma günü 555 baz puanda kapanan Türkiye'nin risk primi Pazartesi günü 523 baz puana kadar geriledi. Salı günü ise risk priminde 515 puan seviyesi görüldü. Böylelikle iki günde risk priminde 40 baz puanlık düşüş görüldü.

Bloomberg HT'nin haberine göre son iki günde Türkiye, risk priminde yaşanan gerilemeyle gelişen piyasalar içinde pozitif ayrışma sergiledi. 

CHP Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu, resmen Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklandı.

 

Cuma günü Altılı Masa’dan ayrılan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye (ABB) Başkanı Mansur Yavaş’ın, seçimi Millet İttifakı’nın kazanması halinde, cumhurbaşkanı yardımcıları yapılması formülüyle tekrar masaya döndü.

Toplantının gerçekleştiği Saadet Partisi binası önünde açıklama yapan Kılıçdaroğlu, Altılı Masa’yı oluşturan diğer liderlerin de Cumhurbaşkanı Yardımcısı olacağını söyledi. Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme Geçiş Sürecinin Yol Haritası olarak paylaşılan metinde, geçiş sürecinde cumhurbaşkanının yürütme yetkisini ve görevini “katılımcılık anlayışı, istişare ve uzlaşı esaslarına göre” kullanacağı belirtildi.

Metinde, İBB ve ABB başkanlarının “Sayın Cumhurbaşkanının uygun gördüğü zamanda ve tanımlanmış görevlerle cumhurbaşkanı yardımcısı olarak atanacakları” ifadesi yer aldı.

Kılıçdaroğlu daha sonra İmamoğlu ve Yavaş’ı da yanına alarak CHP Genel Merkezi önünde yaptığı açıklamada, iki belediye başkanı ile “beraber bir yola çıktıklarını” söyledi ve “Bu topyekün bir değişimin başlangıcı, halktan çalınanı halka geri vereceğiz. Birleşe birleşe kazanacağız. Aday ben değilim, aday hepimiziz” diye konuştu.

İlgili Haberler