Kรผresel piyasalarda, ekonomik bรผyรผme ve enflasyonist baskฤฑlara iliลkin endiลeleri artฤฑran geliลmelerin mevcudiyetini korumasฤฑyla karฤฑลฤฑk bir seyir izlenirken, bugรผn ABD ve Almanya’da aรงฤฑklanacak enflasyon verilerinin fiyatlamalara yรถn vermesi bekleniyor.
รin’de yeni tip koronavirรผs (Kovid-19) salgฤฑnฤฑna yรถnelik kฤฑsฤฑtlama tedbirlerinin Pekin ve ลanghay’da sฤฑkฤฑlaลtฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan kรผresel ekonomik bรผyรผmeye dair artan kaygฤฑlar, Rusya-Ukrayna savaลฤฑna iliลkin belirsizliklerle birleลince enflasyonist baskฤฑlarฤฑn gelecek dรถnemde daha da gรผรงleneceฤi gรถrรผลleri gรผndeme geldi.
Bu durum karลฤฑsฤฑnda merkez bankalarฤฑnฤฑn para politikalarฤฑnda daha hฤฑzlฤฑ sฤฑkฤฑlaลmaya gideceฤi beklentileri de artarken, gรถzler bugรผn aรงฤฑklanacak ABD’nin enflasyon verilerine รงevrildi. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar ABD’de martta yฤฑllฤฑk yรผzde 8,5 ile 41 yฤฑlฤฑn zirvesini gรถren enflasyonda dรผลรผล olup olmayacaฤฤฑnฤฑ takip edecek. Sรถz konusu verinin nisanda yรผzde 8,1’e gerilemesi beklenirken, zirvenin tazelenmesi durumunda ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) daha agresif faiz artฤฑrฤฑmฤฑna gidebileceฤine yรถnelik fiyatlamalarฤฑn gรผรงleneceฤi รถngรถrรผlรผyor.
Veri รถncesinde dรผn Fed yetkililerinin para politikasฤฑna iliลkin sรถzle yรถnlendirmeleri takip edilirken, Cleveland Fed Baลkanฤฑ Loretta Mester, yฤฑlฤฑn ikinci yarฤฑsฤฑnda enflasyonda aลaฤฤฑ yรถnlรผ hareket olmazsa Fed’in hฤฑzlanmasฤฑ gerekebileceฤini ve 75 baz puanlฤฑk artฤฑลฤฑ gรถz ardฤฑ etmediklerini sรถyledi.
Atlanta Fed Baลkanฤฑ Raphael Bostic ise gelecek iki veya รผรง toplantฤฑda 50 baz puanlฤฑk faiz artฤฑลฤฑnฤฑ desteklediฤini belirterek, Fed’in politika sฤฑkฤฑlaลmasฤฑnฤฑn gรผรงlรผ ve istikrarlฤฑ olmasฤฑ gerektiฤini, bu kapsamda her ลeyin masada olduฤunu kaydetti.
รte yandan dรผn ekonomiye iliลkin deฤerlendirmelerde bulunan ABD Baลkanฤฑ Joe Biden, enflasyonu รงok ciddiye aldฤฑฤฤฑnฤฑ ve iรง politikada รถnceliฤi olduฤunu belirterek, “ลu anda en bรผyรผk ekonomik sorunumuzun enflasyon olduฤunu dรผลรผnรผyorum. Fed’in iลini yapacaฤฤฑndan eminim.” dedi.
Bu geliลmelerle dรผn New York borsasฤฑnda karฤฑลฤฑk bir seyir izlenirken, Dow Jones endeksi yรผzde 0,26 geriledi, S&P 500 endeksi yรผzde 0,25 ve Nasdaq endeksi yรผzde 0,98 deฤer kazandฤฑ. Enflasyon verileri รถncesinde dolar endeksi yatay seyrederek 103,8 seviyelerinde dengelendi. ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi de yรผzde 3,07’den dรผลรผลe geรงerek yรผzde 2,98 seviyelerine geriledi.
Avrupa tarafฤฑnda, dรผn Rusya’nฤฑn Ukrayna’ya yรถnelik gaz akฤฑลฤฑnฤฑ durdurabileceฤi haberleri ile haziran vadeli doฤal gaz kontratlarฤฑ 100 avro seviyesini test etmesinin ardฤฑndan 97 avro seviyelerinde dengelendi. ฤฐtalya, Fransa ve Almanya’da 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizleri dรผn hฤฑzla geri รงekilirken, avro/dolar paritesi รถnceki kapanฤฑล seviyesine gรถre yรผzde 0,2 artฤฑลla 1,05 seviyesinden iลlem gรถrรผyor. Pay piyasalarฤฑ tarafฤฑnda ise dรผn alฤฑcฤฑlฤฑ bir seyir izlendi ve Almanya’da DAX 30 endeksi yรผzde 1,15, ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 0,37 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 0,51 deฤer kazandฤฑ.
Asya tarafฤฑnda bugรผn aรงฤฑklanan verilere gรถre, รin’de nisanda yฤฑllฤฑk bazda Tรผketici Fiyat Endeksi (TรFE) yรผzde 2,1 ve รretici Fiyat Endeksi (รFE) yรผzde 8 ile beklentilerin รผzerinde artฤฑล kaydetti. Veri sonrasฤฑ, รผlkenin milli geliri ve ticaretinde รถnemli paya sahip ลanghay ve Pekin’de kฤฑsฤฑtlamalarฤฑn devam etmesi ile halihazฤฑrda yรผkselen enflasyonun gelecek aylarda daha da kรถtรผleลebileceฤi beklentileri gรผรงlendi. Pay piyasalarฤฑnฤฑn karฤฑลฤฑk seyretmesi dikkati รงekerken, kapanฤฑลa yakฤฑn รin’de ลanghay bileลik endeksi yรผzde 1,9 ve Japonya’da Nikkei 225 endeksi yรผzde 0,3 yรผkseldi, Hindistan’da Sensex endeksi yรผzde 0,8 geriledi.
Yurt iรงinde ise Borsa ฤฐstanbul’da BIST 100 endeksi dรผn pozitif gรถrรผnรผmรผnรผ korudu ve gรผnรผ yรผzde 0,99 deฤer kazancฤฑyla 2.490,17 puandan tamamladฤฑ. Dolar/TL, dรผn yรผzde 1,1 artฤฑลla 15,2578’den kapanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan bugรผn bankalararasฤฑ piyasanฤฑn aรงฤฑlฤฑลฤฑnda 15,3310’dan iลlem gรถrรผyor.
Analistler, kรผresel ekonomik bรผyรผme ve enflasyonist baskฤฑlara iliลkin endiลeleri artฤฑran geliลmelerin mevcudiyetini koruduฤunu belirterek, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn riskli varlฤฑklardan kaรงma eฤiliminin devam ettiฤini sรถyledi.
Bugรผn piyasalarฤฑn odaฤฤฑnda Avrupa Merkez Bankasฤฑ (ECB) Baลkanฤฑ Christine Lagarde’ฤฑn konuลmasฤฑnฤฑn bulunduฤunu aktaran analistler, ABD ve Almanya’da aรงฤฑklanacak enflasyon verilerinin de merkez bankalarฤฑnฤฑn gelecek dรถnem para politikasฤฑ adฤฑmlarฤฑna iliลkin kฤฑlavuz niteliฤi taลฤฑdฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Analistler, verilerin ardฤฑndan pay piyasalarฤฑnda oynaklฤฑฤฤฑn artabileceฤine iลaret ederek, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 2.420 puanฤฑn destek, 2.520 ve 2.560 seviyelerinin direnรง konumunda olduฤunu bildirdi.
Piyasalarda bugรผn takip edilecek veriler ลรถyle:
09.00 Almanya, nisan ayฤฑ TรFE
11.00 ECB Baลkanฤฑ Lagarde’ฤฑn konuลmasฤฑ
14.30 Tรผrkiye, haftalฤฑk para ve banka istatistikleri
15.30 ABD, nisan ayฤฑ TรFE
17.30 Tรผrkiye, nisan ayฤฑ Hazine nakit dengesi
21.00 ABD, nisan ayฤฑ Federal bรผtรงe dengesi







