Musk, ChatGPT'ye rakip yapay zeka için düğmeye bastı

Musk, ChatGPT'ye rakip yapay zeka için düğmeye bastı

Musk'ın Alphabet Inc'in Google'daki AI araştırmacılarını OpenAI'ye rakip olacak bir girişim başlatmak için işe almak istediği öğrenildi

A+A-

ABD'li milyarder Elon Musk, OpenAI'nin popüler sohbet robotu ChatGPT'ye rakip olarak "TruthGPT" adlı bir yapay zeka (AI) platformu başlatacağını açıkladı.

Musk, Pazartesi günü Fox News Channel'da yayınlanan Tucker Carlson ile yapılan röportajda, "TruthGPT" adını verdiği ve evrenin doğasını anlamaya çalışan maksimum gerçeği arayan bir yapay zeka üzerinde çalışacağını söyledi.

Röportajda, "Bence bu, evreni anlamayı önemseyen bir yapay zekanın insanları yok etmesinin olası olmadığı anlamında, güvenliğe giden en iyi yol olabilir çünkü biz evrenin ilginç bir parçasıyız" dedi.

Reuters'in yorum talebine hemen yanıt vermeyen Musk'ın Alphabet Inc'in Google'daki AI araştırmacılarını OpenAI'ye rakip olacak bir girişim başlatmak için işe almak istediği öğrenildi.

Musk, geçen ay Nevada'da X.AI Corp adlı bir şirket kurduğunu ve şirketin yöneticisi olarak kendisini, sekreter olarak da Jared Birchall'ı atadığını belirtti.

Elon Musk ve bir grup yapay zeka uzmanı ile endüstri yöneticisi, topluma yönelik potansiyel risklere dikkat çekerek OpenAI'nin yeni piyasaya sürülen GPT-4'ten daha güçlü sistemler geliştirmek için altı aylık bir duraklama çağrısı yapmıştı.

Musk, Carlson ile yaptığı röportajda yapay zeka hakkındaki uyarılarını tekrarladı ve "Yapay zeka, örneğin yanlış yönetilen uçak tasarımı veya üretim bakımı veya kötü araba üretiminden daha tehlikelidir" dedi.

"Medeniyetleri yok etme potansiyeline sahip"

Hafta sonu, eski ABD Başkanı Barack Obama ile görüştüğünü tweetleyen Musk, ona Washington'ın "AI düzenlemesini teşvik etmesi" gerektiğini söyledi.

2015'te OpenAI'yi kuran ancak 2018'de şirketin yönetim kurulundan ayrılan Musk, 2019'da Tesla ve SpaceX'e odaklanmak zorunda olduğu için OpenAI'den ayrıldığını açıklamıştı.

Musk, ayrıca Tesla'nın OpenAI ile aynı kişiler için rekabet ettiği ve OpenAI ekibinin yapmak istediklerine katılmadığı için OpenAI'den ayrıldığını belirtti.

Tesla ve SpaceX'in CEO'su olan Musk, geçen yıl 44 milyar dolara satın aldığı sosyal medya platformu Twitter'ın da CEO'su oldu.

Ocak ayında Microsoft Corp, rakip Google ile rekabeti artıran ve Silikon Vadisi'nde yapay zeka alanında yatırım savaşını kızıştıran OpenAI'ye milyarlarca dolarlık ek bir yatırım yapacağını açıkladı.

İlgili Haberler