Adalet Bakanฤฑ Bekir Bozdaฤ, โKonut kiralarฤฑ bakฤฑmฤฑndan 1 Temmuz 2023 yฤฑlฤฑna kadar yenilenecek kira sรถzleลmelerinde bir รถnceki seneki kiranฤฑn yรผzde 25’ini geรงmeyecek ลekilde bir artฤฑล yapฤฑlmasฤฑ imkรขnฤฑ getiriliyorโ aรงฤฑklamasฤฑnda bulundu.
ฤฐstanbul Emlakรงฤฑlar Odasฤฑ Baลkanฤฑ Nizamettin Aลa ve emlak deฤerleme uzmanฤฑ Dr. Ahmet Bรผyรผkduman, Bozdaฤโฤฑn aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑ sozcu.com.trโye deฤerlendirdi.
Kiracฤฑlarฤฑn beklediฤi bir haber olduฤunu belirten Aลa, โHaksฤฑzlฤฑk oluyordu. Biz bunu geรงici bir teklif olarak sunmuลtuk. Neticede kanun โTรFEโ diyor artฤฑล oranฤฑna. Mal sahiplerinin beklentisi daha fazlaydฤฑ. รรผnkรผ ลu an yรผzde 100โden aลaฤฤฑ zam talep eden mal sahibi yok piyasada. 5-6 ay geรงince ara zam bile talep ediyorlar. Onlar iรงin รงok iyi bir haber deฤil bu. Vatandaลlarฤฑn bu yรผksek kiralarฤฑ kaldฤฑrmasฤฑ mรผmkรผn deฤildi. รok ciddi sosyal olaylara sebep olabilecek ลeylerdi. รnlem alฤฑnmasฤฑ iyi, mal sahipleri iรงin de gelir kaybฤฑ olacak รงรผnkรผ. Neticede onlar da eskiden markete gidip aldฤฑฤฤฑ 100 liralฤฑk รผrรผnรผ ลu an 300 liraya alฤฑyorlar. Onlar iรงin sฤฑkฤฑntฤฑlฤฑ dรถnem. Kiracฤฑlar iรงin bir รงรถzรผm ama mal sahipleri mutsuz. รatฤฑลmalar devam ederโ ifadelerini kullandฤฑ.
Eski kiracฤฑlar iรงin kira artฤฑลlarฤฑnฤฑn mayฤฑsta yรผzde 39 olan ortalama enflasyon ile sฤฑnฤฑrlฤฑ olduฤunu, bugรผn aรงฤฑklanan ve yรผzde 25โlik artฤฑล tavanฤฑ รถngรถren yeni dรผzenlemeyle bir adฤฑm daha ileri gidilerek ortalama enflasyonun altฤฑnda bir oran belirlendiฤini belirten Dr. Bรผyรผkduman, mevcut evinde kiracฤฑ olarak 5 yฤฑlฤฑ doldurmayanlarฤฑn korumaya alฤฑndฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
5 yฤฑl sonunda ev sahiplerinin kira tespit davalarฤฑ aรงabildiฤini, 10 yฤฑl sonunda ise gerekรงe gรถstermeden kiracฤฑyฤฑ รงฤฑkarabildiklerini hatฤฑrlatan Bรผyรผkduman, yeni kiraya รงฤฑkacaklarฤฑn ise bu dรผzenleme sonrasฤฑnda daha da yรผksek fiyatlarla karลฤฑlaลabileceฤi uyarฤฑsฤฑnda bulundu.
Son dรถnemde ev sahiplerinin boล tarihli taahhรผtname alarak kira sรถzleลmeleri yaptฤฑฤฤฑnฤฑ, bugรผn aรงฤฑklanan dรผzenlemeyle birlikte tรผm ev sahiplerinin bu tรผr taahhรผtname alma yoluna gideceฤini sรถyleyen Bรผyรผkduman, temmuz ayฤฑ baลฤฑna kadar kiralฤฑk daire ilanlarฤฑnฤฑn geri รงekilebileceฤi ve kiralฤฑk konut arzฤฑnda sorunun bรผyรผyebileceฤi uyarฤฑsฤฑnda bulundu.
Ev sahiplerinin sรถz konusu yรผzde 25 sฤฑnฤฑrlamasฤฑnฤฑn bittiฤi tarihe denk getirmek iรงin kira sรถzleลmesini yapmayฤฑ temmuz ayฤฑna erteleyebileceฤini belirten Bรผyรผkduman, bu dรผzenleme sonrasฤฑ kiralฤฑk ilanlarฤฑn azalacaฤฤฑnฤฑ, satฤฑlฤฑk ilanlarฤฑn ise artacaฤฤฑ ve bunun da satฤฑlฤฑk konut fiyat artฤฑล hฤฑzฤฑnฤฑ azaltabileceฤi tahmininde bulundu.
Yatฤฑrฤฑm amaรงlฤฑ konut satฤฑn alanlarฤฑn bu durumda altฤฑn ya da dรถvize yรถnelebileceklerini belirten Bรผyรผkduman, haziran ayฤฑnฤฑn geri kalan 22 gรผnรผnde kiralฤฑk konut bulmanฤฑn zorlaลabileceฤi uyarฤฑsฤฑnda bulundu.
Tรผrkiyeโde tahminen yaklaลฤฑk 7,5-8 milyon hanenin kira รถdediฤini, bunlarฤฑn da yaklaลฤฑk 1,5 milyonunun her yฤฑl konut deฤiลtirdiฤini belirten Bรผyรผkduman, yeni kiralarฤฑn bu dรผzenleme sonrasฤฑ daha da artabileceฤini รถne sรผrdรผ.
Tรผrkiyeโde yaklaลฤฑk 3,5 milyon hanenin de kira geliri olduฤunu, bunlarฤฑn yaklaลฤฑk 2,5 milyonunun da tek konut sahibi olduฤunu, รถzellikle bu kesimin emeklilerden oluลtuฤunu aktaran Bรผyรผkduman, bu kesimin yรผzde 100โe yaklaลan enflasyon karลฤฑsฤฑnda reel gelir kaybฤฑna uฤrayacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Kira artฤฑล oranฤฑ normal ลartlarda 12 aylฤฑk tรผketici enflasyonun ortalamasฤฑna gรถre belirleniyordu. Ancak enflasyonun gitgide yรผkselmesi nedeniyle kiracฤฑlar da yรผksek zamlarla karลฤฑ karลฤฑya kalmฤฑลtฤฑ.
Mayฤฑs’ta yฤฑllฤฑk tรผketici enflasyonu yรผzde 73,50 ile 1998 yฤฑlฤฑ Ekim ayฤฑndan bu yana en yรผksek seviyeye รงฤฑkmฤฑลtฤฑ. Buna gรถre Haziran ayฤฑnda yeni kira sรถzleลmesi yapacak vatandaลlar iรงin zam oranฤฑ yรผzde 39,33 olmuลtu.
Son dรถnemde yaลanan fahiล kira artฤฑลlarฤฑ nedeniyle รevre, ลehircilik ve ฤฐklim Deฤiลikliฤi Bakanฤฑ Murat Kurum baลkanlฤฑฤฤฑnda รผรง bakanlฤฑฤฤฑn temsilcileri mayฤฑs sonunda toplantฤฑ gerรงekleลtirmiล ve yeni bir dรผzenleme รผzerinde รงalฤฑลtฤฑklarฤฑnฤฑ aรงฤฑklamฤฑลlardฤฑ
TรฤฐK’e gรถre son bir yฤฑlda kira artฤฑล oranฤฑ yรผzde 20 olmuลtu.
Bahรงeลehir รniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araลtฤฑrmalar Merkezi (BETAM) Kiralฤฑk Konut Piyasasฤฑ Gรถrรผnรผmรผ raporuna gรถre ise Tรผrkiye genelinde nisan ayฤฑnda yฤฑllฤฑk ortalama kiralฤฑk konut metrekare fiyatฤฑndaki artฤฑล oranฤฑ yรผzde 182,7 olarak kaydedildi, ortalama kiralฤฑk konut metrekare fiyatฤฑ 48,5 TL’ye yรผkseldi.
Kira fiyatlarฤฑnฤฑn hฤฑzlฤฑ bir ลekilde arttฤฑฤฤฑ รผlkelerde kira artฤฑล hฤฑzฤฑnฤฑn sฤฑnฤฑrlandฤฑrฤฑlmasฤฑ kullanฤฑlan bir yรถntem.
ฤฐspanyaโda Katalonya รzerk Bรถlgesiโnin parlamentosunda Eylรผl 2020โde hayata geรงirilen dรผzenlemede kiralara dรผzenleme getirmiล kira artฤฑลlarฤฑnฤฑn da รถnceki 5 yฤฑldaki artฤฑล seviyesini geรงmemesi kararlaลtฤฑrฤฑlmฤฑลtฤฑ.
รin ลehircilik Bakanlฤฑฤฤฑ da geรงtiฤimiz yฤฑl yaptฤฑฤฤฑ dรผzenlemeyle yฤฑllฤฑk kira artฤฑลฤฑnฤฑn yรผzde 5 ile sฤฑnฤฑrlandฤฑrฤฑldฤฑฤฤฑnฤฑ aรงฤฑklamฤฑลtฤฑ.
Almanya’nฤฑn Berlin eyaletinde ise 2020 yฤฑlฤฑnda eyalet meclisi tarafฤฑndan kira artฤฑลฤฑnฤฑn 2025 yฤฑlฤฑna kadar dondurulmasฤฑ kararlaลtฤฑrฤฑlmฤฑล ancak dรผzenleme Anayasa Mahkemesi tarafฤฑndan iptal edilmiลti.







