Nijerya kripto para yasağını kaldırdı

Nijerya kripto para yasağını kaldırdı

Nijerya Merkez Bankası, 2021'de Uygulanmaya Başlanan Kripto Ticareti Yasağını Kaldırdı

A+A-

Nijerya Merkez Bankası (CBN), 22 Aralık 2023 tarihli bir genelgede, kripto para birimlerinde işlem yapma yasağını kaldırdığını duyurdu.

Dünyanın ikinci en fazla kripto para kullanımına sahip ülkesi Nijerya'da, kara para aklama ve terör gerekçesiyle kripto para kullanımı Şubat 2021'de yasaklanmıştı.

CBN, konu ile ilgili karırında, küresel eğilimlerin bu tür faaliyetlerin düzenlenmesi gerektiğini gösterdiğini belirterek, şu ifadelere yer verdi:

"Küresel olarak mevcut eğilimler, kripto para birimleri ve kripto varlıkları içeren sanal varlık hizmet sağlayıcılarının (VASP'ler) faaliyetlerini düzenlemeye ihtiyaç olduğunu göstermektedir. Bu doğrultuda, kripto varlıklarda işlem yapan firmalar için forex girişleri ve ticaret kanalları olarak hareket etmek üzere, bankaların ve finans kuruluşlarının (FI) nasıl hesap açmaları, belirlenmiş mutabakat hesapları ve mutabakat hizmetleri sağlamaları gerektiği konusunda yeni kılavuz ilkeler yayınladık."

Yeni kılavuz ilkeler, VASP'lerin kripto işine girmek için Nijerya Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu tarafından lisanslanması gerektiğini de belirtiyor.

CBN'nin kararı, Nijerya'nın kripto para birimlerine yönelik tutumunda önemli bir değişiklik anlamına geliyor. CBN, Şubat 2021'de kara para aklama ve terörizmin finansmanı risklerini gerekçe göstererek, bankaların ve finans kuruluşlarının kripto varlıklarla işlem yapmasını ya da bu işlemleri kolaylaştırmasını yasaklamıştı.

New York merkezli blockchain araştırma firması Chainalysis, Eylül ayında yayınladığı bir raporda Nijerya'daki kripto işlem hacminin Temmuz 2022 ile Haziran 2023 arasında bir önceki yıla göre %9 artarak 56,7 milyar dolara ulaştığını belirtti.

CBN'nin kararının, Nijerya'daki kripto para birimlerine olan ilgiyi daha da artırması bekleniyor.

 

İlgili Haberler