Küresel doğal gaz talebi büyümesi yavaşlayacak

Küresel doğal gaz talebi büyümesi yavaşlayacak

Uluslararası Enerji Ajans küresel doğal gaz talebinin bu yıl düşmesi ve ardından önümüzdeki üç yıl içinde yavaş bir oranda artmasını bekliyor.

A+A-

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA), Rusya'nın Ukrayna'daki savaşının fiyatları yükseltmesi ve arz kesintileriyle ilgili endişeleri artırması nedeniyle küresel doğal gaz talebinin bu yıl düşmesi ve ardından önümüzdeki üç yıl içinde yavaş bir oranda artmasını bekliyor.

IEA, üç aylık gaz raporunda, küresel gaz talebinin bu yıl %0,5 oranında düşmesinin beklendiğini bildirdi. 2021'den 2025'e kadar toplam 140 milyar metreküp (bcm) artması bekleniyor.

Bunun, geçen yılki yaklaşık 175 bcm'lik talebe göre ve önceki beş yıldaki 370 bcm'lik artışın yarısından daha az olduğu belirtildi.

Raporda, talep artışındaki düşüşün çoğunlukla daha zayıf ekonomik faaliyetin ve dünya çapında yüksek gaz fiyatları nedeniyle kömür veya petrolden gaza daha az geçişin sonucu olduğu belirtildi.

Asya Pasifik bölgesi ve sanayi sektörü, 2025'e kadar olan artışın sırasıyla % 50 ve % 60'ını oluşturan büyümenin ana itici güçleri, ancak daha düşük ekonomik büyüme ve sürekli yüksek fiyatlar olması durumunda bu durum değişebilir.

Avrupa Birliği'nin on yılın sonundan önce Rusya'dan tüm gaz ithalatını aşamalı olarak durdurma planı, Rusya'nın AB'ye yaptığı boru hattı üzerinden ihracatının 2025 yılına kadar 2021 seviyelerine kıyasla % 55'ten fazla düşebileceği anlamına geliyor.

Bununla birlikte, Rus gazı akışı tamamen kesilirse, 2021'de 120 bcm'den 2025'te 30 bcm'ye - %75 oranında düşebilir.