Kredi faizleri biraz daha yükselecek, KKM'ler ile ilgili yeni düzenleme

Kredi faizleri biraz daha yükselecek, KKM'ler ile ilgili yeni düzenleme

Kur Korumalı Mevduat'a (KKM) zorunlu karşılık getirilmesi planlanıyor.

A+A-

Üç trilyon liraya yükselen ve ekonominin üstündeki en büyük risklerden birisi olan Kur Korumalı Mevduat'a (KKM) zorunlu karşılık getirilmesi planlanıyor. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), bugün faiz artırımının yanı sıra parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek seçici kredi ve miktarsal sıkılaştırma kararları alındığını belirtirken, zorunlu karşılık oranlarının KKM hesapları için artırabileceği ihtimali gündeme geldi.

PPK metnine göre, parasal sıkılaştırma sürecini destekleyecek ve yurt içi talebi dengeleyecek seçici kredi sıkılaştırma kararları alındı.

Buna göre, miktarsal sıkılaştırma kapsamında, KKM ödemeleri kaynaklı piyasadaki likidite fazlasının zorunlu karşılıklarla çekilebileceği beklentisi öne çıkarken, seçici bir anlayışla, zorunlu karşılık oranlarının KKM hesapları için artırılarak bu yolla oluşacak likidite fazlasının sterilize edilebileceği öngörülüyor.

KKM'lerde zorunlu karşılık oranlarının artması, pratikte maliyetleri artan bankaların kredi faizlerini yükseltmesi ile sonuçlanması bekleniyor

 

Etiketler : , ,
İlgili Haberler