Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Kรผresel piyasalar iki รผlkenin enflasyonuna odaklandฤฑ

Kรผresel piyasalara bugรผn ABD ve Almanya'da aรงฤฑklanacak enflasyon verilerinin fiyatlamalara yรถn vermesi bekleniyor.
Kรผresel piyasalar iki รผlkenin enflasyonuna odaklandฤฑ Borsatek

Kรผresel piyasalarda, ekonomik bรผyรผme ve enflasyonist baskฤฑlara iliลŸkin endiลŸeleri artฤฑran geliลŸmelerin mevcudiyetini korumasฤฑyla karฤฑลŸฤฑk bir seyir izlenirken, bugรผn ABD ve Almanya’da aรงฤฑklanacak enflasyon verilerinin fiyatlamalara yรถn vermesi bekleniyor.

ร‡in’de yeni tip koronavirรผs (Kovid-19) salgฤฑnฤฑna yรถnelik kฤฑsฤฑtlama tedbirlerinin Pekin ve ลžanghay’da sฤฑkฤฑlaลŸtฤฑrฤฑlmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan kรผresel ekonomik bรผyรผmeye dair artan kaygฤฑlar, Rusya-Ukrayna savaลŸฤฑna iliลŸkin belirsizliklerle birleลŸince enflasyonist baskฤฑlarฤฑn gelecek dรถnemde daha da gรผรงleneceฤŸi gรถrรผลŸleri gรผndeme geldi.

Bu durum karลŸฤฑsฤฑnda merkez bankalarฤฑnฤฑn para politikalarฤฑnda daha hฤฑzlฤฑ sฤฑkฤฑlaลŸmaya gideceฤŸi beklentileri de artarken, gรถzler bugรผn aรงฤฑklanacak ABD’nin enflasyon verilerine รงevrildi. Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar ABD’de martta yฤฑllฤฑk yรผzde 8,5 ile 41 yฤฑlฤฑn zirvesini gรถren enflasyonda dรผลŸรผลŸ olup olmayacaฤŸฤฑnฤฑ takip edecek. Sรถz konusu verinin nisanda yรผzde 8,1’e gerilemesi beklenirken, zirvenin tazelenmesi durumunda ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) daha agresif faiz artฤฑrฤฑmฤฑna gidebileceฤŸine yรถnelik fiyatlamalarฤฑn gรผรงleneceฤŸi รถngรถrรผlรผyor.

Veri รถncesinde dรผn Fed yetkililerinin para politikasฤฑna iliลŸkin sรถzle yรถnlendirmeleri takip edilirken, Cleveland Fed BaลŸkanฤฑ Loretta Mester, yฤฑlฤฑn ikinci yarฤฑsฤฑnda enflasyonda aลŸaฤŸฤฑ yรถnlรผ hareket olmazsa Fed’in hฤฑzlanmasฤฑ gerekebileceฤŸini ve 75 baz puanlฤฑk artฤฑลŸฤฑ gรถz ardฤฑ etmediklerini sรถyledi.

Atlanta Fed BaลŸkanฤฑ Raphael Bostic ise gelecek iki veya รผรง toplantฤฑda 50 baz puanlฤฑk faiz artฤฑลŸฤฑnฤฑ desteklediฤŸini belirterek, Fed’in politika sฤฑkฤฑlaลŸmasฤฑnฤฑn gรผรงlรผ ve istikrarlฤฑ olmasฤฑ gerektiฤŸini, bu kapsamda her ลŸeyin masada olduฤŸunu kaydetti.

ร–te yandan dรผn ekonomiye iliลŸkin deฤŸerlendirmelerde bulunan ABD BaลŸkanฤฑ Joe Biden, enflasyonu รงok ciddiye aldฤฑฤŸฤฑnฤฑ ve iรง politikada รถnceliฤŸi olduฤŸunu belirterek, “ลžu anda en bรผyรผk ekonomik sorunumuzun enflasyon olduฤŸunu dรผลŸรผnรผyorum. Fed’in iลŸini yapacaฤŸฤฑndan eminim.” dedi.

Bu geliลŸmelerle dรผn New York borsasฤฑnda karฤฑลŸฤฑk bir seyir izlenirken, Dow Jones endeksi yรผzde 0,26 geriledi, S&P 500 endeksi yรผzde 0,25 ve Nasdaq endeksi yรผzde 0,98 deฤŸer kazandฤฑ. Enflasyon verileri รถncesinde dolar endeksi yatay seyrederek 103,8 seviyelerinde dengelendi. ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi de yรผzde 3,07’den dรผลŸรผลŸe geรงerek yรผzde 2,98 seviyelerine geriledi.

Avrupa tarafฤฑnda, dรผn Rusya’nฤฑn Ukrayna’ya yรถnelik gaz akฤฑลŸฤฑnฤฑ durdurabileceฤŸi haberleri ile haziran vadeli doฤŸal gaz kontratlarฤฑ 100 avro seviyesini test etmesinin ardฤฑndan 97 avro seviyelerinde dengelendi. ฤฐtalya, Fransa ve Almanya’da 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizleri dรผn hฤฑzla geri รงekilirken, avro/dolar paritesi รถnceki kapanฤฑลŸ seviyesine gรถre yรผzde 0,2 artฤฑลŸla 1,05 seviyesinden iลŸlem gรถrรผyor. Pay piyasalarฤฑ tarafฤฑnda ise dรผn alฤฑcฤฑlฤฑ bir seyir izlendi ve Almanya’da DAX 30 endeksi yรผzde 1,15, ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 0,37 ve Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 0,51 deฤŸer kazandฤฑ.

Asya tarafฤฑnda bugรผn aรงฤฑklanan verilere gรถre, ร‡in’de nisanda yฤฑllฤฑk bazda Tรผketici Fiyat Endeksi (TรœFE) yรผzde 2,1 ve รœretici Fiyat Endeksi (รœFE) yรผzde 8 ile beklentilerin รผzerinde artฤฑลŸ kaydetti. Veri sonrasฤฑ, รผlkenin milli geliri ve ticaretinde รถnemli paya sahip ลžanghay ve Pekin’de kฤฑsฤฑtlamalarฤฑn devam etmesi ile halihazฤฑrda yรผkselen enflasyonun gelecek aylarda daha da kรถtรผleลŸebileceฤŸi beklentileri gรผรงlendi. Pay piyasalarฤฑnฤฑn karฤฑลŸฤฑk seyretmesi dikkati รงekerken, kapanฤฑลŸa yakฤฑn ร‡in’de ลžanghay bileลŸik endeksi yรผzde 1,9 ve Japonya’da Nikkei 225 endeksi yรผzde 0,3 yรผkseldi, Hindistan’da Sensex endeksi yรผzde 0,8 geriledi.

Yurt iรงinde ise Borsa ฤฐstanbul’da BIST 100 endeksi dรผn pozitif gรถrรผnรผmรผnรผ korudu ve gรผnรผ yรผzde 0,99 deฤŸer kazancฤฑyla 2.490,17 puandan tamamladฤฑ. Dolar/TL, dรผn yรผzde 1,1 artฤฑลŸla 15,2578’den kapanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan bugรผn bankalararasฤฑ piyasanฤฑn aรงฤฑlฤฑลŸฤฑnda 15,3310’dan iลŸlem gรถrรผyor.

Analistler, kรผresel ekonomik bรผyรผme ve enflasyonist baskฤฑlara iliลŸkin endiลŸeleri artฤฑran geliลŸmelerin mevcudiyetini koruduฤŸunu belirterek, yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn riskli varlฤฑklardan kaรงma eฤŸiliminin devam ettiฤŸini sรถyledi.

Bugรผn piyasalarฤฑn odaฤŸฤฑnda Avrupa Merkez Bankasฤฑ (ECB) BaลŸkanฤฑ Christine Lagarde’ฤฑn konuลŸmasฤฑnฤฑn bulunduฤŸunu aktaran analistler, ABD ve Almanya’da aรงฤฑklanacak enflasyon verilerinin de merkez bankalarฤฑnฤฑn gelecek dรถnem para politikasฤฑ adฤฑmlarฤฑna iliลŸkin kฤฑlavuz niteliฤŸi taลŸฤฑdฤฑฤŸฤฑnฤฑ sรถyledi.

Analistler, verilerin ardฤฑndan pay piyasalarฤฑnda oynaklฤฑฤŸฤฑn artabileceฤŸine iลŸaret ederek, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 2.420 puanฤฑn destek, 2.520 ve 2.560 seviyelerinin direnรง konumunda olduฤŸunu bildirdi.

Piyasalarda bugรผn takip edilecek veriler ลŸรถyle:

09.00 Almanya, nisan ayฤฑ TรœFE

11.00 ECB BaลŸkanฤฑ Lagarde’ฤฑn konuลŸmasฤฑ

14.30 Tรผrkiye, haftalฤฑk para ve banka istatistikleri

15.30 ABD, nisan ayฤฑ TรœFE

17.30 Tรผrkiye, nisan ayฤฑ Hazine nakit dengesi

21.00 ABD, nisan ayฤฑ Federal bรผtรงe dengesi

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.715546.75090%
EURO 53.338353.5644-0.2%
JAPON YENฤฐ 3.4343.4590.12%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.082658.1633-0.01%
STERLฤฐN 62.241862.5976-0.08%
ร‡ฤฐN YUANI 6.8766.89450.07%
RUS RUBLESฤฐ 0.60130.60380.08%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 61471.52 1.6762%
Ethereum 1695.16 4.3851%
Tether USDt 1.00 -0.0093%
BNB 556.44 0.2829%
Solana 80.58 3.0863%
USDC 1.00 0.0122%
XRP 1.08 1.2909%
Dogecoin 0.07 0.6089%
Toncoin 1.68 7.2595%
Cardano 0.16 2.8076%
Shiba Inu 0.00 -2.062%
Avalanche 6.79 0.6376%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam