Küresel piyasalarda risk iştahı yüksek seyrediyor

Küresel piyasalarda risk iştahı yüksek seyrediyor

Fed Üyesi Neel Kashkari'nin ABD ekonomisine yönelik 'yumuşak iniş' yorumları küresel piyasalarda risk iştahını destekledi.

A+A-

ABD’de Fed'in yakından takip ettiği enflasyon göstergesi olan çekirdek PCE’nin 2021’den sonra en düşük seviyede gerçekleşmesi ve Kashkari’nin “yumuşak iniş” açıklamalarının ardından ABD borsalarındaki iyimserlik Asya Pasifik’e de yansıdı.

MSCI Asya Pasifik Endeksi Japon Topix ve Hong Kong Hang Seng’de yüzde 1’i aşan kazançların ardından yılı en yüksek seviyeden kapamaya hazırlanıyor. MSCI EM Endeksi yüzde 1’e kadar artışla haziran zirvesine ilerliyor.

Cuma günü Nasdaq 100’de yüzde 2’ye dayanan rallinin ardından ABD hisse vadelilerinde kayıp var. S&P 500 vadelileri yüzde 0,2 ekside. Euro Stoxx 50 vadelileri de kritik enflasyon verisi öncesi yüzde 0,5 kayıp yaşıyor.

Japonya Merkez Bankası’nın sürpriz tahvil alım adımı sonrası yen dolara karşı yüzde 0,5 değer kaybediyor.

Bloomberg Dolar Endeksi yüzde 0,1 yükselişle 1.217 puan seviyesinde. ABD 10 yıllık tahvil getirisi Asya işlemlerinde üç baz puan yükselerek yüzde 3,98’e ulaştı. Spot altın 1.954 dolara gerilerken Brent petrol aktif kontratı yüzde 0,7 düşüşle 84,4 dolardan alıcı buluyor.

Lagarde’dan sıkılaştırma açıklaması

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde sıkılaştırmaya ara vermeleri durumunda da daha sonra tekrar faiz artırabileceklerini belirtti.

Le Figaro gazetesine konuşan Lagarde Eylül toplantısında faiz artışı veya faizleri sabit tutma kararı alabileceklerini belirtti. Lagarde “Eylül veya daha geç bir tarihte eğer faizleri sabit tutma söz konusu olursa bu kesin bir duruş olmayacak” ifadelerini kullandı.

Lagarde toplantıdan toplantıya durumu değerlendireceklerini belirterek belirsiz bir ekonomik ve enflasyon görünümü içinde olduklarını vurguladı. Ekonomistler yıl sonuna kadar ECB’den bir faiz artışı daha beklese de bunun zamanlaması konusunda farklı görüşler var. Bugün açıklanacak Euro Bölgesi enflasyonu tahminlerin netleşmesinde yardımcı olabilir. Ekonomistlerin medyan beklentisi manşet TÜFE’nin yüzde 5,5’ten yüzde 5,3’e, çekirdek TÜFE’nin ise yüzde 5,5’ten yüzde 5,4’e sınırlı bir düşüş yaşanacağı yönünde.

İlgili Haberler