Kรผresel piyasalar, ABD Merkez Bankasฤฑ (Fed) Baลkanฤฑ Jerome Powell’ฤฑn ABD Senato’sunda yaptฤฑฤฤฑ aรงฤฑklamalarฤฑnda ลahin tonun รถne รงฤฑkmasฤฑyla satฤฑล aฤฤฑrlฤฑklฤฑ bir seyir izliyor.
ABD’de enflasyonla mรผcadele kapsamฤฑnda atฤฑlan ultra ลahin adฤฑmlara karลฤฑn istenilen sonuรงlara ulaลฤฑlamamasฤฑ daha fazla faiz artฤฑลฤฑnฤฑ gรผndeme getirdi.
Powell, ABD Senatosunun Bankacฤฑlฤฑk, Konut ve Kentsel ฤฐลler Komitesi’nde dรผn yaptฤฑฤฤฑ konuลmada, son ekonomik verilerin beklenenden daha gรผรงlรผ geldiฤini, bunun da faiz oranlarฤฑnฤฑn nihai seviyesinin tahmin edilenden daha yรผksek olabileceฤini gรถsterdiฤini belirtti.
Fiyat istikrarฤฑnฤฑ yeniden saฤlamanฤฑn, muhtemelen bir sรผre daha kฤฑsฤฑtlayฤฑcฤฑ bir para politikasฤฑ duruลunu gerektireceฤini vurgulayan Powell, “Verilerin toplamฤฑ daha hฤฑzlฤฑ sฤฑkฤฑlaลmanฤฑn gerekli olduฤunu gรถsterirse, faiz artฤฑลlarฤฑnฤฑn hฤฑzฤฑnฤฑ artฤฑrmaya hazฤฑrฤฑz.” dedi.
Powell’ฤฑn aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑn ardฤฑndan para piyasalarฤฑndaki fiyatlamalarda Fed’in bu ayki toplantฤฑda 50 baz puanlฤฑk faiz artฤฑลฤฑ ihtimali yรผzde 74’e yรผkselirken, nihai faiz oranฤฑnฤฑn yรผzde 6’ya kadar รงฤฑkabileceฤine yรถnelik fiyatlamalar da gรผรง kazandฤฑ.
Analistler, Powell’ฤฑn bugรผn de Temsilciler Meclisi’nde yapacaฤฤฑ aรงฤฑklamalarla birlikte รผlkede ADP รถzel sektรถr istihdamฤฑ verilerinin yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn odaฤฤฑna yerleลtiฤini kaydederek, piyasalardaki oynaklฤฑฤฤฑn devam edebileceฤini ifade etti.
Cuma gรผnรผ ABD’de aรงฤฑklanacak tarฤฑm dฤฑลฤฑ istihdam verisinin รถnemine dikkati รงeken analistler, ocak ayฤฑndaki sรผrpriz artฤฑลฤฑn ardฤฑndan ลubat verilerinin iล gรผcรผ piyasasฤฑndaki resmi daha net ortaya koyabileceฤini ve para piyasalarฤฑndaki fiyatlamalarฤฑn tekrar ลekillenebileceฤini dile getirdi.
Dรผn, Powell’ฤฑn aรงฤฑklamalarฤฑ sonrasฤฑ dolar endeksi yรผzde 1,2 deฤer kazanarak 105,6 seviyesine รงฤฑkarken, tahvil piyasalarฤฑ ve emtia fiyatlarฤฑnda da oynaklฤฑฤฤฑn arttฤฑฤฤฑ gรถrรผldรผ.
ABD’nin 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizi tekrar yรผzde 4’รผn รผzerine รงฤฑkarken, 2 yฤฑllฤฑk tahvil faizi de yaklaลฤฑk 16 yฤฑlฤฑn ardฤฑndan ilk kez yรผzde 5’i aลtฤฑ. รte yandan, 5 yฤฑllฤฑk tahvil faizi 1981’den bu yana ilk kez 10 yฤฑllฤฑk tahvil faizinin 100 baz puan รผzerine รงฤฑktฤฑ.
Altฤฑnฤฑn ons fiyatฤฑ dรผn yรผzde 1,8, gรผmรผลรผn onsu yรผzde 4,5 ve Brent petrolรผn varil fiyatฤฑ yรผzde 3,7 deฤer kaybetmesinin ardฤฑndan, yeni gรผnde emtia fiyatlarฤฑ gรถrece sakin bir seyir izliyor.
Dรผn bu geliลmelerle New York borsasฤฑnda S&P 500 endeksi yรผzde 1,53, Dow Jones endeksi yรผzde 1,72 ve Nasdaq endeksi yรผzde 1,25 geriledi. ABD’de endeks vadeli kontratlar yeni gรผne ise sฤฑnฤฑrlฤฑ yรผkseliลle baลladฤฑ.
Avrupa pay piyasalarฤฑnda da ABD borsalarฤฑna paralel satฤฑล aฤฤฑrlฤฑklฤฑ bir seyir รถne รงฤฑkarken, bugรผnden itibaren yoฤunlaลacak makroekonomik veri takviminin fiyatlamalar รผzerinde etkili olmasฤฑ bekleniyor.
Dรผn, bu geliลmelerle Almanya’da DAX 40 endeksi yรผzde 0,60, Fransa’da CAC 40 endeksi yรผzde 0,46 ve ฤฐtalya’da MIB 30 endeksi yรผzde 0,67 ve ฤฐngiltere’de FTSE 100 endeksi yรผzde 0,13 deฤer kaybetti. Avrupa’da endeks vadeli kontratlar yeni gรผne de satฤฑล aฤฤฑrlฤฑklฤฑ bir seyirle baลladฤฑ.
Asya borsalarฤฑnda bugรผn karฤฑลฤฑk bir seyir izlenirken, รถzellikle teknoloji ลirketleri artan tahvil faizlerinin etkisiyle deฤer kaybediyor.
Japonya’da aรงฤฑklanan verilere gรถre รถdemeler dengesi ocakta 1 trilyon 977 milyar yen ile beklentilerin รผzerinde aรงฤฑk verdi.
Bu geliลmelerle kapanฤฑลa yakฤฑn Japonya’da Nikkei 225 endeksi yรผzde 0,4 deฤer kazanฤฑrken, รin’de ลanghay bileลik endeksi yรผzde 0,6, Gรผney Kore’de Kospi endeksi yรผzde 1,3 ve Hong Kong’da Hang Seng endeksi yรผzde 2,7 geriledi.
Yurt iรงinde, dalgalฤฑ bir seyir izleyen Borsa ฤฐstanbul’da BIST 100 endeksi, gรผnรผ รถnceki kapanฤฑลฤฑn yรผzde 0,19 altฤฑnda 5.381,90 puandan tamamladฤฑ.
Dolar/TL dรผn yรผzde 0,1 artฤฑลla 18,9235’ten kapanmasฤฑnฤฑn ardฤฑndan bugรผn bankalararasฤฑ piyasanฤฑn aรงฤฑlฤฑลฤฑnda 18,9250 seviyesinde iลlem gรถrรผyor.
Analistler, bugรผn Fed Baลkanฤฑ Powell’ฤฑn aรงฤฑklamalarฤฑnฤฑn yanฤฑ sฤฑra Avro Bรถlgesi’nde bรผyรผme ve ABD’de ADP รถzel sektรถr istihdam raporu ile Fed’in Bej kitap raporunun takip edileceฤini belirterek, teknik aรงฤฑdan BIST 100 endeksinde 5.500 ve 5.600 seviyelerinin direnรง, 5.340 ve 5.200 puanฤฑn destek konumunda olduฤunu kaydetti.
Piyasalarda bugรผn takip edilecek veriler ลรถyle:
10.00 Almanya, ocak ayฤฑ sanayi รผretimi ve perakende satฤฑลlar
13.00 Avro Bรถlgesi, 4.รงeyrek GSYH
16.15 ABD, ลubat ayฤฑ ADP รถzel sektรถr istihdamฤฑ
16.30 ABD, ocak ayฤฑ dฤฑล ticaret dengesi
18.00 ABD, ocak ayฤฑ JOLTS aรงฤฑk iล sayฤฑsฤฑ
18.00 ABD, Fed Baลkanฤฑ Powell’ฤฑn Temsilciler Meclisi’ndeki sunumu
22.00 ABD, Fed’in Bej Kitap Raporu







