Microsoft ve Google bilançolarını açıkladı

Microsoft ve Google bilançolarını açıkladı

Yapay zekanın bir gün Microsoft ve Alphabet gibi teknoloji devlerine büyük getiri sağlaması bekleniyor. Ancak şirketler Salı günü yaptıkları açıklamada, kazançların kar hanesine yazılmadan önce daha derin yatırımlar beklediklerini söyledi.

A+A-

Microsoft, yapay zekayı desteklemek için yeni veri merkezleri inşa ettikçe maliyetlerin keskin bir şekilde arttığını ve bu veri merkezlerine güç sağlamak için Nvidia gibi şirketlerden çip satın aldıkça sermaye harcamalarının artmaya devam edeceğini söyledi.

Analistler, Microsoft'un yapay zeka maliyetlerini iki şekilde üstlendiğini söyledi: Yakında piyasaya çıkacak olan ayda 30 dolarlık Copilot yapay zeka asistanı gibi kendi ürünlerini güçlendirmek ve yapay zeka ürünleri oluşturmak için Azure bulut bilişim hizmetlerini kullanmak isteyen şirketlere hizmet etmek.

Microsoft yöneticileri, hizmetin gelirinin büyük kısmını 30 Haziran'da sona eren 2024 mali yılının ikinci yarısında elde etmeye başlayacağını söyledi.

Creative Strategies'in CEO'su ve baş analisti Ben Bajarin, Nvidia'nın yapay zekaya yönelik amiral gemisi çiplerine atıfta bulunarak "Bir sürü H100 satın alıyorlar" dedi.

Bajarin "Muhtemelen Amazon'da da benzer bir şey göreceksiniz, bu çeyrekte olmasa bile bir sonraki çeyrekte, çünkü her ikisi de şu anda pazarın büyük çoğunluğunun (yapay zeka sistemlerini) eğitmek için kullandığı bulutlar." şeklinde konuştu.

Ancak Alphabet, uzun sürmese de maliyetleri düşük tuttu. Başkan ve baş yatırım sorumlusu olacak olan Mali İşler Müdürü Ruth Porat, veri merkezi inşaatındaki gecikmelerin ikinci çeyrek yatırım harcamalarının beklenenden düşük olmasının nedeni olduğunu söyledi.

Third Bridge'de teknoloji medya ve telekomünikasyon küresel sektör lideri olan Scott Kessler, "Yapay zeka söz konusu olduğunda, Google son on yılda yapay zeka yatırımlarına 200 milyar dolardan fazla para harcamış olsa da, bunun çoğu kullanıcılar ve yatırımcılar tarafından takdir edilmiyor" dedi.

Analistler, Google'ın sahip olduğu bir avantajın, Tensör İşlemci Birimi (TPU) adı verilen yapay zeka çalışmalarını yürütmek için kendi özel çipine sahip olması olduğunu ve bunun maliyetleri düşürmeye yardımcı olduğunu söyledi.

Atlantic Equities analisti James Cordwell, Microsoft'un "alternatif olarak kendi silikonu olmadığı için agresif bir şekilde Nvidia çiplerini satın alıyor olabileceğini" söyledi.

Ancak Google, kendi çiplerini kullanmanın yanı sıra diğer şirketlerden de çip satın alacağını kabul etti ve Porat, bu harcamaların kâr ve büyüme üzerinde bir engel oluşturabileceğini söyledi.

Deepwater Asset Management'ın yönetici ortağı Gene Munster, Microsoft ve Google'dan gelen "dönüm noktası mesajı aynıydı" diyor ve ekliyor: "Ancak aradaki fark Microsoft yatırımcılarının daha fazlasını görmek istemesiydi."

Microsoft'un bilançosu

Microsoft'un geliri Nisan-Haziran döneminde geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8 artarak 56,2 milyar dolara çıktı. Microsoft 2022'nin aynı döneminde 51,9 milyar dolarlık gelir elde etmişti. Şirketin net kârı da aynı dönemde yüzde 20 artarak 20,1 milyar dolara yükseldi. Firmanın net kârı geçen senenin aynı döneminde 16,7 milyar dolar olmuştu.

Alphabet'in bilançosu

Alphabet'in yılın ikinci çeyreğinde elde ettiği gelir geçen senenin aynı dönemine kıyasla yüzde 7 artışla 74,6 milyar dolara çıktı. Şirket, 2022'nin ikinci çeyreğinde 69,7 milyar dolarlık gelir elde etmişti. Şirketin net kârı ise ikinci çeyrekte geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 15 yükselerek 18,4 milyar dolara ulaştı. Alphabet, geçen yılın ikinci çeyreğinde 16 milyar dolar net kâr elde etmişti. Firmanın geçen yılın Nisan-Haziran döneminde 1,20 dolar olan hisse başına kârı da bu senenin aynı döneminde 1,44 dolara yükseldi.

İlgili Haberler