Meta kullanıcılarından habersiz veri topladığı için 14 milyon dolar cezaya çarptırıldı

Meta kullanıcılarından habersiz veri topladığı için 14 milyon dolar cezaya çarptırıldı

Avustralya, Facebook'un sahibi Meta'ya gizli tutulan veri toplama uygulamaları nedeniyle 14 milyon dolar ceza kesti.

A+A-

Bir Avustralya mahkemesi, Facebook'un sahibi Meta Platforms'un gizliliği korumanın bir yolu olarak tanıtılan bir akıllı telefon uygulaması aracılığıyla, eylemlerini açıklamadan kullanıcı verilerini topladığı için toplam 20 milyon A$ (14 milyon $) para cezası ödemesine karar verdi.

Avustralya Federal Mahkemesi ayrıca Meta'nın, iştirakleri Facebook Israel ve şu anda durdurulan Onavo uygulaması aracılığıyla, hukuk davasını açan Avustralya Rekabet ve Tüketici Komisyonu'na (ACCC) yasal masraflar olarak 400.000 A$ ödemesine karar verdi.

Bu ceza, Meta'nın 2016 ABD seçimlerinde veri analiz firması Cambridge Analytica'yı kullanması nedeniyle patlak veren küresel skandaldan bu yana kullanıcı bilgilerinin kullanımıyla ilgili olarak Avustralya'da yaşadığı yasal sorunların bir bölümünü tamamlıyor.

Meta halen Avustralya'da Cambridge Analytica ile olan ilişkileri nedeniyle Avustralya Bilgi Komiserliği Ofisi tarafından açılan bir hukuk davasıyla karşı karşıya.

Çarşamba günkü karar, Facebook'un 2016 başından 2017 sonuna kadar sunduğu ve kişisel bilgileri güvende tutmanın bir yolu olarak tanıttığı Onavo adlı sanal özel ağ (VPN) hizmetiyle ilgiliydi. VPN'ler bir internet kullanıcısının bilgisayarına farklı bir çevrimiçi adres vererek kimliğini gizler.

Yargıç Wendy Abraham yazılı kararında, Facebook'un Onavo'yu kullanıcıların konum, zaman ve diğer akıllı telefon uygulamalarını kullanma sıklıklarını ve ziyaret ettikleri web sitelerini kendi reklam amaçları doğrultusunda toplamak için kullandığını söyledi.

Abraham, "Yeterli açıklamaların yapılmaması ... on binlerce Avustralyalı tüketiciyi Onavo Protect'i indirmeden ve/veya kullanmadan önce verilerinin toplanması ve kullanılması konusunda bilinçli bir seçim yapma fırsatından mahrum bırakmış olabilir" diye yazdı.

Avustralyalıların uygulamayı 271.220 kez indirmesi ve her bir tüketici yasası ihlalinin 1,1 milyon A$ ceza gerektirmesi nedeniyle mahkemenin Meta'ya yüz milyarlarca dolar ceza verebileceğini, ancak "ihlallerin tek bir davranış biçimi olarak nitelendirilebileceğini" sözlerine ekledi.

Cezanın her iki tarafça da kabul edildiğini ancak "ceza tutarının ... iş yapmanın kabul edilebilir bir maliyeti olarak görülmemesini sağlamak için yeterli bir acı taşıdığını" yazdı.

Geçen yıl 116 milyar dolar küresel gelir elde eden Meta, yaptığı açıklamada, yargıcın hiçbir zaman müşterileri yanıltmaya çalışmadığını kabul ettiğini ve "son birkaç yıldır insanlara verilerinin nasıl kullanıldığı konusunda daha fazla şeffaflık ve kontrol sağlamak için araçlar geliştirdiklerini" söyledi.

ACCC'den hemen yorum alınamamıştır.

(1$ = 1,4736 Avustralya doları)

Etiketler : , ,
İlgili Haberler