Mercedes: Elektrikli araç maliyetleri yüksek seyretmeye devam edecek

Mercedes: Elektrikli araç maliyetleri yüksek seyretmeye devam edecek

Alman otomotiv devi Mercedes'in patronu Ola Kaellenius, elektrikli araç maliyetlerinin öngörülebilir gelecekte daha yüksek olmaya devam edeceğini söyledi.

A+A-

Mercedes-Benz'in CEO'su Pazar günü yaptığı açıklamada, elektrikli araç üretiminin değişken maliyetlerinin öngörülebilir gelecekte içten yanmalı motorlu modellere kıyasla daha yüksek kalacağını belirterek, bu durumun yoğun rekabeti körüklemeye devam edeceğini söyledi.

Ola Kaellenius'un yorumları, Mercedes-Benz'in önümüzdeki yıl piyasaya sürülecek ve %30 ila %35 daha fazla sürüş menzili hedefleyen en yeni elektrikli araç mimarisi CLA kompakt elektrikli sedan hakkında daha fazla ayrıntı açıkladığı sırada geldi.

"Elektrikli bir otomobilin değişken maliyetleri daha yüksektir. Öngörülebilir gelecekte de bu böyle olacak" diyen Kaellenius, Münih'teki IAA otomobil fuarında gazetecilere yaptığı açıklamada, yüksek maliyetlerin müşterilere birebir yansıtılamayacağını da sözlerine ekledi.

Elektrikli araç üretiminin fiyat etiketinde yer alan değişken maliyetler arasında bataryalar için hammaddeler, yazılım geliştirme ve elektrik fiyatları yer alıyor.

Kaellenius, grubun elektrikli otomobillerde içten yanmalı motorlarda elde ettiği kârlılığa ulaşmak için sabit maliyetleri ve kaynak dağılımını optimize etmeye çalışmasının nedeninin bu olduğunu söyledi.

Yeni CLA, 100 kilometrede 12 kilovat saat güç kullanımı ve 750 km sürüş menzili hedefliyor; bu değer Mercedes'in bugün sunduğu EQA 350 kompakt SUV modelindeki 100 km'de 17 ila 18 kWh'lik değerle karşılaştırılıyor.

Yeni CLA sınıfının bir önceki nesle göre maliyetleri ne kadar azalttığı sorusuna Mercedes-Benz Teknoloji Şefi Markus Schaefer, %50 maliyet azaltma seviyesine doğru ilerlediklerini söyledi.

CLA'nın bataryaları ana tedarikçi CATL ve Mercedes'in üçte birine sahip olduğu ACC tarafından üretilecek.

Schaefer, önümüzdeki yıl üretime girecek ve 2025'ten itibaren piyasaya çıkacak olan CLA'nın, son yıllarda önemli ölçüde artan model geliştirmedeki karmaşıklığı azaltmaya yönelik bir girişim olduğunu söyledi.

Mercedes-Benz hibrit ve tamamen elektrikli versiyonlar sunacak, dizel versiyonlar ise planlanmıyor.

İlgili Haberler