รinโde koronavirรผs vakalarฤฑnda yaลanan artฤฑล ve buna baฤlฤฑ olarak bazฤฑ รผlkelerin aรงฤฑkladฤฑฤฤฑ รถnlemler, piyasalarฤฑn yฤฑlฤฑn son iลlem gรผnlerinde risk alma iลtahฤฑnฤฑn azalmasฤฑna neden oluyor.
รarลamba gรผnรผ Wall Street endekslerinde yaลanan ve S&P 500โรผ bir aydan uzun sรผredir gรถrรผlen en dรผลรผk seviyeye taลฤฑyan yรผzde 1โlik kayฤฑplarฤฑn ardฤฑndan, ABD vadeli endeksleri yeni iลlem gรผnรผnde yatay รarลamba gรผnรผ ABDโde aรงฤฑklanan bekleyen konut satฤฑลlarฤฑ verisi Kasฤฑm’da aralฤฑksฤฑz 6. aylฤฑk dรผลรผnรผ kaydetti ve bugรผne kadarki en zayฤฑf ikinci seviyesinde gerรงekleลti.
Avrupa vadelileri ve Asya endekslerinde negatif seyir sรถz konusu. ฤฐลlem hacimleri oldukรงa dรผลรผk. Avustralya ve Yeni Zelanda 10 yฤฑllฤฑk tahvil getirileri yรผkseldi.
ABD 10 yฤฑllฤฑk tahvil getirisi dรผn 4 baz puan yรผkseldikten sonra bu sabah yatay. Japon yeni, Japonya Merkez Bankasฤฑ’nฤฑn bir kez daha planlanmamฤฑล tahvil alฤฑmฤฑ gerรงekleลtirmesiyle deฤer kazandฤฑ.
รarลamba gรผnรผ yรผzde 0,26 artan Bloomberg Dolar Endeksi bu sabah kazanรงlarฤฑnฤฑn bir kฤฑsmฤฑnฤฑ geri verdi.
Ekonomik aktivitesinde yaลanan yavaลlama ve รผlke รงapฤฑndaki protesto gรถsterilerinin ardฤฑndan sฤฑfฤฑr Kovid politikasฤฑ kapsamฤฑndaki oldukรงa sฤฑkฤฑ รถnlemleri gevลetmeye baลlayan รinโde vaka sayฤฑlarฤฑ tฤฑrmanฤฑลa geรงmiลti.
รlkedeki gerรงek Kovid tablosuna iliลkin resmi aรงฤฑklamalarฤฑn ลeffaflฤฑฤฤฑna iliลkin ลรผpheler, salgฤฑnฤฑn boyutunun tam olarak kestirilememesine de neden oluyor.
Bu durum, aralarฤฑnda ABDโnin de olduฤu bazฤฑ รผlkelerin รinโden gelenlere yรถnelik yeni รถnlemler aรงฤฑklamasฤฑna yol aรงtฤฑ.
Son olarak ABD, doฤrudan รinโden gelen yolcularฤฑn veya yola รงฤฑkmadan รถnce 10 gรผn boyunca รผlkede bulunmuล olanlarฤฑn negatif bir Kovid-19 testi sunmasฤฑnฤฑ zorunlu hale getirdi.
ฤฐtalyan saฤlฤฑk otoriteleri de รinโden Milanoโya giden iki uรงaktaki yolcularฤฑn yaklaลฤฑk yรผzde 50โsinin Kovid pozitif รงฤฑkmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan, รผlkeden gelenlere test uygulama kararฤฑ aldฤฑ.
Testler sonucunca yeni varyantlarฤฑn tespit edilmesi halinde ฤฐtalya, รinโden gelenlere yรถnelik daha sฤฑkฤฑ tedbirler aรงฤฑklamayฤฑ planlฤฑyor.
ฤฐtalya Saฤlฤฑk Bakanฤฑ Orazio Schillaci รarลamba akลamฤฑ yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamada testleri artฤฑrmanฤฑn yeni varyantlarฤฑn tespiti aรงฤฑsฤฑndan kritik olduฤunu belirtti ve Avrupa Birliฤi genelinde benzer bir adฤฑm atฤฑlmasฤฑ iรงin AB Saฤlฤฑk Komiseriโne mektup yazdฤฑฤฤฑnฤฑ sรถyledi.







