Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Kรผresel piyasalarda gรถzler merkez bankalarฤฑnda

Kรผresel piyasalar, ABD'de enflasyonun zirve yapmฤฑลŸ olabileceฤŸi beklentisiyle alฤฑลŸ aฤŸฤฑrlฤฑklฤฑ bir seyir izlerken, bugรผn yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn odaฤŸฤฑnda ECB ve TCMB para politikasฤฑ kararlarฤฑ yer alฤฑyor.
Kรผresel piyasalarda gรถzler merkez bankalarฤฑnda Borsatek

Kรผresel piyasalar, ABD’de enflasyonun zirve yapmฤฑลŸ olabileceฤŸi beklentisiyle alฤฑลŸ aฤŸฤฑrlฤฑklฤฑ bir seyir izlerken, bugรผn Avrupa Merkez Bankasฤฑ (ECB) ve Tรผrkiye Cumhuriyet Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (TCMB) para politikasฤฑ kararlarฤฑ yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn odaฤŸฤฑna yerleลŸti.

ABD’de enflasyon, varlฤฑk fiyatlarฤฑ รผzerinde etkili olmayฤฑ sรผrdรผrรผrken, son aรงฤฑklanan verilerin ardฤฑndan tahvil piyasalarฤฑndaki alฤฑcฤฑlฤฑ seyir dikkati รงekiyor.

Analistler, รงekirdek enflasyonda gรถrรผlen yavaลŸlamanฤฑn ABD’de enflasyonun zirve yaptฤฑฤŸฤฑnฤฑn habercisi olabileceฤŸi beklentisiyle tahvil piyasalarฤฑnda alฤฑลŸlarฤฑn etkili olduฤŸunu sรถyledi.

ABD Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (Fed) bu yฤฑl iรงinde beklentilerden daha az sayฤฑda 50 baz puanlฤฑk faiz artฤฑลŸฤฑna gidebileceฤŸi ihtimalinin pay piyasalarฤฑnฤฑ desteklediฤŸini aktaran analistler, buna karลŸฤฑn temkinli duruลŸun korunduฤŸunu ifade etti.

Bu geliลŸmelerle, Fed’in mayฤฑstaki toplantฤฑda 50 baz puan faiz artฤฑrma ihtimali yรผzde 89 seviyesine รงฤฑkarken, ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi hafta iรงinde yรผzde 2,83’le Aralฤฑk 2018’den bu yana en yรผksek seviyesini gรถrmesinin ardฤฑndan dรผลŸรผลŸe geรงerek yรผzde 2,67’de dengelendi.

ร–te yandan ABD’de bankalar ilk รงeyrek bilanรงolarฤฑnฤฑ aรงฤฑklamaya baลŸladฤฑ. JPMorgan Chase’in bu yฤฑlฤฑn ilk รงeyreฤŸinde elde ettiฤŸi net kar, Rusya-Ukrayna savaลŸฤฑnฤฑn piyasalarda dalgalanmalara sebep olmasฤฑnฤฑn etkisiyle geรงen yฤฑlฤฑn aynฤฑ dรถnemine kฤฑyasla yรผzde 42’lik dรผลŸรผลŸ gรถsterdi.

JPMorgan Chase รœst Yรถneticisi (CEO) Jamie Dimon, bankanฤฑn ilk รงeyrek bilanรงosuna iliลŸkin aรงฤฑklamasฤฑnda, ekonomi konusunda en azฤฑndan kฤฑsa vadede iyimser olduklarฤฑnฤฑ belirterek, bir resesyon รถngรถrmediฤŸini ama bunun “kesinlikle” olasฤฑ olduฤŸunu ifade etti.

Analistler, ABD’de bankalarฤฑn finansal sonuรงlarฤฑnฤฑn aรงฤฑklanmaya devam edeceฤŸini bildirerek, hisse bazlฤฑ oynaklฤฑklarฤฑn artabileceฤŸini aktardฤฑ.

ABD’de Rusya-Ukrayna savaลŸฤฑna yรถnelik adฤฑmlar atฤฑlmaya devam ederken, ABD BaลŸkanฤฑ Joe Biden Ukrayna’ya yapฤฑlacak 800 milyon dolarlฤฑk askeri yardฤฑma onay verdi.

Hafta baลŸฤฑndan bu yana artan arz yรถnlรผ sฤฑkฤฑntฤฑlarฤฑn tekrar baลŸ gรถsterebileceฤŸi endiลŸesiyle Brent petrolรผn varil fiyatฤฑ dรผn yรผzde 3,3 artฤฑลŸla 108,6 dolara รงฤฑkmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan yeni gรผnde 107,9 dolar seviyesinde dengelendi.

Dรผn, New York borsasฤฑnda S&P 500 endeksi yรผzde 1,12, Nasdaq endeksi yรผzde 2,03 ve Dow Jones endeksi yรผzde 1,01 deฤŸer kazandฤฑ. ABD’de endeks vadeli iลŸlem kontratlarฤฑ bugรผne de yรผkseliลŸle baลŸladฤฑ.

Avrupa’da gรถzler ECB’nin para politikasฤฑ kararlarฤฑ ve toplantฤฑ sonrasฤฑ Christine Lagarde’ฤฑn yapacaฤŸฤฑ yรถnlendirmelere รงevrildi.

ECB’nin faiz oranlarฤฑnda deฤŸiลŸikliฤŸe gitmesi beklenmezken, Rusya-Ukrayna savaลŸฤฑnฤฑn getirdiฤŸi belirsizliklerle varlฤฑk alฤฑm programlarฤฑndaki yavaลŸlama hฤฑzฤฑnฤฑ da koruyacaฤŸฤฑ tahmin ediliyor.

Ayrฤฑca, ECB’nin zayฤฑf Avro Bรถlgesi ekonomilerinin tahvillerinde oluลŸabilecek satฤฑลŸ baskฤฑsฤฑnฤฑn รถnรผne geรงebilmek iรงin bazฤฑ araรงlarฤฑ devreye alabileceฤŸi ifade ediliyor.

Dรผn, Almanya’da DAX endeksi yรผzde 0,34 gerilerken, ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 0,05, ฤฐtalya’da FTSE MIB 30 endeksi yรผzde 0,22 ve Fransa’da CAC 40 yรผzde 0,07 deฤŸer kazandฤฑ. Avrupa endeksleri bugรผn vadeli iลŸlemlere alฤฑลŸ aฤŸฤฑrlฤฑklฤฑ bir seyirle baลŸladฤฑ.

ABD’deki pozitif seyir yeni gรผnde Asya pay piyasalarฤฑna da taลŸฤฑnฤฑrken, ร‡in Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn (PBoC) yarฤฑn politika faizi ve zorunlu karลŸฤฑlฤฑklarda indirime gidebileceฤŸi beklentisi de risk iลŸtahฤฑnฤฑ besliyor.

ร‡in’in gรผvercin adฤฑmlar atacaฤŸฤฑna yรถnelik beklentilere karลŸฤฑn, artan enflasyon baskฤฑsฤฑ diฤŸer Asya รผlkelerini ลŸahin politikalara yรถnlendirirken, Gรผney Kore Merkez Bankasฤฑ bugรผn politika faizini 25 baz puan artฤฑrarak yรผzde 1,5’e รงฤฑkardฤฑ.

Singapur Merkez Bankasฤฑ da para politikasฤฑnda sฤฑkฤฑlaลŸtฤฑrฤฑcฤฑ รถnlemler alฤฑrken, bankanฤฑn enflasyon tahminini de yรผkseltmesi risk iลŸtahฤฑnฤฑ tรถrpรผledi.

Dรผn 126,3’le son 20 yฤฑlฤฑn en yรผkseฤŸini gรถren dolar/yen paritesi ise yeni gรผnde yรผzde 0,3 azalฤฑลŸla 125,3 seviyesinde dengelendi.

Bu geliลŸmelerle, kapanฤฑลŸa yakฤฑn ร‡in’de ลžanghay bileลŸik endeksi yรผzde 1,6, Japonya’da Nikkei 225 endeksi yรผzde 1,20, Hong Kong’da Hang Seng endeksi yรผzde 0,80 yรผkseldi, Gรผney Kore’de Kospi endeksi ise yatay seyretti.

Yurt iรงinde, BIST 100 endeksi dรผn tarihi zirvesini 2.497,8 puana taลŸฤฑmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan etkisini artฤฑran kar satฤฑลŸlarฤฑyla dรผลŸรผลŸe geรงerek, gรผnรผ รถnceki kapanฤฑลŸa gรถre yรผzde 0,14 azalฤฑลŸla 2.460,43 puandan tamamladฤฑ.

Dolar/TL dรผn yatay seyirle 14,5958โ€™den kapanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan bugรผn bankalararasฤฑ piyasanฤฑn aรงฤฑlฤฑลŸฤฑnda 14,6030 seviyesinde iลŸlem gรถrรผyor.

Analistler, yurt iรงinde TCMB’nin faiz kararฤฑ, yurt dฤฑลŸฤฑnda ise ECB’nin faiz kararฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra ABD’de perakende satฤฑลŸlar, haftalฤฑk iลŸsizlik baลŸvurularฤฑ ve Michigan รœniversitesi tรผketici gรผven endeksi verilerinin takip edileceฤŸini belirterek, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 2.500 puanฤฑn direnรง, 2.410 ve 2.390 seviyelerinin destek konumunda bulunduฤŸunu kaydetti.

AA Finans’ฤฑn beklenti anketine katฤฑlan ekonomistler TCMB’nin politika faizinde deฤŸiลŸikliฤŸe gitmesini beklemiyor.

Piyasalarda bugรผn takip edilecek veriler ลŸรถyle:

10.00 Tรผrkiye, ลŸubat ayฤฑ รถzel sektรถrรผn yurt dฤฑลŸฤฑndan saฤŸladฤฑฤŸฤฑ kredi borcu

14.00 Tรผrkiye, TCMB’nin faiz kararฤฑ

14.30 Tรผrkiye, haftalฤฑk para ve banka istatistikleri

14.45 Avro Bรถlgesi, ECB’nin faiz kararฤฑ

15.30 ABD, mart ayฤฑ perakende satฤฑลŸlar

15.30 ABD, haftalฤฑk iลŸsizlik baลŸvurularฤฑ

15.30 ABD, nisan ayฤฑ Michigan รœniversitesi tรผketici gรผven endeksi

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.83346.84310.04%
EURO 53.561353.6018-0.02%
JAPON YENฤฐ 3.4493.458-0.2%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 58.083858.118-0.08%
STERLฤฐN 62.708462.74640.01%
ร‡ฤฐN YUANI 6.88736.8896-0.05%
RUS RUBLESฤฐ 0.61070.61110.51%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 63124.76 0.1124%
Ethereum 1768.02 -0.2005%
Tether USDt 1.00 0.0222%
BNB 578.95 -0.593%
Solana 80.97 0.7646%
USDC 1.00 -0.008%
XRP 1.13 -1.1095%
Dogecoin 0.07 -2.3878%
Toncoin 1.68 -4.4796%
Cardano 0.18 -2.739%
Shiba Inu 0.00 0.1168%
Avalanche 6.75 -1.5079%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam