Küresel ekonomi, yılın ikinci yarısında kademeli bir yavaşlamaya hazırlanıyor. UBS analistlerinin yayınladığı son rapora göre, küresel ekonomi yılın ikinci yarısında kademeli bir yavaşlama gösterecek. Ancak bu yavaşlamaya rağmen Avrupa’daki özel kredi spreadlerinin sabit kalması bekleniyor.
ABD ve AB’den gelen ekonomik veriler genel olarak olumlu bir tablo çizerek resesyon endişelerini azaltsa da, analistler gümrük vergileri öncesinde yapılan ön yüklemeli ihracatın yarattığı ivmenin 2025’in ilerleyen aylarında zayıflayabileceğine dikkat çekti.
Bu tahmin, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü’nün (OECD) daha karamsar bir tablo çizdiği bir dönemde geldi. OECD, geçen hafta başında yaptığı açıklamada, ABD’nin uyguladığı geniş kapsamlı gümrük vergilerinin yaratabileceği olumsuzluklar nedeniyle küresel ekonomi için büyüme görünümünün “giderek zorlaştığını” belirtti ve 2025 büyüme tahminini %3,1’den %2,9’a düşürmüştü.
Küresel ekonomi yavaşlarken gözler gümrük vergilerinde

Avrupa, Trump yönetiminin haksız ticaret uygulamaları gerekçesiyle hedef aldığı bölgelerin başında geliyor. Ancak Julien Conzano liderliğindeki UBS analistleri, son uluslararası ticaret mahkemesi kararlarının getirdiği “yasal karmaşıklıklar ve gecikmeler” sayesinde, ABD Başkanı Donald Trump’ın artırdığı gümrük vergilerinin “hızlı uygulanması” riskinin azaldığını belirtti. Analistlere göre bu gelişme, ekonomik etkinin başlangıçta korkulandan daha az şiddetli olabileceğini gösteriyor.
Avrupa kredi piyasaları için beklentiler daha olumlu

UBS, Avrupa’nın yüksek gümrük vergilerinden kaçınması durumunda, bölgedeki özel kredi spreadlerinin “muhtemelen yıl başından bu yana en düşük seviyelerini test edeceğini” öngördü. Kredi spreadlerinin daralması, borçlanma senetleriyle ilişkili risk algısının azaldığına işaret eder. Stratejistlerin temel senaryosu, sağlıklı şirket bilançoları, düşük temerrüt oranları ve sağlam teknik göstergelerin desteğiyle, spreadlerin yılın geri kalanında belirli bir aralıkta kalacağı yönünde.
Finansal şirketlerin yatırım notu borçlarının “tatmin edici bir noktada” olduğunu savunan analistler, yatırımcıların “yaygın sistemik risklerin yokluğunu” algıladığını belirtti.
UBS analistleri, enerji ve temel kaynaklar gibi sektörlerin gümrük vergisi haberlerine en duyarlı olduğunu, sermaye malları ve kamu hizmetlerinin ise daha iyi performans gösterdiğini ekledi. Aracı kurum, Avrupa kredi temerrüt swap oranları için bir referans olan iTraxx Europe Main endeksinde uzun pozisyon alınmasını tavsiye etti.







