Bursa’da lokantacฤฑ Ahmet Yahyaoฤlu, salgฤฑnda iลlerinin bรผyรผk oranda dรผลtรผฤรผ gerekรงesiyle kira bedeliyle ilgili ihtiyati tedbir kararฤฑ verilmesi, kirasฤฑnฤฑn yeniden belirlenmesi talebiyle Sulh Hukuk Mahkemesi’ne baลvurdu.
Mahkeme 23 bin liralฤฑk aylฤฑk kira bedelinin, 11 bin 500 liraya indirilmesi talebini reddetti.
ฤฐtiraz รผzerine, Bursa Bรถlge Adliye Mahkemesi 4. Hukuk Dairesi, emsal niteliฤinde bir kararla iลyeri sahibinin talebini kabul edip ihtiyati tedbir uygulanmasฤฑna hรผkmetti.
Daire kararฤฑnda, pandemi nedeniyle Borรงlar Kanunu’da yer alan, รถngรถrรผlmeyen ลartlarฤฑn oluลtuฤuna iลaret ederek, ihtiyati tedbir kararฤฑnฤฑn geรงerliliฤinin 6 ayda bir yerel mahkemenin deฤerlendirmesiyle ya da taraflardan birinin karara itirazฤฑyla kalkabileceฤini belirtti.
KARAR TรRKฤฐYE’YE รRNEK OLACAK
Yahyaoฤlu’nun avukatฤฑ Olcay Gรถรงรผm, , kararฤฑn Tรผrkiye’ye รถrnek olacaฤฤฑnฤฑ sรถyledi.
Kararฤฑn รถnemine deฤinen Gรถรงรผm, ลunlarฤฑ kaydetti:
“Bu karar hem hukuki hem de vicdani bir karardฤฑr. ฤฐstinaf mahkemesi kararฤฑ olduฤu iรงin ลimdilik Bursa ve baฤlฤฑ illeri kapsฤฑyor ama diฤer illerde de emsal olacak bir karar.
Tรผrkiye olarak bu salgฤฑn sรผrecini el birliฤiyle atlatmalฤฑyฤฑz. Sรถz konusu karar da iลleri azalan iล yeri sahipleri iรงin, onlarฤฑn รงalฤฑลanlarฤฑ ve รผlke ekonomisi iรงin รงok รถnemli bir adฤฑm oldu. Ancak tabi bu kararฤฑn her iลletme iรงin geรงerli olacaฤฤฑnฤฑ da dรผลรผnmรผyorum. Pandemiden รถnceki iล hacmi yรผksek olup sonradan dรผลen iลletmeler iรงin geรงerli olacaktฤฑr. Ayrฤฑca hukuk tarihimizde belki de ilk defa gรถrรผlen bir karara varan istinaf mahkemesi, tedbirin, 6 ayda bir yerel mahkemenin deฤerlendirmesiyle ya da taraflardan birinin itirazฤฑ sonucu, olaฤanรผstรผ ลartlarฤฑn iล yeri รผzerindeki etkisinin sona erip ermediฤine gรถre kalkabileceฤine hรผkmetti. Bizce bu da en az verilen tedbir kararฤฑ kadar รถnemli” diye konuลtu.







