Küresel telefon satışları düşüyor, iPhone zirveyi kimseye kaptırmıyor

Küresel telefon satışları düşüyor, iPhone zirveyi kimseye kaptırmıyor

Apple'ın iPhone'u küresel akıllı telefon pazarındaki düşüşe rağmen hala zirvede.

A+A-

Küresel akıllı telefon pazarı son on yılın en düşük seviyelerine geriledi, ancak Apple iPhone hacminde bir önceki yıla göre bir düşüş yaşarken, diğer büyük satıcılar kadar satışları azalmadı. 

Apple, küresel akıllı telefon pazarı ve devam eden düşüşü hakkındaki raporlarda sık sık öne çıkan isim oldu. Counterpoint Research tarafından hazırlanan yeni bir rapora göre, 2023 yılının 3. çeyreğinde de durum aynı.

AppleInsider tarafından görülen notta, küresel akıllı telefon satışlarının bir önceki yıla göre %8 azaldığı, ancak 2023'ün 3. çeyreğinde art arda %2 büyüdüğü iddia ediliyor. Counterpoint, bu düşüşün "tüketici talebinde beklenenden daha yavaş bir toparlanma" ile art arda dokuzuncu çeyrekte yıllık bazda düşüş kaydedildiğini belirtti.

Ancak analistler, "yeni iPhone'ların satışlarının bir tam hafta daha az olmasına rağmen" Eylül ayındaki performans da dahil olmak üzere çeyrekten çeyreğe büyüme konusunda olumlu düşünüyorlar.

Satıcı bazında Apple, 2022 yılının 3. çeyreğinde %17 olan akıllı telefon pazar payını 2023 yılının 3. çeyreğinde %16'ya düşürdü. Counterpoint, bunun olumlu karşılanan iPhone 15 koleksiyonunun "sınırlı kullanılabilirliğine rağmen" olduğunu söylüyor.

Samsung %20 ile ilk sırada yer alırken, Xiaomi, Oppo ve Vivo sırasıyla %12, %10 ve %8 ile Apple'ın arkasında yer alıyor.

Sevkiyat değişiklikleri açısından, Apple için yıllık değişim çeyrekte %9'luk bir azalmayı gösteriyor. Buna karşılık, Samsung %13, Xiaomi %15, Oppo %10, Vivo %14 ve "Diğer" satıcı grubu %26 düşüş gösterdi.

Eylül ayındaki güçlü başlangıcın ardından Counterpoint, "iPhone 15 serisinin tam etkisiyle başlayarak" ivmenin yıl sonuna kadar devam etmesini bekliyor. Hindistan'daki festival sezonu satışları, Çin'deki 11.11 satış etkinliği, batıdaki tatil satışları ve tüm bölgelerdeki yıl sonu promosyonları, pazarın 4. çeyrekte "yıllık düşüş serisini durdurmasına" neden olabilir.

Buna rağmen Counterpoint, pazarın 2023 yılının tamamında düşüş göstermesini ve bunun da "son on yılın en düşük seviyesi" olmasını bekliyor. Bunun sorumlusu olarak da "özellikle gelişmiş pazarlarda cihaz değiştirme modellerinde yaşanan değişim" gösteriliyor.

Etiketler : , ,
İlgili Haberler