Moody's, Çin'in kredi notu görünümünü düşürdü

Moody's, Çin'in kredi notu görünümünü düşürdü

Moody’s, Çin’in kredi notu görünümünün durağandan negatife çevrildiğini bildirdi.

A+A-

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Çin'in kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatife" çevirdi. Moody's, bu değişikliğin, Çin'in ekonomik büyümesinde yapısal ve kalıcı olarak düşük kalma riskini artıran, yerel ve bölgesel yönetimlerin mali sıkıntısı ve emlak sektöründeki daralma gibi faktörlerin bir sonucu olduğunu belirtti.

Moody's, Çin'in "A1" seviyesinde olan yerel ve döviz cinsinden uzun vadeli kredi notlarını teyit etti. Ancak, ülkenin kredi notu görünümünü "durağan"dan "negatife" düşürerek, gelecekte kredi notunda bir düşüş riskinin arttığını vurguladı.

Moody's'in açıklamasında, "Not görünümündeki değişiklik, mali açıdan stres altındaki bölgesel ve yerel yönetimlere ve Kamu İktisadi Teşebbüslerine hükümet ve kamu sektörü tarafından mali destek sağlanacağına dair artan bulguları yansıtmaktadır." ifadesi yer aldı.

Açıklamada, "Görünüm değişikliği aynı zamanda yapısal ve kalıcı olarak düşük orta vadeli ekonomik büyüme ve emlak sektöründe devam eden daralmayla ilgili artan riskleri de yansıtıyor." değerlendirmesine yer verildi.

Moody's, Çin ekonomisinde gelecek yıl ve 2025'te yüzde 4 seviyesinde büyüme beklendiğini, ancak 2026 ve 2030 yılları arasında ortalama yüzde 3,8 seviyesinde bir büyümenin kaydedilmesinin öngörüldüğüne dikkat çekti.

Açıklamada, ülkede zayıflayan demografiyi de içeren yapısal unsurların, Çin'in ekonomik büyümesinin potansiyel olarak 2030 yılında yüzde 3,5 seviyesine kadar gerilemesine neden olabileceğine dikkat çekildi.

İlgili Haberler