Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Konutta devlet katkฤฑsฤฑ baลŸvurularฤฑ baลŸlฤฑyor

Devlet katkฤฑsฤฑyla konut almak isteyenler, 26 AฤŸustos Cuma gรผnรผnden itibaren bankalarda konut hesabฤฑ aรงtฤฑrabilecek.
Konutta devlet katkฤฑsฤฑ baลŸvurularฤฑ baลŸlฤฑyor Borsatek

Devlet katkฤฑsฤฑyla konut almak isteyenler, 26 AฤŸustos Cuma gรผnรผnden itibaren bankalarda konut hesabฤฑ aรงtฤฑrabilecek.

Tรผrk vatandaลŸlarฤฑnฤฑn yurt iรงinde ilk ve tek konut satฤฑn almalarฤฑnฤฑ desteklemek amacฤฑyla hayata geรงirilen “konut hesabฤฑ” uygulamasฤฑ iรงin bankalara 26 AฤŸustos Cuma gรผnรผnden itibaren baลŸvurulabilecek.

Konut hesabฤฑ uygulamasฤฑyla vatandaลŸlarฤฑn konut satฤฑn almalarฤฑ iรงin oluลŸturduklarฤฑ birikimlerine yรผzde 20’ye varan oranda devlet katkฤฑsฤฑ saฤŸlanacak. Sรถz konusu katkฤฑ 15 bin lirayฤฑ geรงemeyecek. Tรผrk lirasฤฑna kadar devlet katkฤฑsฤฑ saฤŸlanacak.

5901 sayฤฑlฤฑ Tรผrk VatandaลŸlฤฑฤŸฤฑ Kanunu’nun 28. maddesi kapsamฤฑna girenler hariรง olmak รผzere devlet katkฤฑsฤฑ รถdemesine hak kazanmak iรงin gerekli ลŸartlarฤฑn tamamฤฑnฤฑ saฤŸlayan Tรผrk vatandaลŸlarฤฑnฤฑn sisteme dahil olmak iรงin nรผfus cรผzdanlarฤฑyla Tรผrkiye’de kurulu mevduat veya katฤฑlฤฑm bankalarฤฑnda TL cinsinden mevduat hesabฤฑ veya katฤฑlฤฑm fonu hesabฤฑ aรงtฤฑrmasฤฑ gerekiyor.

18 yaลŸฤฑndan kรผรงรผkler iรงin veli ya da vasisi hesap aรงtฤฑrabilecek. Bir kiลŸinin sadece bir konut hesabฤฑ olabilecek. Ortak hesaplar, konut hesabฤฑ olarak deฤŸerlendirilmeyecek ve hesap bankalar arasฤฑnda taลŸฤฑnamayacak.

Yurt dฤฑลŸฤฑnda yaลŸayan vatandaลŸlarฤฑn, Tรผrkiye’de kurulu bankalardan birinin bu รผlkedeki ลŸubesinde hesap aรงtฤฑrmasฤฑ kabul edilmeyecek. Tรผrkiye’de ikamet ลŸartฤฑ olmadฤฑฤŸฤฑ iรงin yurt dฤฑลŸฤฑnda yaลŸayan Tรผrk vatandaลŸlarฤฑ da konut yardฤฑmฤฑ alabilecek.

SฤฐSTEMDE EN AZ 3 YIL KALINACAK

Hesaba, aรงฤฑlฤฑลŸฤฑnda bir kereye mahsus olmak รผzere, รถdemelerin รผst sฤฑnฤฑrฤฑ olarak belirlenen bin liranฤฑn รผzerinde, ancak 30 bin lirayฤฑ aลŸmayacak bir tutar yatฤฑrฤฑlabilecek.

Konut hesabฤฑnฤฑn sadece Tรผrk lirasฤฑ cinsinden olmasฤฑ istenen uygulamada, bankada hesap aรงtฤฑrmak yetmiyor, dรผzenli รถdemeler yaparak sistemde en az 3 yฤฑl kalmak gerekiyor. Hesapta ne kadar fazla birikim saฤŸlanฤฑrsa devlet yardฤฑmฤฑ da o kadar yรผksek olacak.

DEVLET KATKISI 15 BฤฐN TL’YE KADAR ร‡IKIYOR

Konut hesabฤฑna iliลŸkin รถdemeler dรผzenli yapฤฑlacak. KiลŸilere, bir dรถnem iรงerisinde en fazla 2 kez รงekim hakkฤฑ tanฤฑnacak. Belirlenen ลŸartlarฤฑn herhangi birinin ihlali durumunda ise hesap “konut hesabฤฑ” statรผsรผnden รงฤฑkarฤฑlacak.

Uygulama kapsamฤฑnda, konut edim tarihinden รถnce en az 3 yฤฑl boyunca, aylฤฑk en az 250, en fazla 2 bin 500 lira yatฤฑrmak gerekecek. ร–demeler 3’er aylฤฑk (3 ayda bir en az 750, en fazla 7 bin 500 TL) dilimler halinde de yapฤฑlabilecek.

3-4 yฤฑl arasฤฑnda yapฤฑlan รถdeme tutarฤฑnฤฑn yรผzde 15’i (devlet katkฤฑsฤฑ 13 bin TL’yi aลŸmamak koลŸuluyla), 4-5 yฤฑl arasฤฑnda yapฤฑlan รถdeme tutarฤฑnฤฑn yรผzde 18’i (devlet katkฤฑsฤฑ 14 bin TL’yi aลŸmamak koลŸuluyla), 5 yฤฑl veya daha uzun sรผre yapฤฑlan รถdeme tutarฤฑnฤฑn yรผzde 20’si kadar (devlet katkฤฑsฤฑ 15 bin TL’yi aลŸmamak koลŸuluyla) katkฤฑ alฤฑnabilecek.

Devlet katkฤฑsฤฑ รถdemesi iรงin katฤฑlฤฑmcฤฑ, konut edinim tarihinden itibaren 6 ay iรงerisinde konut hesabฤฑnฤฑn bulunduฤŸu bankaya mรผracaat edebilecek. Gerekli bilgi ve belgelerin kontrolรผ sonrasฤฑnda en geรง 2 ay iรงinde hesabฤฑn bulunduฤŸu bankadan para alฤฑnabilecek.

HANGฤฐ KOลžULDA SONA ERECEK?

Aylฤฑk รถdeme tercih edilecekse, bir dรถnemde (konut hesabฤฑ aรงtฤฑrฤฑlan tarihten itibaren 12 aylฤฑk sรผre) 3 defadan fazla รถdemenin aksatฤฑlmasฤฑ, 3 ayda bir รถdeme tercih edilecekse bir dรถnemde birden fazla รถdemenin aksatฤฑlmasฤฑ, bir dรถnem iรงinde konut hesabฤฑndan 2’den fazla kez para รงekilmesi, รงekilen para sonrasฤฑnda hesapta kalan tutarฤฑn yatฤฑrฤฑlmasฤฑ gereken en az tutarฤฑn altฤฑnda kalmasฤฑ durumlarฤฑnda hesaba devlet katkฤฑsฤฑ รถdenmeyecek.

Devlet katkฤฑsฤฑ almak iรงin baลŸvurduฤŸu konut dฤฑลŸฤฑnda 7 Nisan 2015 tarihinden itibaren baลŸka bir konut edinenlere, katฤฑlฤฑmcฤฑnฤฑn eลŸinden ve birinci derece kan hฤฑsฤฑmlarฤฑndan satฤฑn aldฤฑฤŸฤฑ konutlara ve devre mรผlklere de devlet katkฤฑsฤฑ รถdenmeyecek.

Konut hesaplarฤฑnฤฑn denetimi, bilgi sistemleri dahilinde Hazine Kontrolรถrleri Kurulu tarafฤฑndan yapฤฑlacak. Bankalar, konut hesaplarฤฑyla ilgili her tรผrlรผ bilgiyi kurula vermekle yรผkรผmlรผ olacak.

“Konut Hesabฤฑ ve Devlet Katkฤฑsฤฑna Dair Yรถnetmelik” kapsamฤฑndaki tutarlar ise her yฤฑl Vergi Usul Kanunu uyarฤฑnca tespit edilen “yeniden deฤŸerleme oranฤฑ” kadar artฤฑrฤฑlacak. Bankalarฤฑn “konut hesabฤฑ” ile ilgili yapacaklarฤฑ reklam, ilan ve benzeri duyurularฤฑnda “konut hesabฤฑ” ifadesini kullanmasฤฑ da zorunlu olacak.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.618846.63090.12%
EURO 53.085753.09490.05%
JAPON YENฤฐ 3.4613.470%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.617857.65480.27%
STERLฤฐN 61.565161.5807-0.01%
ร‡ฤฐN YUANI 6.84976.85160.05%
RUS RUBLESฤฐ 0.60520.6153-0.48%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 60235.38 -2.2416%
Ethereum 1570.29 -4.8242%
Tether USDt 1.00 0.0158%
BNB 563.71 -1.1657%
Solana 70.10 1.1366%
USDC 1.00 -0.0003%
XRP 1.04 -3.8469%
Dogecoin 0.07 -3.2278%
Toncoin 1.58 -1.3701%
Cardano 0.15 -2.9754%
Shiba Inu 0.00 -4.2162%
Avalanche 6.24 -4.9182%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam