Borsa, halka arzlar, dรถviz, kripto para, hisse รถnerileri

Kรผresel piyasalarฤฑ stagflasyon korkusu sardฤฑ

ABD ve ฤฐsrail ile ฤฐran arasฤฑndaki gerilim petrol fiyatlarฤฑnฤฑ tetiklerken, stagflasyon korkusu piyasalarฤฑ sardฤฑ.
dolar

ABD ve ฤฐsrailโ€™in ฤฐran ile yaลŸadฤฑฤŸฤฑ askeri gerilimin petrol fiyatlarฤฑnda yarattฤฑฤŸฤฑ sert yรผkseliลŸ, kรผresel piyasalarda 1970โ€™li yฤฑllarฤฑn kabusu olan stagflasyon endiลŸelerini yeniden gรผndeme taลŸฤฑdฤฑ.

Yรผksek enflasyon ve dรผลŸรผk bรผyรผme hฤฑzฤฑnฤฑn birleลŸimiyle oluลŸan “stagflasyon” senaryosu, hem hisse senedi hem de tahvil piyasalarฤฑ iรงin riskli bir atmosfer yaratฤฑyor. Stagflasyon korkusu yaratan benzer bir tablo en son 2022 yฤฑlฤฑnda, Rusya’nฤฑn Ukrayna’yฤฑ iลŸgali sonrasฤฑ petrol fiyatlarฤฑnฤฑn varil baลŸฤฑna 120 dolarฤฑ aลŸmasฤฑyla yaลŸanmฤฑลŸtฤฑ.

Yatฤฑrฤฑmcฤฑlar, portfรถylerini bu “hayalet”ten korumaya รงalฤฑลŸฤฑrken, ekonomi tarihinin dersleri 1973 yฤฑlฤฑndaki OPEC petrol krizi ile bugรผnรผn dinamikleri arasฤฑndaki benzerlik ve farklฤฑlฤฑklarฤฑ ortaya koyuyor. Capital Economics verilerine gรถre, 1973 yฤฑlฤฑnda S&P 500 endeksi, resesyon ve petrol krizinin eลŸ zamanlฤฑ etkisiyle yรผzde 40’tan fazla deฤŸer kaybetmiลŸ ve bรผyรผk รถlรงekli ลŸirketler iรงin “kayฤฑp bir on yฤฑlฤฑn” baลŸlangฤฑcฤฑ olmuลŸtu.

dolar

Stagflasyon korkusunun perde arkasฤฑ

Gรผncel piyasa dinamikleri, 1970’li yฤฑllarฤฑn ezberlerini bozacak bazฤฑ รถnemli farklฤฑlฤฑklar barฤฑndฤฑrฤฑyor. 1973 yฤฑlฤฑnda petrol fiyatlarฤฑndaki artฤฑลŸ zayฤฑf bir dolar eลŸliฤŸinde altฤฑn yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑna rekor kazanรงlar saฤŸlamฤฑลŸtฤฑ.

Ancak 2026 yฤฑlฤฑndaki bu son geliลŸme, dolarฤฑn diฤŸer majรถr para birimleri karลŸฤฑsฤฑnda gรผรงlenmesiyle sonuรงlandฤฑ. Gam ร‡oklu Varlฤฑk Bรถlรผm BaลŸkanฤฑ Julian Howard, CNBC’ye yaptฤฑฤŸฤฑ aรงฤฑklamada, altฤฑnฤฑn belirsizliฤŸe karลŸฤฑ gรผรงlรผ bir korunma aracฤฑ olduฤŸunu ancak yatฤฑrฤฑmcฤฑlarฤฑn gรผรงlรผ dolar karลŸฤฑsฤฑnda altฤฑnฤฑn bu kez beklenen performansฤฑ sergileyememesine hazฤฑrlฤฑksฤฑz yakalandฤฑฤŸฤฑnฤฑ belirtti.

stagflasyon

Howard, ABD’nin artฤฑk dรผnyanฤฑn en bรผyรผk petrol รผreticisi ve ihracatรงฤฑsฤฑ konumunda olmasฤฑ nedeniyle, Orta DoฤŸuโ€™daki arz kฤฑsฤฑtlamalarฤฑna karลŸฤฑ 50 yฤฑl รถncesine gรถre รงok daha az kฤฑrฤฑlgan olduฤŸunu vurguladฤฑ.

DiฤŸer yandan, 1970’li yฤฑllarda kรผรงรผk รถlรงekli ลŸirketlerin hisseleri adeta zirve yapmฤฑลŸtฤฑ. BofA Global Research analizine gรถre, 1975-1977 yฤฑllarฤฑ arasฤฑnda bu varlฤฑk sฤฑnฤฑfฤฑ รผst รผste รผรง yฤฑl boyunca en iyi performansฤฑ gรถsteren grup olmuลŸtu. Howard, bu yรผkseliลŸin ancak piyasadaki sert รงรถkรผลŸten sonra gerรงekleลŸtiฤŸini hatฤฑrlatarak, 2020’li yฤฑllarda benzer bir performans beklemek iรงin henรผz bir piyasa รงรถkรผลŸรผnรผn yaลŸanmadฤฑฤŸฤฑna dikkat รงekti.

Fiziksel varlฤฑklara dรถnรผลŸ ve piyasa beklentileri

Syz Group Yatฤฑrฤฑm Direktรถrรผ Charles-Henry Monchau, mevcut tablonun 1970’lerden farklฤฑ olduฤŸunu savunuyor. Monchau’ya gรถre, o dรถnemde hedeflerin รงok รผzerinde kemikleลŸmiลŸ bir enflasyon, durma noktasฤฑna gelmiลŸ bรผyรผme ve รงรถkmรผลŸ bir politika รงerรงevesi varken bugรผn bu unsurlarฤฑn hiรงbiri tam anlamฤฑyla mevcut deฤŸil.

Ancak Monchau, “Bu 1970’ler deฤŸil ama benzer derecede รถnemli bir ลŸeyin baลŸlangฤฑcฤฑ olabilir” deฤŸerlendirmesinde bulunarak, finansal varlฤฑklardan fiziksel varlฤฑklara doฤŸru kalฤฑcฤฑ bir rejim deฤŸiลŸikliฤŸi yaลŸanabileceฤŸini ifade etti. Bu senaryoda enerji, bakฤฑr, รงelik ve kritik mineraller gibi fiziksel ekonomiyi destekleyen sektรถrlerin, dev teknoloji ลŸirketlerinden pay alarak ana yararlanฤฑcฤฑlar olmasฤฑ bekleniyor.

dolar

Piyasalardaki gรผncel duruma bakฤฑldฤฑฤŸฤฑnda petrol fiyatlarฤฑ, Rusya iลŸgali ve OPEC krizi dรถnemindeki tarihi zirvelerinin altฤฑnda seyretmeye devam ediyor. Brent petrol vadeli iลŸlemleri, PerลŸembe gรผnรผ 100 dolarฤฑn รผzerinde kapandฤฑktan sonra bugรผn yรผzde 0,7 dรผลŸรผลŸle varil baลŸฤฑna 99,78 dolardan iลŸlem gรถrรผyor. ABD Batฤฑ Teksas tipi ham petrol (WTI) ise yรผzde 1,3’lรผk bir deฤŸer kaybฤฑyla 94,42 dolar seviyesinde bulunuyor. Analistler, jeopolitik gerilimin seyri ve merkez bankalarฤฑnฤฑn enflasyonla mรผcadele adฤฑmlarฤฑnฤฑn, piyasalarฤฑn stagflasyon sarmalฤฑna girip girmeyeceฤŸini belirleyecek kritik eลŸik olduฤŸunu รถngรถrรผyor.

Canlฤฑ Dรถviz Kurlarฤฑ

AdAlฤฑลŸ โ‚บSatฤฑลŸ โ‚บDฤŸลŸ.%
DOLAR 46.650346.66710.02%
EURO 53.231453.2987-0.1%
JAPON YENฤฐ 3.473.480.17%
ฤฐSVฤฐร‡RE FRANKI 57.685457.7277-0.09%
STERLฤฐN 61.762761.8276-0.17%
ร‡ฤฐN YUANI 6.85766.86120%
RUS RUBLESฤฐ 0.60560.6060%

Canlฤฑ Altฤฑn Fiyatlarฤฑ

Canlฤฑ Kripto Paralar

KriptoSonDฤŸลŸ. (%)
Bitcoin 59754.30 0.6067%
Ethereum 1593.02 1.7746%
Tether USDt 1.00 -0.0161%
BNB 555.06 0.7086%
Solana 74.22 4.0707%
USDC 1.00 -0.0235%
XRP 1.05 0.398%
Dogecoin 0.07 -0.7359%
Toncoin 1.59 0.443%
Cardano 0.14 0.4997%
Shiba Inu 0.00 1.5906%
Avalanche 6.64 2.9461%

KรถลŸe Yazarlarฤฑ

Son Eklenen Haberler

Reklam