Kรผresel piyasalarda, Avrupa’da jeopolitik riskler ve รin’de salgฤฑn tedbirleri devam ederken oluลan yรผksek faiz ortamฤฑnฤฑn ekonomik bรผyรผmeye zarar vereceฤi endiลeleriyle satฤฑล aฤฤฑrlฤฑklฤฑ bir seyir izlenirken, bugรผn ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed) yetkililerinin aรงฤฑklamalarฤฑ takip edilecek.
รin’de yeni tip koronavirรผs (Kovid-19) salgฤฑnฤฑyla mรผcadele kapsamฤฑnda ลanghay ve Pekin’de tedbirlerin sฤฑkฤฑlaลtฤฑrฤฑlmasฤฑ ve aรงฤฑklanan makroekonomik verilerin beklentilerden daha az geliลme kaydetmesi, รผlke bรผyรผmesine iliลkin endiลeleri artฤฑrdฤฑ.
Avrupa’da Rusya-Ukrayna savaลฤฑna yรถnelik belirsizlikler de devam ederken, artan enflasyonist baskฤฑlar karลฤฑsฤฑnda para politikalarฤฑnda sฤฑkฤฑlaลma sรผrecinin daha da sertleลmek zorunda kalacaฤฤฑna dair tartฤฑลmalar gรผndemin odaฤฤฑna yerleลti. Geรงen hafta Fed’in 75 baz puanlฤฑk faiz artฤฑrฤฑm ihtimalini zayฤฑflatan aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑn ardฤฑndan artan Fed’in enflasyonla mรผcadelede yetersiz kalacaฤฤฑ kaygฤฑlarฤฑnฤฑ Fed yetkililerinin yรถnlendirmeleri de gideremedi.
Bu kapsamda bugรผn Fed’in 5 yetkilisinin yapacaฤฤฑ aรงฤฑklamalarฤฑn, enflasyonla mรผcadele kapsamฤฑnda bankanฤฑn sฤฑnฤฑrlarฤฑnฤฑn anlaลฤฑlmasฤฑ aรงฤฑsฤฑndan รถnemli olacaฤฤฑ belirtiliyor.
Bu geliลmelerle dรผn dolara olan talebin arttฤฑฤฤฑ ve tahvil piyasalarฤฑndan รงฤฑkฤฑลlarฤฑn hฤฑzlandฤฑฤฤฑ gรถrรผlรผrken, pay piyasalarฤฑnda da sert dรผลรผล yaลandฤฑ. Dolar endeksi dรผn yukarฤฑ yรถnlรผ hareketini sรผrdรผrerek 104,2 ile son 20 yฤฑlฤฑn zirvesindeki seyrine devam ederken, ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi yรผzde 3,21 ile Kasฤฑm 2018’den bu yana en yรผksek seviyeyi gรถrdรผkten sonra yรผzde 3,05’te dengelendi.
Dolardaki gรผรงlenme ve รin’in talebinin azalacaฤฤฑna dair beklentiler emtia fiyatlarฤฑnda da sert dรผลรผลleri beraberinde getirirken, dรผn yรผzde 7,1 gerileyen Brent petrolรผn varil fiyatฤฑ bugรผn de 102,6 dolarla iki haftanฤฑn en dรผลรผk seviyesini gรถrdรผ.
รte yandan yรผksek enflasyona karลฤฑ parasal sฤฑkฤฑlaลma beklentilerinin artmasฤฑ, riskli varlฤฑklardan kaรงฤฑล ve dolarฤฑn diฤer para birimleri karลฤฑsฤฑnda deฤer kazanmasฤฑyla kripto varlฤฑklarda da dรผลรผล hฤฑzlandฤฑ. Bitcoin’in fiyatฤฑ Temmuz 2021’den bu yana ilk kez 30 bin dolarฤฑn altฤฑnฤฑ gรถrรผrken, Ethereum’un fiyatฤฑ da 2 bin 200 dolara kadar geriledi. Her iki kripto paradaki dรผลรผล yรผzde 10’u aลtฤฑ.
Bu geliลmelerle New York borsasฤฑnda satฤฑลlar derinleลti. Dow Jones endeksi yรผzde 1,99 gerilerken, S&P 500 endeksi yรผzde 3,20 dรผลรผลle Nisan 2021’den bu yana ilk kez 4 bin puanฤฑn altฤฑnฤฑ gรถrdรผ. Nasdaq endeksi de yรผzde 4,29 kayฤฑpla Kasฤฑm 2020’den bu yana en dรผลรผk seviyeye geriledi. Yeni gรผnรผn endeks vadeli kontratlarda yรผkseliลle baลladฤฑฤฤฑ gรถrรผlรผyor.
Avrupa tarafฤฑnda da kรผresel รงapta dรผลรผk bรผyรผme ve yรผksek faiz ortamฤฑ beklentileriyle azalan risk iลtahฤฑna paralel sert dรผลรผลler yaลandฤฑ. Rusya-Ukrayna savaลฤฑnฤฑn etkisiyle Avro Bรถlgesi’nde yatฤฑrฤฑmcฤฑ gรผveni 22 ayฤฑn en dรผลรผk seviyesine gerilerken, merkez bankasฤฑ yetkililerinden de kรถtรผleลen enflasyon beklentileri karลฤฑsฤฑnda daha hฤฑzlฤฑ sฤฑkฤฑlaลma รงaฤrฤฑlarฤฑ gelmeye devam etti. Bu geliลmelerle dรผn Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 2,75, ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 2,32 ve Almanya’da DAX 30 endeksi yรผzde 2,15 deฤer kaybetti. Dolardaki gรผรงlenme ile dรผn avro/dolar paritesi 1,05’in altฤฑna gerilerken, sterlin/dolar paritesi ise 1,2261 ile yaklaลฤฑk 2 yฤฑlฤฑn en dรผลรผk seviyesini gรถrdรผ.
Asya pay piyasalarฤฑnda teknoloji hisselerine gelen satฤฑลlarla yeni gรผnรผn dรผลรผลle baลladฤฑฤฤฑ ancak gรผรงlenen tepki alฤฑmlarฤฑyla kapanฤฑลa yakฤฑn karฤฑลฤฑk bir seyir izlendiฤi gรถrรผlรผyor. Sรถz konusu alฤฑmlarda รin’den faiz indirimi ihtimalinin gรผรงlenmesi etkili olurken, bรถlgede Kovid-19 salgฤฑnฤฑ tedbirlerinin kรผresel ekonomiye etkileri ve Japonya’da aลฤฑrฤฑ zayฤฑflayan para birimine dair endiลeler pay piyasalarฤฑnฤฑ baskฤฑlayan temel faktรถr olarak รถne รงฤฑkฤฑyor. Kapanฤฑลa yakฤฑn Japonya’da Nikkei 225 endeksi yรผzde 0,3 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yรผzde 2 gerilerken, รin’de ลanghay bileลik endeksi yรผzde 1 artฤฑลla seyrediyor.
Yurt iรงinde ise dรผn kรผresel piyasalardan pozitif ayrฤฑลan Borsa ฤฐstanbul’da BIST 100 endeksi, gรผnรผ yรผzde 0,28 deฤer kazancฤฑyla 2.465,71 puandan tamamladฤฑ. Dolar/TL ise dรผn yรผzde 1’e yakฤฑn yรผkseliลle 15,0924’ten kapanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan bugรผn bankalararasฤฑ piyasanฤฑn aรงฤฑlฤฑลฤฑnda 15,1140’tan iลlem gรถrรผyor.
Analistler, jeopolitik riskler ve รin’de Kovid-19 salgฤฑnฤฑ tedbirlerinin devam etmesinin kรผresel ekonomik bรผyรผmeye zarar vereceฤi endiลelerinin arttฤฑฤฤฑnฤฑ, bu durumun pay piyasalarฤฑnda satฤฑลlarฤฑn derinleลmesine neden olduฤunu sรถyledi.
Artan enflasyonist baskฤฑlar karลฤฑsฤฑnda merkez bankalarฤฑnฤฑn daha ลahin politika adฤฑmlarฤฑ atmak zorunda kalacaฤฤฑ endiลelerinin de risk iลtahฤฑnฤฑn azalmasฤฑnda etkili olduฤunu aktaran analistler, bugรผn ABD, Avrupa ve ฤฐngiltere merkez bankalarฤฑ yetkililerinin aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑn piyasalarฤฑn yรถnรผ รผzerinde belirleyici olabileceฤini kaydetti.
Analistler veri gรผndeminde ise yurt iรงinde iล gรผcรผ istatistikleri, yurt dฤฑลฤฑnda Almanya’da ZEW endekslerinin รถne รงฤฑktฤฑฤฤฑnฤฑ belirterek, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 2.420 puanฤฑn destek, 2.480 ve 2.520 seviyelerinin direnรง konumunda bulunduฤunu bildirdi.
Piyasalarda bugรผn takip edilecek veriler ลรถyle:
10.00 Tรผrkiye, mart ayฤฑ iลsizlik oranฤฑ
12.00 Almanya, mayฤฑs ayฤฑ ZEW ekonomik gรผven endeksi







