Küresel arz daralıyor petrol fiyatları yükselişini sürdürüyor

Küresel arz daralıyor petrol fiyatları yükselişini sürdürüyor

Küresel arz sıkışırken, hacimlerin zayıflamasıyla petrol yükselişine devam etti.

A+A-

Petrol, düşük yaz ticaret hacimleri ve küresel piyasaların sıkılaştığına dair geçici işaretler arasında dördüncü haftalık kazancını kaydetti.

Rusya, Suudi Arabistan ve OPEC+ ittifakı ile dünya piyasalarını dengelemeye yardımcı olacak bir anlaşmayı gecikmeli olarak yerine getirirken ham petrol ihracatını azaltmaya yönelik işaretler verdi. Dünyanın en büyük ham petrol ithalatçısı olan Çin de yavaşlayan ekonomik toparlanmasını hızlandırmak için çabalarını artırdı.

Ham petrol hacimleri genellikle yaz tatili döneminde daralıyor ve tüccarlar maruz kaldıkları riskleri azaltarak West Texas Intermediate'e olan açık ilgiyi keskin bir şekilde azaltıyor. ABD gösterge endeksi Cuma günü varil başına 77$'a yakın bir seviyeden kapandı.

Ham petrol, piyasanın sıkılaştığına dair işaretler üzerine Haziran sonundan bu yana yükseliş kaydetti, ancak yıl için hala düşüşte. Son Çin ekonomik verileri toparlanmanın cansız kaldığına ve petrol talebini düşürmeye devam ettiğine işaret ediyor.

Fed'in agresif para politikası da talep görünümü üzerinde baskı oluşturmaya devam ediyor ve piyasa bu ay bir faiz artırımı daha yapılacağını fiyatlıyor. Perşembe günü açıklanan ilk işsizlik başvuruları verilerinin işgücü piyasasının gücünü koruduğuna işaret etmesinin ardından daha da yükselme ihtimali bir miktar arttı.

İlgili Haberler