Koรง Holding 50. Olaฤan Genel Kurulu
Koรง Holding Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ Mustafa Koรง, geรงmiลten aldฤฑklarฤฑ gรผรง ile tรผm iล ortaklarฤฑyla birlikte yarฤฑnlarฤฑnฤฑ inลa ettiklerini belirterek, “Uzun soluklu hedeflerimize, yatฤฑrฤฑmlarฤฑmฤฑza ve istihdam yaratmaya devam ediyoruz” dedi.
Nakkaลtepeโde dรผzenlenen Koรง Holding 50. Olaฤan Genel Kurulu’nun aรงฤฑlฤฑล konuลmasฤฑnฤฑ yapan Koรง, topluluฤun 88 yฤฑldฤฑr baลarฤฑlฤฑ ve รถncรผ รงizgisini sรผrdรผrdรผฤรผnรผ belirterek, tarihin en bรผyรผk organik yatฤฑrฤฑm dรถneminden geรงilirken รผlke iรงin รงalฤฑลmaktan, deฤer yaratmaktan mutluluk ve gurur duyduklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
Genel Kurulโda Koรง Holdingโin yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑ, pay sahipleri, iล ortaklarฤฑ ve รงalฤฑลanlarฤฑna seslenen Koรง, Tรผrkiyeโnin en kรถklรผ sanayi kuruluลu Koรง Holdingโin bu yฤฑl 50. Genel Kurulu’nu yaptฤฑฤฤฑnฤฑ vurgulayarak, “50 yฤฑldฤฑr aralฤฑksฤฑz olarak genel kurul toplantฤฑlarฤฑmฤฑzda hissedarlarฤฑmฤฑzla bir araya geliyoruz. Yarฤฑm asฤฑrdฤฑr baลarฤฑlฤฑ stratejiler, verimli operasyonel beceriler, saฤlam bir bilanรงo ve etkin risk yรถnetimimizle sรผrdรผrรผlebilir bir iศ modelini yรผrรผtmenin ve รผlkemize saฤladฤฑฤฤฑmฤฑz katkฤฑnฤฑn haklฤฑ gururunu yaลฤฑyoruzโ. Geรงmiลimizden aldฤฑฤฤฑmฤฑz gรผรง ile tรผm iล ortaklarฤฑmฤฑzla birlikte yarฤฑnฤฑmฤฑzฤฑ inลa ediyor, uzun soluklu hedeflerimize, yatฤฑrฤฑmlarฤฑmฤฑza ve istihdam yaratmaya devam ediyoruz” diye konuลtu.
Koรง, 2013 yฤฑlฤฑnda dรผnyada meydana gelen ekonomik geliลmelere deฤinerek, Fed’in mayฤฑs ayฤฑnda aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ yeni kararlar neticesinde finansal piyasalarda yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn pozisyonlarฤฑnฤฑ yeniden belirlediฤini, ลimdiye kadar yรผklรผ miktarlarda yabancฤฑ yatฤฑrฤฑm รงeken geliลmekte olan รผlkelerin cazibesinin kฤฑsmen azaldฤฑฤฤฑnฤฑ kaydetti.
Yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn daha รถnceleri uzak durduklarฤฑ geliลmiล รผlke varlฤฑklarฤฑna geri dรถnmeye baลladฤฑklarฤฑnฤฑn gรถzlendiฤini anlatan Koรง, “Bol ve ucuz global likidite ortamฤฑnda รงok yรผklรผ miktarda yabancฤฑ portfรถy yatฤฑrฤฑmฤฑ รงeken Tรผrkiye de bu geliลmelerden oldukรงa etkilendi. Her sektรถr bu yeni konjonktรผrden farklฤฑ etkilense de toplam netice deฤerlendirildiฤinde Koรง Topluluฤu olarak 2013 yฤฑlฤฑnฤฑ yine de baลarฤฑlฤฑ bir ลekilde kapattฤฑk” deฤerlendirmesini yaptฤฑ.
“Uluslararasฤฑ finansal piyasalarฤฑn Tรผrkiye iรงin gรผvendiฤi adresler arasฤฑndayฤฑz”
Geรงen yฤฑl uluslararasฤฑ kredi derecelendirme kuruluลlarฤฑ S&P ve Moodysโin Koรง Holdingโin uzun vadeli kurumsal kredi notunu “yatฤฑrฤฑm yapฤฑlabilir” olarak belirlediฤini hatฤฑrlatan Koรง, “Gururla gรถrรผyoruz ki Koรง Topluluฤu, uluslararasฤฑ finansal piyasalarฤฑn Tรผrkiye iรงin gรผvendiฤi ve inandฤฑฤฤฑ en รถnemli adreslerdendir” dedi.
Koรง, 2013 yฤฑlฤฑnda Koรง Holdingโin halka aรงฤฑk hisselerinin yabancฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlardaki kฤฑsmฤฑnฤฑn borsa ortalamasฤฑnฤฑn da รผzerinde, yรผzde 78 seviyelerinde seyrettiฤini anฤฑmsatarak, Borsa ฤฐstanbul Bileลik 30 Endeksiโnin (BฤฐST 30) ortalama deฤerinin, รถnceki yฤฑlฤฑn ortalamasฤฑna gรถre yรผzde 23, Koรง Holdingโin ortalama piyasa deฤerinin ise yรผzde 39 yรผkseldiฤini kaydetti.
Koรง, BฤฐSTโdeki holding ลirketlerinin net aktif deฤerlerine gรถre ortalama yรผzde 34 iskonto ile iลlem gรถrdรผฤรผnรผ, Koรง Holding iรงin bu oranฤฑn sadece yรผzde 3 olduฤunu dile getirdi.
“Tรผm dรผnyaya รถrnek bir Tรผrk ลirketiyiz”
Koรง, uzun vadeli ve stratejik bakฤฑล aรงฤฑsฤฑyla ลirketlerin yeni รผrรผnlere, markalara ve Ar-Ge faaliyetlerine yaptฤฑklarฤฑ yatฤฑrฤฑmlarฤฑn hฤฑz kesmeden devam ettiฤini ifade ederek, ลirketlerin yurt iรงinde ve yurt dฤฑลฤฑnda aldฤฑklarฤฑ รถdรผllerin kendilerini mutlu ettiฤini, รงฤฑtayฤฑ her sene daha yukarฤฑlara รงekerek kendileriyle yarฤฑลtฤฑklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
Bu yรผksek performansฤฑ korumak iรงin operasyonlarฤฑ destekleyecek saฤlam bir bilanรงo, gรผรงlรผ nakit akฤฑลฤฑ ve etkin risk yรถnetiminin, sรผrdรผrรผlebilir bir iศ modelinin “olmazsa olmazlarฤฑ” olduฤunu vurgulayan Koรง, saฤlam mali yapฤฑ iรงin de gรผรงlรผ bir ortaklฤฑk yapฤฑsฤฑ ve yรถnetim takฤฑmฤฑ gerektiฤine dikkati รงekti.
Koรง, bunun iรงin de kurumsal altyapฤฑnฤฑn doฤru kurgulanmasฤฑ, ลeffaflฤฑk, eลitlik, hesap verebilirlik ve sorumluluklarฤฑn organizasyona entegre edilmesinin รถnemli aลamalar olduฤunu anlattฤฑ. Bu yรถnetim anlayฤฑลฤฑnฤฑn Koรง Topluluฤu’nu bugรผn enerji, otomotiv, savuma sanayi, dayanฤฑklฤฑ tรผketim, turizm, gฤฑda, perakende ve bankacฤฑlฤฑk iล kollarฤฑnda lider olarak bรผyรผk deฤer yaratan bir holding yapฤฑsฤฑna taลฤฑdฤฑฤฤฑna iลaret eden Koรง, sadece รผlkede deฤil tรผm dรผnyada da รถrnek bir Tรผrk ลirketi olarak รผlkenin deฤerlerini dรผnyaya da tanฤฑtan รถnemli bir oyuncu haline getirdiฤini sรถyledi.
“Sosyal sorumluluk, sรผrdรผrรผlebilirliฤin en temel aracฤฑ”
Koรง Topluluฤuโnun, kurucusu Vehbi Koรงโun “รlkem varsa ben de varฤฑm” dรผsturu ile Tรผrkiyeโde รถzel sektรถrรผn gerรงekleลtirdiฤi toplumsal yatฤฑrฤฑmlarฤฑn ve stratejik hayฤฑrseverliฤin รถncรผsรผ olduฤunu belirten Koรง, sosyal sorumluluฤu, sรผrdรผrรผlebilirliฤin en temel aracฤฑ olarak konumlandฤฑrdฤฑklarฤฑnฤฑ kaydetti.
Koรง Topluluฤuโnda toplumsal yatฤฑrฤฑmlarฤฑn bรผtรผnsel, uzun vadeli ve stratejik bir bakฤฑล aรงฤฑsฤฑ ile oluลturulduฤunu aktaran Koรง, “Gerek ayฤฑrdฤฑฤฤฑ kaynaklarla Avrupa’nฤฑn en bรผyรผk vakฤฑflarฤฑndan biri haline gelen Vehbi Koรง Vakfฤฑ aracฤฑlฤฑฤฤฑyla yรผrรผttรผฤรผmรผz yatฤฑrฤฑmlarฤฑmฤฑz gerekse รงalฤฑลanlarฤฑmฤฑz ve bayilerimizin gรผcรผyle hayata geรงirdiฤimiz ‘Meslek Lisesi Memleket Meselesi’ ve ‘รlkem ฤฐรงin’ projelerimizin รผlkemiz iรงin uzun soluklu ve kalฤฑcฤฑ รงรถzรผmler yaratmasฤฑnฤฑ memnuniyetle izliyoruz” ifadelerini kullandฤฑ.
“รnรผmรผzde arka arkaya รผรง seรงim devresi olmasฤฑ risk algฤฑsฤฑnฤฑ daha da artฤฑrฤฑyor”
Koรง Holding ลeref Baลkanฤฑ Rahmi Koรง ise Genel Kurul’da okunan mesajฤฑnda, kรผresel politik dengelerdeki hareketlenmeye dikkati รงekerek, “Geรงmiศte sadece finansal hareketler ya da ekonomik rasyolar uluslararasฤฑ dengeleri etkilerken, รผlkelerin iรง ve dฤฑศ politikalarฤฑnฤฑn da รถnemli rol oynamaya baศladฤฑฤฤฑ gรถrรผldรผ. Orta Doฤu รผlkelerinden bazฤฑlarฤฑnda sosyal, ekonomik ve politik odaklฤฑ ayaklanmalar, bu รผlkelerdeki yรถnetim deฤiศiklikleri ile iรง ve dฤฑศ politika dalgalanmalarฤฑ global arenada kutuplaศmalara yol aรงtฤฑ. Bรถlge dรผnya petrol ikmali bakฤฑmฤฑndan รถnemi uluslararasฤฑ rahatsฤฑzlฤฑklara neden oldu. Bu hareketlilik hala da durulmuศ deฤil” yorumunda bulundu.
Tรผrkiye’nin 2013 yฤฑlฤฑnda komลu รผlkelerde yaลanan siyasi istikrarsฤฑzlฤฑk ve gergin ortamdan olumsuz etkilendiฤini hatฤฑrlatan Koรง, ลunlarฤฑ kaydetti:
“รlkemiz, bu devrede bรถlgesi itibarฤฑyla diฤer geliลmekte olan ekonomilerden daha zor koศullarla karศฤฑ karศฤฑya kalmฤฑศ oldu. Bir yandan yakฤฑn coฤrafyamฤฑzda ve hatta sฤฑnฤฑrฤฑmฤฑza bitiลik birรงok sorunlu รผlke ile politik-ekonomik iliศkimizi sรผrdรผrme durumundayฤฑz. Diฤer yandan ise global finans รงevrelerinde gรถrรผlen รงalkantฤฑlardan ve bilhassa aฤฤฑrlฤฑkla baฤlฤฑ olduฤumuz Avrupaโdaki ekonomik geliศmelerden hem finans sistemimiz hem de reel ekonomimiz etkilenmekte. ฤฐlk bakฤฑศta birรงok ekonomik rasyomuz olumlu gรถzรผkmekle beraber en kฤฑrฤฑlgan noktamฤฑz cari aรงฤฑฤa bir tรผrlรผ kalฤฑcฤฑ รงรถzรผm bulunamamasฤฑ รผlkemizi riskli kategoriye sokuyor. Bรผtรผn bunlarฤฑn รผzerine bir de รถnรผmรผzde arka arkaya รผรง seรงim devresi olmasฤฑ risk algฤฑsฤฑnฤฑ daha da artฤฑrฤฑyor.”
“2013 yฤฑlฤฑnda konsolide ciromuz 66,2 milyar lira “
Genel Kurulโda Koรง Holding Yรถnetim Kurulu adฤฑna, 31 Aralฤฑk 2013 tarihinde sona eren mali yฤฑla iliลkin temel tespit ve deฤerlendirmelerini paylaลan Koรง Holding รst Yรถneticisi (CEO) Turgay Durak da Koรง Topluluฤu olarak 2013 yฤฑlฤฑnda, hem yurt iรงinde hem yurt dฤฑลฤฑnda geliลen zorluklara raฤmen baลarฤฑlฤฑ sonuรงlara ulaลtฤฑklarฤฑnฤฑ sรถyledi.
Konsolide cirolarฤฑnฤฑn 66,2 milyar lira olarak gerรงekleลtiฤini, azฤฑnlฤฑk payฤฑ sonrasฤฑ net dรถnem karฤฑnฤฑn ise yรผzde 15 artฤฑลla 2,7 milyar lira seviyesine yรผkseldiฤini vurgulayan Durak, 2013โte yurt iรงi ve yurt dฤฑลฤฑndaki deฤiลken makroekonomik konjonktรผre raฤmen bรผyรผme odaklฤฑ bรผyรผk รงaplฤฑ yatฤฑrฤฑmlarฤฑ planladฤฑklarฤฑ ลekilde gerรงekleลtirdiklerini anlattฤฑ. Durak, “Toplam 6,4 milyar lira rekor kombine yatฤฑrฤฑm yaptฤฑk. Yeni รผrรผn ve tesis yatฤฑrฤฑmlarฤฑmฤฑza ek olarak, ลirketlerimizin global bazda rekabetรงi avantajlarฤฑnฤฑ artฤฑrmak amacฤฑyla teknolojiye ve inovasyona yaptฤฑฤฤฑmฤฑz yatฤฑrฤฑmlarla รถncรผ rolรผmรผzรผ sรผrdรผrmek, en รถnemli รถnceliklerimizden biri. Bu kapsamda bu yฤฑl da Ar-Ge yatฤฑrฤฑmlarฤฑ ve patent geliลtirme konusundaki liderliฤimizi geliลtirdik” ลeklinde konuลtu.
“Tรผpraล cari aรงฤฑฤa yฤฑllฤฑk yaklaลฤฑk 1 milyar dolar pozitif katkฤฑ saฤlayacak”
Kaydedilen gรผรงlรผ bรผyรผmeyle sektรถrlerdeki yurtiรงi ve yurtdฤฑศฤฑ liderlik pozisyonlarฤฑnฤฑ daha da pekiลtirdiklerinin altฤฑnฤฑ รงizen Durak, bu yฤฑl da enerji sektรถrรผnde petrol ve LPGโde aรงฤฑk ara รผstรผnlรผklerini koruduklarฤฑnฤฑ ifade etti.
Tรผpraลโฤฑn 2,7 milyar dolar maliyete sahip Fuel Oil Dรถnรผลรผm Projesi iรงin, 2013 yฤฑlฤฑnda รถnemli aลama kat edildiฤini ve projenin yaklaลฤฑk yรผzde 92โsinin tamamlandฤฑฤฤฑnฤฑ aktaran Durak, “Fuel Oil Dรถnรผลรผm projesinin 2014 yฤฑlฤฑ sonunda devreye girmesi ile cari aรงฤฑฤa yฤฑllฤฑk yaklaลฤฑk 1 milyar dolar pozitif katkฤฑ saฤlamayฤฑ bekliyoruz” dedi.
Tรผrkiyeโde otomotiv pazarฤฑndaki liderliklerini yรผzde 24,5 pazar payฤฑ ile koruduklarฤฑnฤฑ belirten Durak, Ford Otosanโฤฑn yรผzde 12,8 pay ile toplam otomotiv pazarฤฑnda liderliฤini koruduฤunu, Tofaศโฤฑn yรผzde 11,2 ile yฤฑlฤฑ 4โรผncรผ sฤฑrada kapattฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Durak, Ford Otosanโฤฑn Tรผrk otomotiv endรผstrisinin en bรผyรผk mรผhendislik merkezinin temelini attฤฑฤฤฑnฤฑ, 1.300 mรผhendisin รงalฤฑลacaฤฤฑ yeni merkezin 2014 yฤฑlฤฑnฤฑn ilk yarฤฑsฤฑnda devreye gireceฤini dile getirdi.
Otokarโฤฑn, dรผnyanฤฑn en bรผyรผk ticari araรง รผreticilerinden รinli Foton firmasฤฑ ile girdiฤi iลbirliฤi sonucunda “Atlas” kamyonunu piyasaya รงฤฑkardฤฑฤฤฑnฤฑ hatฤฑrlatan Durak, ลรถyle konuลtu:
“RMK Marine ลirketimiz, sahil gรผvenlik gemileri TCSG Dost, TCSG Umut ve TCSG Gรผvenโi 2013 yฤฑlฤฑ iรงerisinde tรถrenle teslim etti. Projenin son gemisi olan TCSG Yaลam, 2014 yฤฑlฤฑ iรงerisinde teslim edilecektir. Arรงelik, yurt dฤฑลฤฑnda artฤฑrdฤฑฤฤฑ pazar paylarฤฑyla markasฤฑnฤฑ Batฤฑ Avrupa pazarฤฑnda 2โnciliฤe taลฤฑdฤฑ. Bรถylece tรผm Avrupa pazarฤฑnda 3โรผncรผ bรผyรผk ลirket oldu. Yapฤฑ Kredi Bankasฤฑ bu yฤฑl da kredi kartฤฑ alanฤฑndaki 24 yฤฑllฤฑk liderliฤini sรผrdรผrdรผ.”
– Koรง Holdingโin yeni Yรถnetim Kurulu belirlendi
รte yandan Koรง Holding 50. Olaฤan Genel Kurul Toplantฤฑsฤฑโnda yรถnetim kurulu รผyeleri seรงimi de yapฤฑldฤฑ. Bu doฤrultuda belirlenen yeni yรถnetim kurulu รผyeleri ลu isimlerden oluลuyor:
Rahmi M. Koรง โ ลeref Baลkanฤฑ
Mustafa V. Koรง โ Yรถnetim Kurulu Baลkanฤฑ
Temel Atay โ Yรถnetim Kurulu Baลkan Vekili
รmer M. Koรง โ Yรถnetim Kurulu Baลkan Vekili
Semahat Arsel โ รye
ฤฐnan Kฤฑraรง โ รye
Ali Y. Koรง โ รye
Dr. Bรผlent Bulgurlu โ รye
Prof. Dr. John H. McArthur โ รye
Prof. Dr. Heinrich V. Pierer โ รye
Muharrem Hilmi Kayhan โ Baฤฤฑmsฤฑz รye
Kutsan รelebican โ Baฤฤฑmsฤฑz รye
Sanford I. Weill โ Baฤฤฑmsฤฑz รye
Peter Denis Sutherland โ Baฤฤฑmsฤฑz รye
Kwok King Victor Fung โ Baฤฤฑmsฤฑz รye







