Merkez bankasını kapatacağım dedi, Arjantin'e başkan oldu

Merkez bankasını kapatacağım dedi, Arjantin'e başkan oldu

Arjantin Pazar günü, kazanırsa Merkez Bankası'na kapatacağını açıklayan sağcı Milei'yi yeni devlet başkanı olarak seçti

A+A-

Arjantin seçimini yaptı, Javier Milei'yi yeni devlet başkanı olarak belirledi. Seçmenlerin siyasi ana akıma duyduğu öfke dalgasını arkasına alan Milei, beklenenden daha büyük bir farkla kazandı. Oyların yaklaşık %56'sını alan Milei'nin rakibi Peronist Ekonomi Bakanı Sergio Massa ise %44'ün biraz üzerinde oy aldı.

Sonuçların ardından yaptığı meydan okuyan konuşmada Milei, "Çöküş modeli sona erdi, geri dönüş yok" dedi ve karşılaştığı zorlukları da kabul etti.

Milei sözlerini şöyle sürdürdü: "Önümüzde devasa sorunlar var: enflasyon, işsizlik ve yoksulluk. Durum kritik ve yarım yamalak önlemlere yer yok."

Buenos Aires şehir merkezinde yüzlerce Milei destekçisi kornalar çalarak ve hoparlörlerden rock müzik çalarken siyasi elitlere karşı popüler nakaratı olan "hepsi dışarı" sloganını attı. Heyecan yayılırken bazı insanlar havai fişek patlattı.

Salta eyaletinden 21 yaşındaki öğrenci Efrain Viveros, "Bu tarihi zaferi kutlamaya geldik. Gerçekten çok mutluyum. Milei değişimi temsil ediyor, daha iyisini. Massa ile bir geleceğimiz olmayacaktı, geleceğimiz geri geldi." şeklinde konuştu.

Milei ekonomik şok tedavisi vaat ediyor. Planları arasında merkez bankasının kapatılması, pesonun tedavülden kaldırılması ve harcamaların kısılması yer alıyor; bunlar, ekonominin kötü gidişatına öfkeli seçmenler arasında yankı uyandıran, potansiyel olarak acı verici reformlar.

Pazar günü oy kullanan 31 yaşındaki restoran çalışanı Cristian, "Milei yeni bir şey, biraz bilinmeyen biri ve biraz korkutucu ama yeni bir sayfa açmanın zamanı geldi" dedi.

Milei'nin karşılaşacağı zorluklar çok büyük. Hükümetin ve merkez bankasının boş kasası, Uluslararası Para Fonu ile yürütülen 44 milyar dolarlık borç programı, %150'ye yaklaşan enflasyon ve baş döndürücü bir dizi sermaye kontrolü ile uğraşmak zorunda kalacak.

Bazı Arjantinliler oylamayı "ehven-i şer" seçimi olarak nitelendirdi: Milei'nin acı veren ekonomik ilacından duyulan korku ile Arjantin'i derin bir borç batağına sokan ve küresel kredi piyasalarından yararlanamaz hale getiren ekonomik kriz nedeniyle Massa ve Peronist partisine duyulan öfke.

Milei, ülkelerinin bir krizden diğerine sürüklendiğini görerek gençler arasında özellikle popüler oldu.

Seçim sığınağının önünde kutlama yapan 20 yaşındaki öğrenci Irene Sosa, "Belki Milei'nin söylediği her şeye katılmıyorum ya da kendimi onunla özdeşleştiremiyorum ama o bizim geleceğimiz. Milei benim gibi gençler için bir geleceği temsil ediyor, Massa ise ülkemizde yanlış olan her şeydi." dedi.

Milei'nin kazanması Arjantin'in siyasi manzarasını ve ekonomik yol haritasını sarsarken tahıl, lityum ve hidrokarbon ticaretini de etkileyebilir. Milei, Çin ve Brezilya'yı eleştirerek "komünistlerle" iş yapmayacağını ve daha güçlü ABD bağlarından yana olduğunu söyledi.

Buna rağmen Brezilya Devlet Başkanı Luiz Inacio Lula da Silva sonucun açıklanmasının ardından Milei'ye şans ve başarı dileyerek demokrasiye saygı gösterilmesinin önemli olduğunu söyledi.

Eski ABD Başkanı Donald Trump Milei'yi tebrik etti ve özgürlükçünün Arjantin'i yeniden harika yapacağını söyledi.

Solcu Kolombiya Devlet Başkanı Gustavo Petro ise bunun bölge için "üzücü bir gün" olduğunu söyledi.

İlgili Haberler